Motor Arızaları

Araç Bakımı Nasıl Yapılır. Pratik Bakım Talimatları

Araç Bakımı Nasıl Yapılır sorusuna hangi bakımın yapılacağına göre cevap vermek daha doğru olacaktır. Araç Bakımı birkaç alt aşlığa ayrılmaktadır. Bu farklı bakımlarfa farklı parçalar kontrol edilir ve farklı uygulama yöntemleri vardır. Bu bakım Türleri

Reklamlar
  1. Periyodik Bakım
  2. Yazlık Bakım
  3. Kışlık Bakım
  4. Ağır Kilometre Bakımı
  5. Uzun Yol Hazırlık Bakımı
  6. Boya ve Kaporta Bakımı

Bu makalemizde tüm buu bakımları nasıl yapabiliriz detaylıca öğrenebilir ve Kendi bakımınızı kendiniz evinizin önünde / garajınızda kolaylıkla yapabilirisiniz.

Önemli İpucu : Araç bakımının tüm aşamalarını similasyon üzerinden anlattığımız videomuza göz atmanızı öneririz. Videoda tüm bakım aşamaları gösterilerek anlatılmıştır. Ayrıca kanalımıza abone olarak bizlere destek olmanızı rica ederiz.

Araç Bakımı Nasıl Yapılır

Araç bakımı konusunda en sık ve en gerekli olan bakımdan yani periyodik yağ bakımından başlayacağız. Halk arasında 10 bin bakımı olarak da anılan bu bakım araç için öncelikli ve en gerekli bakımdır

Reklamlar

Periyodik Bakım Nasıl Yapılır

Gerekli Malzemeler ..(Lütfen Not Alın).. :

  • Uzun Tornavida
  • Kısa Takoz tornavida
  • 10 – 11 / 12 – 13 / 14 – 15 ve 16-17 Anahtar
  • 4-5 Litre Motor Yağı
  • Yağ Filtresi
  • Hava Filtresi
  • Polen Filtresi
  • Yağ Tapası Contası
  • 400ML Balata spreyi
  • Mazot Filtresi (Bazı Araçlarda Bulunmaz)
  • Birkaç Adet Bez
  • Bir Takım Koruyucu Eldiven
  • Araç Kaldırmak İçin Kriko
  • Lastik Takozu
  • 5 Litre Kapasiteli Yatay Tepsi
  • Bir Adet Fener
  • 250 ML Hidrolik Yağı (Sadece Bazı Durumlardan Gerekir)
  • 250 ML Direksiyon Yağı (Sadece Bazı Durumlardan Gerekir)
  • 1-2 Litre Cam Suyu Antifrizi (Sadece Bazı Durumlardan Gerekir)
  • 1 Litre Motor Suyu Antifrizi (Sadece Bazı Durumlardan Gerekir)

Yukarıdaki malzemeler araç bakımı sırasında lazım olabilecek malzemelerdir. Bakıma başlamadan önce malzeme listeninsin tam olduğundan emin olun. Bu malzemelerin birçoğu evde kolayca bulabileceğiniz malzemelerdir. Kalan malzemeler ise bir parça satış dükkanından yada internetten (tercihen internet çok daha ekonomik olabilmektedir. ) tedarik edebileceğiniz Malzemelerdir.

Reklamlar

Periyodik Bakımın Yapılışı

Araç Bakımı Nasıl Yapılır Başlamadan Önce Önemli Uyarılar : Bu işler kolay da olsa biraz teknik bilgi gerektirir. Bu nedenle eğer kendinize güveniniz yok ise bir serviste yaptırmanızı öneririz. Ayrıca araç bakımı sırasında kullanılan Hidrolik yağı, motor yağı, antifriz ve balata spreyi gibi kimyasal malzemeler cildinize zarar verebilir. Göz ve ağız ve ciltle ile temas etmemesi gerekir. Bu nedenle işe başlamadan önce koruyucu önlemlerin hepsini aldığınızdan emin olunuz. Bu işlemi kendiniz yaptığınızda olası hatalar şahsi sorumluluğunuzda olacağını ve garanti kapsamına girmeyeceğini biliniz.

  1. Birinci Aşama : Öncelikle yağ çubuğu çekilerek kenara kaldırılır. Sonrasında araç bir kriko vasıtası ile ön kısmı biraz kaldırılır  (Alt kısmına uzanabileceğiniz kadar) . Güvenlik tedbirleri için arka tekerin ön ve arka kısmına takoz yerleştirilerek araç krikodan düşmesi ihtimaline karşı sehpa yada takozla ön tekerler desteklenmelidir. Sonrasında motorun alt kısmında birkaç vida ile tutturulan plastik yada demir olabilen motor alt muhafaza sökülür.  Motorun alt kısmına en az 5 litre kapasitesi bulunan yatay bir tepsi yerleştirilir. Sonrasında alt kartel üstende bulunan yağ tahliye tapası vidası sökülür. Yağ tepsiye akmaya başlayacaktır. Bundan sonra 10-15 dakika yağın akmasına müsaade edin.
  2. İkinci Aşama : Yağ filtresi sökülür. Bu parça motorun alt kısmına doğru motor bloğu üzerinde bir parçadır. Direkt olarak motor bloğuna takılı olabileceği gibi bir plastik koruma kapağının altında kağıt filtre şeklinde de olabilir. Kağıt filtre şeklinde ise kapak sökülerek filtre değiştirilir. Eğer motor bloğuna sabit ise saat yönünün tersine doğru döndürülerek sökülür. Yeni Filtre Monte edilerek montaj tamamlanır
  3. Üçüncü Aşama : Motor Altındaki yağ tapasının contası değiştirilerek tekrar yerine takılır. Sonrasında motor alt muhafaza da yerine takıldıktan sonra tepsi kenara kaldırılır ve araç krikodan indirilir.
  4. Dördüncü Aşama : Araç motor üst kısmındaki yağ kapağı kaldırılarak motor hacminize ve fabrika standartlarına uygun miktardaki ve özellikte satın aldığınız yağ bir hunu yardımı ile yavaş yavaş doldurulur. Doldurma esnasında yağ çubuğunun çekili olması gerekir. Dolum bittikten sonra Yağ çubuğu ve yağ kapağı yerine takılır.
  5. Beşinci Aşama : Motor üst kısmında bulunan emme manifoltu ucundaki kapak sökülerek hava filtresine ulaşılır. İçerisindeki kirli filtre atılarak yeni aldığınız filtre yerleştirilir ve kapak tekrar monte edilir.
  6. Altıncı Aşama : Polen filtresinin bulunduğu konuma göre sökülerek yenisi ile değiştirilir. Bazı araçlarda motorun üst arka kısmında iken bazı araçlarda ayak basma yerinin üstünde bazılarında ise torpidonun arka tarafından olabilir. Sizin araç marka ve modelinize göre polen filtresinin yerinin öğrenerek değişimini yapabilirsiniz.
  7. Yedinci Aşama : Yakıt filtresi birçok araçta bulunmaz. Özellikle şamandıra içerisindeki özel sistem ile yakıt sürekli süzülerek enjektörlere gönderilir. Genelde benzinli araçlarda olmayabilir fakat Dizel Araçların bir çoğunda bakımda bu parça değişir. Bu parça değişimi en zor parçalardan birisidir. Yakıt sistemine hava yaptırmadan değiştirilmesi lazım olan bir parçadır. Bu parçayı değiştirirken Parçanın bulunduğu yakıt hortumlarını sökmeden uç kısmımlar pens atılarak kapatılır. Sonrasında aradan filtre sökülerek alınır. Yeni filtre kısmen yakıtla ıslatılarak yerine takılır. Daha sonra atılan pensler çekilir. Yakıt filtresi değiştirdi iseniz araç ilk birkaç marşta çalışmayabilir. Panik yapmayın. Araç yakıtı iç kısmında yeni filtre ile oluşan havanın atımı sağlanana kadar düzgün çalışmayacaktır. Fakat sonrasında araç çalışması stabil hale gelecektir.
  8. Son Aşama : Genel kontrol aşamasıdır. Bu aşamada aracın motor soğutma suyu, fren hidroliği, direksiyon hidroliği, cam temizleme suyu, fren balataları ve fren diskleri, fren hortumları kontrol edilir. Eksik motor sıvıları var ise tamamlanır.

Önemli Uyarı : Araç yağ bakımı tamamlandıktan sonra her şeyi tekrar kontrol edip marşa bastığınızda yağ lambasının yanıp yanmadığını kontrol edin. Eğer yağ lambası yanar ve sönmez ise aracı acilen stop edin ve sorunun çözümü için aracı çekici ile servise gönderin.  Her aracın parçası, parça montajı ve konumları farklı olduğu için verilen bilgiler yüzeysel bilgilerdir. Bir hata yapmanız olasıdır. Eğer bakım konusunda hiçbir bilginiz yok ise kendiniz yapmanızı önermeyiz. Sorumluluk sizlerde olacaktır.

Yazlık Ve Kışlık Bakım Nasıl Yapılır

Araç Bakımı Nasıl Yapılır sorusunda ikinci bakım türü küçük bakımlar. Bu bakımlar ara bakımlardır fakat ana bakımlar kadar önemlidir. Özellikle kışlık bakım yazlığa oranla motor sağlığı açısından çok daha önemlidir.

Reklamlar

Bu bakımların evde yapılması zordur. Çünkü bazı gerekli ekipmanlar mevcuttur. Bunlar akü voltmetre, antifriz derece ölçme cihazı, klima gazı basınç ölçümü gibi durumlardır. Bu nedenle bu bakımınızı kendiniz yapmak yerine bir serviste yaptırmanızı tavsiye ederiz. Bu yazımızda sadece bu bakımlarda neler yapıldığını sıralayacağız

Kışlık Bakımda :

  1. Lastikler Kontrol Edilir
  2. Akü Kontrol Edilir
  3. Antifriz Dereceniz Kontrol Edilir
  4. Motor Sıvı Seviyeleri Kontrol Edilir 

Yazlık Bakımda

  1. Klima Gazı Kontrol Edilir
  2. Klima Sistemi Kontrol Edilir
  3. Motor Sıvıları Kontrol Edilir
  4. Lastikler Kontrol Edilir.

Ağır Kilometre Araç Bakımında Neler Yapılır

Bu bakım da kendinizin yapamayacağı bakımlardan birisidir. Bu bakımın isminden de anlaşılacağı üzere belli kilometrelerde değişmesi gereken parçaların değiştiği periyodik bakımdır. Bu bakımı periyodik bakımdan ayıran şey periyodik bakıma ek olarak birçok parçanın değişmesidir.  Bu bakımda periyodik bakımda olmayan ve ekstra değişen malzemeler ve parçalar şöyledir.

  1. Triger Kayışı / Zinciri Değişir
  2. Volant Dişlisi Değişir (Bazı Araçlarda)
  3. Baskı Balata Kontrol Edilir
  4. Diskler ve Balatalar Değişir (gerekli ise)
  5. Şanzıman Yağı Kontrol Edilir
  6. Rot Balans Ayarları Yapılır

Önemli Uyarı : Bu bakımın atlanması, geciktirilmesi ve ihmal edilmesi ağır motor hasarlarına yol açabilecek maliyetli sorunların ortaya çıkmasına ve bu sorunların garanti kapsamında değerlendirilmemesine neden olacaktır. Bu nedenle söz konusu bakım kesinlikle geciktirilmemeli ve hangi periyotlarda ağır bakımlarının olduğunu bilmiyor iseniz yetkili satıcılardan ve / veya araç klavuzlarından bu bilgileri edininiz.

Uzun Yol Bakımı Nasıl Yapılır

Uzun yol bakımı araçla bir yola çıkacağınız zaman uygulanan kontrollerden ibarettir. Bir uçağın kalkış öncesi kontrollerine benzetilebilir. Aracın önemli kısımları kontrol edilerek yol esnasında bir sorun yaşanmamasını amaçlayan bir bakım tipidir. Bu bakımda ise aşağıdaki noktalar kontrol edilir.Lastik Basınçları Kontrol Edilir

  1. Stepne Basıncı Kontrol Edilir
  2. Avadanlık Durumu Kontrol Edilir
  3. Motor Sıvılarının Tamamı Kontrol Edilir
  4. Frenler Kontrol Edilir (Fren Balataları ve Diskler)
  5. Ön ve Arka Aydınlatma Sistemi Kontrol Edilir

Yola çıkmadan önce yapılacak bu kontroller herkesin yapabileceği kontrollerdir. Uğraşmak istemez iseniz kısa bir sürede tamamlanabilecek kontrollerdir ve yetkili yada özel servislerden bu hizmeri satın alabilirsiniz.

Kaporta ve Boya Bakımı Nasıl Yapılır

Ülkemizde en çok ihmal edilen bakım tipidir. Aracın motoruna ve mekanik aksamlarına gösterilen özen maalesef ki kaporta ve boya aksamına gösterilmemektedir. Bakımları aksatılmayan bir kaporta ve boya yıllarca hem canlı hem çiziksiz kalabilir. Bu nedenle belli periyotlarda boya koruma uygulaması, seramik kaplama gibi kaporta boya bakımlarınızı ihmal etmemenizi öneririz. Bu araç kaportasının ömrünü uzatarak yıllar boyunca ilk gün kadar parlak çiziksiz bir araç için olmazsa olmaz şartlardan birisidir.

Arızanızı Sorun Cevaplayalım

Aracınızda yaşadığınız sorunları (bu konu özelinde yada bu konudan bağımsız tüm arızalarınız için) aşağıdan yorum yazarak yada daha hızlı ce detaylı cevaplanmasını isterseniz forumumuzdan konu açarak bizlere iletebilirsiniz. Sorulan sorulara günlük olarak cevaplar ve çözüm önerileri sunulmaktadır.  Forumumuzda konu açarak arızanızı sormak için Tıklayınız. 

Önemli Not : Arızanızı olabildiğince detaylı, araç marka ve modeli de belirterek yazmanız daha net cevaplar almanız için gereklidir. Bu nedenle yorum yada forum kısmında sorularınızı olabildiğince detaylı yazmaya gayret ediniz.

Online Tamirci

Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.

One thought on “Araç Bakımı Nasıl Yapılır. Pratik Bakım Talimatları

  • Yasin

    Aracım Kia Bongo K2500 model 2019 araç gaz yemiyor 2500-3000 devir aralığında yapıyor yetkili serse götürdüm sorunu çözemediler arıza vermiyor cihaza takıldığında verileri kaydettiler Kore’ye gönderdiler 2 aydır bekliyorum cevap yok

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir