Benzinli mi Dizel mi? Birde Bu Açıdan Bakın.
Benzinli mi Dizel mi karar verirken size yardımcı olacak konuları aşağıda derledik. İkinci piyasasından yakıt değerlerine, performanstan avantaj ve dezavantajlara kadar tüm konuları sizler için derleyerek bir rehber hazırladık.
Ülkemizde o araç tutuluyor o motor tutuluyor gibi bir saçma düşünce var ne yazık ki bu klişeler kolay yıkılamıyor. Bazı durumlarda insanlar hiç kullanmayacakları donanım yada özellikleri tutuluyor kelimesi arkasına sığınarak satın alabiliyor. Bu yazımızda bazı klişeleri yıkmaya çalışacağız. Siz de okuduktan sonra şahsi görüşünüzü yorumlarla bildirin.
Dizel mi Benzin mi Yorum Sizin
Dizel motorun da benzinli motorun da kendine özgü avantajları var Bunları aşağıda zaten belirteceğiz. Fakat bizim bakacağımız ilk nokta ekonomidir.
Ekonomik Açıdan Gerçekten Dizel Daha Mı Avantajlı
Sıfır araç fiyatlarına baktığınızda bir aracın aynı donanım benzinli motoru ile dizel motoru arasında ikinci el ve sıfır fiyatları arasında 20 ila 70 bin Türk Lirası fark oluşmuş durumda. Dizel araç benzinliden yakıt olarak daha ekonomik bu doğru fakat alırken fazladan ödediğiniz ortalama 20 bin Türk lirası ve bakımları için fazla ödediğiniz tutarları üst üste koyduğunuzda Dizel Araç Pek De Ekonomik Değil
Ortalama dizel araç için 35 Bin TL fazla ödeyen bir kişi bu fark kadar benzin alsa yıllarca bırakın ekonomiği bedava olarak araca binmiş olacaktır. Fakat konu girişinde de bahsettiğimiz gibi tutulma diye bir klişemiz var maalesef. Dizel araç tutuluyor diye dizel araç almak aslında kendimizi keriz yerine koymaktan farkı yok
Eğer Şöyle Olsa İdi; Dizel ve benzinli araç aynı fiyat bandında olsa idi tabi ki dizel alman mantıklı olacaktır. Fakat bu fiyatlarda bu piyasada eğer bir ticari araç değil ise yada şirket aracı olup günde 300-500 kilo metre yol yapmıyor iseniz kesinlikle dizel araç almak mantıklı değildir.
Dizel Motorun Dezavantajları
- Alırken Benzinli Modellere Göre Çok Daha Pahalıdır
- Bakımları Benzinliye Göre Çok Daha Pahalıdır
- Motor Ömrü Olarak Benzinliye Göre Çok Daha Kısadır
- Kullanımı Çok Daha Dikkat Gerektirir
- Çevreye Benzinli Motorlara Göre Çok Daha Fazla Kirlilik Yayar
- Arıza Durumunda Maliyeti Benzinliye Oranla Daha Pahalıdır
Benzinli Motorun Dezavantajları
- Daha Fazla Yakıt Tüketimi Vardır
- Performansı Dizele Göre Biraz Daha Düşüktür. (Turbosuz Modeller)
- İkinci Elde Dizelden Daha Az “Tutulur”
Tüm bu avantaj ve dezavantajları incelediğimizde dizel araç almanın mantıklı bir nedeni sadece ve sadece tutulması kalıyor. Tutuluyor diye cebimizden onbinlerce Türk Lirası fazla vermeye gerçekten gerek var mı. Şapkamızı önümüze aldığımızda gerçekten mantıklı düşünmeye başlayarak tutuluyor klişesini bir kenara bıraktığımızda dizel almanın bir mantığı olmadığını göreceksiniz.
Birlikte Küçük Bir Hesap Yapalım
Dizel Bir Aracın Kilometrede 350-400 kuruş yaktığını var sayalım. Bir Benzinli Araç ise 600-650 kuruş yaksın. (birçok yeni araç ortalama 50-55 yakıyor olsa da fazla fazla hesaplamak adına bu oranları veriyoruz) Arada 300 kuruş bir fark var kilometre başı.
Ortalama 70,000 Kilometreye kadar binip sattığınızı var sayalım. Bu da nerede ise 6-7 yıllık bir kullanım yapmaktadır. Kilometrede 30 kuruşluk fark 10 kilometrede 3 tl, 100 kilometrede 30 TL 1000 Kilometrede 300 TL 10,000 Km’de 3000 TL ve son olarak 70,000 Km’de 21,000 TL fazladan yakıta ödemeniz anlamına gelmektedir. Sıfır alırken ödediğiniz 35 bin tl farkı daha kurtaramadan aracı kullanıp satımış olacaksınız. Bunun adı aldatılmak bunun adı mantıklı davranmak değildir.
Bu Klişe Düşünceler Ülkemizde Neden Yıkılamıyor
Bu kilişeler sadece dizel mi benzinli mi konusunda değil birçok farklı konuda devam ediyor. Örneğin kilometre takıntısı, değişen boya ve hasar kaydı takıntısı gibi birçok klişe takıntı mevcut. Sırf bu takıntılar yüzünden normalde değiştiğinde çok güzel olacak bir hasar onarılarak dalgalı bir görünüme tercih edilebiliyor. Yada içi dışı motoru çok temiz çok bakımlı 300,000 kilometre yol yapmış bir araba yerine içi dışı çok yıpranmış motoru daha kötü de olsa 150,000 kilometrede ki bir araç tercih edilebiliyor.
Bu ve bunun gibi durumların tek nedeni deyim tabiri ile mahalle baskısı diyebiliriz. Bir parça değişeni olan bir aracın size hiçbir zararı yoktur. Yada iyi ve bakımlı ise kilometrenin kaçta olduğunun size bir zararı yoktur. Diel mi benzinli mi konusunda da durum aynıdır, sizin ekonominize ve kullanım tarzınıza benzinli uygunsa fazladan para verip dizel almanızın hiçbir faydası yoktur. Zararı cebinizzden cıkar onbinlerce fazladan Türk Lirasıdır
Benzinli Motorların LPG Avantajı Vardır.
Aslında konu başlığına Dizel mi Benzinli mi LPG’li mi diye düzeltmemiz gerekebilir. Benzinli araçlarda çok düşük bütçeler ayırarak lpg dönüşümü yaptırılabiliyor. Turbo olmayan motorlar için bu tutar 2-3 bin Türk lirası kadar düşük olabiliyor. Bazı yeni nesil Turbo besleme bulunan motorlarda ise en Fazla 8 – 9 Bin Türk Lirası gibi ücretlere LPG dönüşümü yapılabiliyor. Bu durumda yakıt tüketimi çok rahat bir şekilde dizel motorların da altına düşebilmektedir. Yeni nesil dönüşüm sitemleri ile performans konusunda ödün vermeden iyi bir marka lpg dönüşümü ile hem çevreye hem cebinize rahat bir nefes aldırabilirsiniz.
Daha Uzun Ömürlü Bir Motor
Benzinli araçların daha uzun ömürlü olduğu su götürmez bir geçekti. Fakat son dönemde yapılan dizel motorların kalitesi bu çıtayı yavaş yavaş kapatıyor. Yine de benzinli motorların uzun ömürlü ve parça fiyatları ile bakım maliyetlerinin düşük olması hala büyük bir avantaj olarak ortada durmaktadır.
Peki Dizel Alanlar Ekonomiyi Düşünenler Değil mi
İşin tezat durumu da tam olarak burada başlıyor, ekonomik olsun diye düşünenler ekonomik seçenekler var iken pahalı seçenekleri almaya zorlanıyorlar. Kapitalist düzenin bir sonucu olarak düşünelim demek istiyorum. Fakat her birey kendi muhakemesini yapabilecek durumda. Piyasalar ne derse desin hangi araç tutulursa tutulsun biraz araştırma biraz hesap kitap yapma ve biraz da sağ duyu ile düşünce sonucunda siz de size uygun olanı seçebilirsiniz .
Konu Dışı Fakat Tüketim Toplumuyuz.
Dizel mi Benzinli Mi konumuzun dışında fakat Türkiye’de ortalama geliri ile kullandığı araç arasında dengesizlik çok üst safhalarda olan nadir ülkerden birisi. Bütçesine oranla çok daha yüksek fiyatlı lüks araç kullanma eğilimimiz maalesef ki var. Biz buna tüketim toplumu diyoruz.
Örneğin : Bir araca ihtiyacınız vardır. Bu araç iyi soğutulmalıdır. Biraz büyük olmalıdır. Güvenlik ihtiyaçlarınız vardır. Buna uygun bir model bakarsınız. Ülkemizde konu böyle yürümüyor. İhtiyacı olmasa da hangi araç daha pahalı hangi araçla çok daha karizmatik görünürüm gibi durumlar mevcut. 70,000 TL’lik bir araç ihtiyaçlarınızı tümü ile karşılıyor ise 700,000 TL’lik bir araca yönelmeniiz için gelir kaynaklarınızın çok iyi durumda olması gerekir. Eğer iyi durumda ise sözümüz yok fakat o kadar iyi değilse tüketim çılgınlığı ile hareket etmek yerine mantığınız ile hareket ediniz.
Pandemi Döneminde Araç Satışları Artan Nadir Ülkelerdeniz.
Covid-19 Pandemisinde tüm Avrupa’da otomotiv sektörü %40’lara varan daralmalar yaşarken Ülkemizde artmaya ve alım satım sayıları yükselmeye devam ediyor. Bu yukarıdaki Başlığın ne kadar doğru olduğunu kanıtlar nitelikte.
Elektrikli Araçları Bekleyebilirsiniz.
Elektrikli araçlar, her bakımdan dizel mi benzinli mi ayrımında her iki araçtan çok daha avantajlı araçlardır. Bu araçlar hem yakıt tüketimi hem bakım maliyetleri açısından çok avantajlıdır. Bahsi geçen elektrikli araçlar hybrit değil %10 elektrikli araçlardan bahsetmekteyiz. 2022 Yılında İlk yerli otomobilin banttan indirileceğini düşünürsek birkaç yıl bekleyerek direk olarak bir Elektrikli araç almak ileriye dönük en mantıklı adımlardan birisi olacaktır.
Arızanızı Sorun Cevaplayalım
Aracınızda yaşadığınız sorunları (bu konu özelinde yada bu konudan bağımsız tüm arızalarınız için) aşağıdan yorum yazarak yada daha hızlı ce detaylı cevaplanmasını isterseniz forumumuzdan konu açarak bizlere iletebilirsiniz. Sorulan sorulara günlük olarak cevaplar ve çözüm önerileri sunulmaktadır. Forumumuzda konu açarak arızanızı sormak için Tıklayınız.
Önemli Not : Arızanızı olabildiğince detaylı, araç marka ve modeli de belirterek yazmanız daha net cevaplar almanız için gereklidir. Bu nedenle yorum yada forum kısmında sorularınızı olabildiğince detaylı yazmaya gayret ediniz.
Döküm motor için hangi antifriz kullanmak gerekiyor teşekkür ederim
Merhabalar Kamil bey, motorların geneli döküm o yüzden eğer sistem içerisinde pas oksit yok ise organik (kırmızı antifriz diye bilinir), pas oksit var ise gliserin bazlı mavi antifriz diye tabir edilenleri kullanmak daha mantıklı olacatır.