Soğutma Sistemi Arızaları

Araba Hararet Yaparsa Ne Olur?

Araba Hararet Yaparsa Ne Olur sorusuna cevap aşağıda 8 madde halinde cevaplanmıştır. Her arızanın olduğu gibi aracın hararet yapmasının motorun farklı farklı paçalarına hasar vermesi kaçınılmazdır. Bu hasarın boyutunu, hararetin derecesi ve bundan da önemlisi aracınız hararet yaparken sizin ne yaptığınız belirler. Bu başlangıçtan da anlayacağınız üzere bu makalemizde aracın hararet yaptığı nasıl anlaşılır bu esnada biz sürücüler ne yapması gerekir tüm detayları bulabilirsiniz.

Reklamlar

Araba Hararet Yaparsa Ne Olur?

Motor hararet yaparsa hararetin derecesine göre aşağıdaki parçaların hasar görme olasılığı kaçınılmaza dönüşür. Araç hararet yaptığında meydana gelebilecekler ilk önce yaşanacak ile son safhada yaşanacaklar olarak sıralanarak sizlere sunulmuştur.

  • Silindir Kapak Contası Yanar
  • Buji Porselenleri Kırılır
  • Bobinde Çatlama Meydana Gelir
  • Motor Su Tahliye Tapaları Patlar
  • Sekmanlar Fazla Isıdan Genleşir
  • Sekmanlar Motor Bloğunu Yapışarak Kaynar
  • Araç Stop Eder ve Tekrar Çalışmaz
  • Motor Komple Hasar Görür

Yukarıdaki sonuçlar gerçekleşme sıralarına göre verilmiştir. Aracınız dizel ise buji ve bobin sorunları sadece benzinli ve lpg’li araçlarda bulunduğundan o seçenek sizler için geçersizdir diyebiliriz. Yukarıdaki 8 farklı sonucun da detaylı açıklamalarını alt kısımda bulabilirsiniz.

Reklamlar
  1. Silindir Kapak Contası Yanar : Silindir Kapak contası, motor bloğu üzerinde ısıdan etkilenen ilk parça olacaktır. Bu parça motor içerisindeki su kanalları ile yağ kanallarının ayrı tutulması görevini üstlenir. Bu parça yandığında motor suyu yağa, motor yağı ise suya karışır. Bu da aracın teklemesine ve düzensiz çalışmasına neden olur.
  2. Buji Porselenleri Ve Bobinler Çatlar : Isı, genleşmeye en dayanıksız olan parçaları ilk olarak hedef alır. Bunlar içerisinde porselen bulunan ateşleme sistemi parçalarıdır. Fazla ısı bu parçalarda çatlaklara neden olur. Bu çatlaklar ateşleme sisteminin düzgün çalışmasına engel olur.
  3. Su Tahliye Tapaları Patlar : Motor soğutma suyu ısındıkça pozitif olarak genleşen bir yapıya sahiptir. Bu sadece motor soğutma suyu için değil tüm sıvılar için geçerli olan fizik kuralıdır. Bu durum nedeni ile fazla ısınan su normalden çok daha fazla bir hacim kaplayacak bu durum motor içinde basınca neden olacaktır. Bu basıncın motora zarar vermeden atılması için motor bloğu üzerinde 4 adet tahliye tapası bulunur. Bu tapalar basınç nedeni ile patlar ve motor bloğunun zarar görmesini önler.
  4. Sekman Kaynaması : Sekmanlar ince halka benzeri metal parçalardır. Her araçta piston üzerinde mevcuttur. Fazla ısı söz konusu parçaların piston gömlekleri üzerine kaynayarak hareketsiz kalmasına neden olur. Bu durum tamamen motorun durarak stop etmesine ve bir daha çalışmamasına neden olacaktır. Hararet sorunların son noktasıdır. Motor komple yeniden rektefe edilmesi gerekmektedir.

Aracın Hararet Yaptığı Nasıl Anlaşılır

Bir aracın hararet yapıp yapmadığına bakmak ve anlamak için hararet nedeni ile ortaya çıkacak ilk sonuca yani 1 numaralı maddeye bakmak yeterli olacaktır. Aracın contasının duruma bakarak hararet yapıp yapmadığı anlaşılabilir

  • Yöntem 1 – Contanın sağlam olup olmadığını motor yağına ve soğutma suyuna bakarak anlayabilirsiniz. Araç hararet yaptı ise motor yağında köpük benzeri sarımtırak katmanlar bulunacaktır. Bunları yağ çubuğundan yada yağ kapağının altına bakarak anlayabilirsiniz.
  • Yöntem 2 – Ayrıca motor genleşme kabını açarak soğutma suyu içerisinde yağ olup olmadığına bakarak da aracın hararet görüp görmediği belli olabilir.
  • Yöntem 3 – Araç hararet yaptı ise motor suyuna yağ yağa da su karışması sorunu tekleme sorunlarının oluşmasına ve ateşleme sisteminin stabil çalışmamasına neden olacaktır. Araçta anormal çalışma şekli zor marş gibi sorunlar var ise şüphe edebilirsiniz.
  • Yöntem 4 – Bu işlem için özel testler piyasada satılmaktadır. Bu testler 20-50 TL gibi farklı ücretlerde olabilmektedir. Uygulama şekli ise bir sallama çaya benzer bir poşet araç soğutma suyunun içerisine koyulur ve araç belli bir süre çalıştırılır yada kullanılır. Sonrasında soğutma suyu içerisine konulan malzeme çıkartılarak büründüğü renge göre contanın sağlam olup olmadığı teyit edilir. Aldığınız test kaliteli ise çıkan sonuç güvenilirdir. Ama her zaman en sağlam test bir serviste teknik personel tarafından yapılan testtir.

Ayrıca Bakınız. Hararet yapan aracın harareti nasıl düşürülür yazımıza burayı tıklayarak göz atabilirsiniz. Hararet anında bu yazıda yazanlar çok işinize yarayacaktır. Ayrıca hararet yapan araba stop edilmez, hararet yapan araç stop edilir mi konumuzda da ne yapmanız gerektiği detaylı açıklandı, burayı tıklayarak o yazımıza da ulaşabilirsiniz.

Arızanızı Sorun Cevaplayalım

Aracınızda yaşadığınız sorunları (bu konu özelinde yada bu konudan bağımsız tüm arızalarınız için) aşağıdan yorum yazarak yada daha hızlı ce detaylı cevaplanmasını isterseniz forumumuzdan konu açarak bizlere iletebilirsiniz. Sorulan sorulara günlük olarak cevaplar ve çözüm önerileri sunulmaktadır.  Forumumuzda konu açarak arızanızı sormak için Tıklayınız. 

Reklamlar

Önemli Not : Arızanızı olabildiğince detaylı, araç marka ve modeli de belirterek yazmanız daha net cevaplar almanız için gereklidir. Bu nedenle yorum yada forum kısmında sorularınızı olabildiğince detaylı yazmaya gayret ediniz.

Online Tamirci

Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.

One thought on “Araba Hararet Yaparsa Ne Olur?

  • Münir

    Rampada hararet yapmadan önce şehir içinde normal günlük kullanımda bidon suyu azaliyordu soğuyunca kapağı açtığımda eski seviyesine geliyordu.Bu kontrolü yaptıktan sonra rampalı yol yolculuğum basladi
    Hocam merhaba
    Rampada solama yaparken aracı zorladım düzlüğe çıkınca hareret göstergesi yandı(daciya Sandero Stepway hareret göstergesi yok hararet yapınca yanar) müdahaleyi yaptım usta rampada denedi hararet göstergesi yandı. Termostat taktı yan sanayi olabilir bilmiyorum.Sonra başka bir arkadaşla rampada zorladı sıkıntı yok usta ile kullandığımız rampaya geçtik orda tekrar yandı.Ustanin yanına uğradım devir daime baktı sıkıntı yok dedi.Eve gelene kadar 5-5 km 3 kere motor sugutma suyu bidonu 3 kere boşaldı takviye yaptım.Antifriz değiştirme videonuzu izledim dedim boşluğu bu şekilde belki alırım.Bidonun kapağını açtım hortumu çıkardım rölantide çalıştırmaya başladım.2 kere bidona su ekledim b45 dk 1 saat böyle çalıştı hortumdan önce hiç bir şey gelmedi sonra köpük su karışımı azar kesik kesik geldi sonra birden bidondaki su köpürüpagzindan atmaya başladı.
    Yardımcı olursanız sevinirim hararetin sebebi nedir ve bu son işlemde su niye fukurdadı hortumdan su gelmedi.Tesekkur ederim

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir