Fren Sistemi Arızaları

Fren Balatası Bittiği Nasıl Anlaşılır? Disk Fren ve Kampana

Fren Balatası Bittiği Nasıl Anlaşılır konusunda alağıda 5 maddede fren balatası bitmesi belirtisi verilmiştir. Bu belirtiler hem disk fren balatası hem de kampana fren balatası olan araçlar için de ortak belirtilerdir. Bu belirtileri önceden tespit etmek güvenliğiniz açısından oldukça önemlidir.

Reklamlar

Aracınızda Arızalar baş göstereme başlayıp seyir halinde ters giden bir şeyler olduğunu fark edene kadar fren bakımını öncelik olarak kabul etmeyen bir sürü araç sahibi var. Bu hatayı yapmayın. Fren pedalına bastığında, karmaşık bir parça ağı devreye girer. Sistemin düzgün işlemeye devam edebilmesi için, bazı parçaların düzenli aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Bu bileşenler arasında, muhtemelen en sık değişecek olanlar fren balatalarıdır.

Fren Balatası Bittiği Nasıl Anlaşılır

1. Frenlerden Ses Geliyor İse

Araçta tek iken, aracın multimedya sistemini tamamen kapatın, pencereleri rüzgar sesi çıkarmayacak derecede hafif / orta ayarda açın. Göreceli sessizlikte, hafif bir kazıma, cıyırtı veya uğultu sesi duyarsınız Fren Balatası bittiği anlaşılabilir. Ayrıca, ne zaman frene bassan, gizemli seslerin yok olduğunu, ancak ayağınız fren pedalından iner inmez seslerin tekrar geri döndüğünü gözlemliyorsanız. Fren Balatalarınızın kontrol edilme zamanı geldi demektir. En kısa sürede bir oto servisinden randevu alınız.

Reklamlar

Bugün, ( çoğu ama hepsi değil ) fren balataları dahili “aşınma göstergeleri ile üretilmektedir.” Bu şeylerin arkasındaki tek amaç az önce duyduğunuz o tatsız sesleri duymadan sürücüye uyarı vermektir. Aşınma göstergeleri, tipik fren balatalarının üst kısmında bulunan metal sekmelerdir. Parçanın kendisi tehlikeli bir ölçüde yıprandığında, gösterge rotora karşı sıyrılacaktır. Bu, sürücüyü mevcut fren balatalarının tamamen bitme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyaran belirgin bir uyarı sesi oluşturur.

2. Anormal Tıklama Sesleri

Bazı araçlarda fren balataları özel bir tutma sistem ile sabitlenir. Diğer araçlarda fren balataları klipsler, cıvatalar veya iğnelerle sabit tutulur. Her zaman, bu tasarımların her birinin ortak noktası etrafında sallanan yastıkları tutmaktır. Onlar bir şekilde gevşemiş olursa (belki de çevresindeki herhangi bir donanım parçası zarar gördükten sonra), bu sabitleme parçaları nedeni ile tıkırtı sesleri başlar. Bazı durumlarda (parçanın nasıl sabitlendiği ve hangi sistemin kullanıldığına göre değişebilmekte olan) Fren pedalına basınca duyulabilen bu ses bazı durumlarda da fren pedalından ayağımızı çektiğimizde seyir halinde iken duyulur. Bu gibi bir ses sorununuz var ise balatalar olmasa bile balata montajında bir arızanız var demektir.

Reklamlar

3. Frenleme Süresi Uzun Olduğu Durumlar

Çoğu zaman, Araç kullanıcıları araçlarını tam olarak durdurmadan belli hızları korumak adına sürekli ve uzun süreli fren pedalına basma ihtiyacı duyarlar. Zaman zaman, böyle bir tarz araç kullanımını her sürücü deneyimler, özellikle bir dağ yamacında veya dolambaçlı bir yol üzerinde sürüş gerekli olabilir.. Bu tip sürüşlerde de aralıksız frene basarak dört yada beş kilometre gitmeniz gerekebilir. Ancak, bu tar bir sürüş sık sık yaptığınız bir şey ise (diyelim ki, düzenli olarak yokuş aşağı sürmeniz gereken tepelik bir bölgede yaşıyorsanız) bu zaman içinde frenleme mekanizmasınızı zora sokacaktır. Fren Balatalarını fren disklerine uzun ve kesintisiz bir süre temas etmeye zorlayarak, her iki bileşen de aşırı ısınmasına neden olacaktır. Bu süreçte, birbirlerine karşı sürekli sürtünme oluşacağından ileride frenleme yetenekleri azalır. Sonuç olarak, aracınızın bir zamanlar olduğu kadar hızlı bir şekilde tam bir durma sağlayamadığını fark ederseniz sorununuz tam olarak bu olabilir.

YouTube player

4. Fren Yaptığınızda Araç Sağa Yada Sola Çekiyor İse

Aracınızın fren balataları her zaman her iki yanda da aynı hızda aşınmayabilir. Bazen, bir tarafta bulunan balata diğer taraftakinden daha hızlı bitebilir. Bu durumda, frene bastığınızda araba hafifçe sola veya sağa çekebilir. Bu gibi bir durum frenlemenin siddetine göre çekme şiddeti de artacaktır. Bu çekme fren balatasının zayıf olduğu tarafa değil daha güçlü olduğu tarafa doğru gerçekleşir. Frenlediğinizde eğer araç sağa çekiyor ise sol fren balatalarında sorun olabilir. Bir teker daha iyi frenliyor ise dönüş ivmesine daha iyi mukavemet edecek diğer taraf ise edemediği için araç mukavemetin olduğu yöne doğru çekilecektir. Bu klasik bir fizik kuralıdır. Aracı Bu şekilde kullanarak farklı parçaları (artı aracınızın bilyalı eklemleri, direksiyon eklemleri ve tekerlek yatakları) ve can güvenliğinizi Riske atmayın: Bir tamircinin sorunu hemen araştırmasını isteyin ve düşük maliyetler ile sorununuzu çözün.

Reklamlar

Fren balatalarının bu belirtinin arkasındaki neden olmayabilir. Ayrıca düzensiz lastik basıncı, hatalı tekerlek rulmanları veya arızalı fren kaliperi gibi diğer sorunlardan kaynaklanabilir. Bununla birlikte, eğer düzensiz aşınmış fren balataları gerçekten suçluysa, sadece fazla aşınan taraf değil her iki taraf birden değiştirilmelidir. Bu sorunun tekrarlamaması için son derece önemlidir.

5. Frene Basıldığında Fren Pedalında Titreşimler Olur

Fren pedalı ne zaman üzerine bassan şiddetle titriyor mu? Bu Soruna fren balatalarının bitmesi neden oluyor olabilir. Fren balataları genellikle bağlayıcı metal yada ped gibi bir tür ile birlikte tutulur. Her fren balatası yıprandıkça, bu yapıştırıcı ısınır ve disk çevresi boyunca bulaşır. İdeal koşullar altında, diskin yüzeyine eşit olarak yayılmış bir katman oluşturur. Ama bir fren balatası aşırı ısınmış olursa, söz konusu yapıştırıcı yada ped düzgün dağıtılamayabilir. Ayrıca disk yüzeyine göre fren balatalarının bazı bölümleri diğer kısımlardan farklı aşınabilir. Bu gibi durumlarda da fren balatası farklı yüzeyleri diske farklı oranda basınç uygular. Bu gibi sorunlar fren pedallarının titreşmelerine neden olabilir.

Titreyen fren pedalı güvenilir değildir. Bu sorun kontrol edilmeden seyre devam edilir ise, güvenli k tehlikesi oluşur. En kısa sürede onarımın sağlanması şiddetle tavsiye edilir.

Önemli Not : Bazı parçalar için verilen belirtiler ile farklı parçaların belirtileri kimi zaman uyumlu olabilir. Bu gibi durumlarda sorun fren balatası kaynaklı olmasa bile güvenliği tehlikeye atan bir durum olma olasılığı her zaman yüksektir. İhmal edilmemesi ve aracın kullanıma devam edilmemesi son derece önemlidir. Fren Balatası bittiği nasıl anlaşılır konumuzda belirtiler bu kadardır. Fakat alt kısımda sistemin nasıl çalıştığında dair bilgiler de mevcuttur. Fren Balatası Bittiği Nasıl Anlaşılır öğrendikten sonra göz atmanızı tavsiye ederiz.

Fren Balataları Nedir Ve Nasıl Çalışır?

Çoğu modern otomobilde, ön iki tekerleğin disk olarak bilinen şeye bağlı bir frenleme aparatı vardır: (Disk fren, arkalarda da kampana fren ve kampana fren balataları kullanılan modeller mevcuttur) her tekerleğin arkasında bulunan metalik diskler ve Bunların her birinin üzerinde kaliper adı verilen kelepçe benzeri bir cihaz vardır. Fren pedalınıza bastığınızda kaliperler içindeki hidrolik pistonların kuvveti ile kapanmaya başlar ve her iki taraftan da rotorları sıkar. Bu hareket sürtünme üretir, bu da tekerleklerin tamamen duruna kadar daha yavaş dönmesine neden olur.

Fren balataları, kaliperlerin bu işlem sırasında disklere temas etmek için kullandıkları çıkarılabilir yüzeylerdir. Bu balatalar sonsuza kadar kullanılamaz, zamanla biter (Zaten sonsuza kadar kullanılan bir araba parçası yok.) Daha önce bahsedilen sürtünme kaçınılmaz olarak zaman içinde balataları yıpratacaktır. Balatalar çok ince olduğunda, frenler gerektiği kadar etkili çalışmaz. Güvenlik adına, sorunun ilk belirtisinde yenilerini yerleştirmeniz şarttır. İhmali güvenlik açıklarının oluşmasına neden olacaktır.

Aşağıda görebileceğiniz beş belirtiden herhangi birini fark ederseniz, bir oto tamirhaneden eski fren balatalarının en kısa sürede değiştirmesini isteyin ve sakın ihmal etmeyin.

Arızanızı Sorun Cevaplayalım

Aracınızda yaşadığınız sorunları (bu konu özelinde yada bu konudan bağımsız tüm arızalarınız için) aşağıdan yorum yazarak yada daha hızlı ce detaylı cevaplanmasını isterseniz forumumuzdan konu açarak bizlere iletebilirsiniz. Sorulan sorulara günlük olarak cevaplar ve çözüm önerileri sunulmaktadır.  Forumumuzda konu açarak arızanızı sormak için Tıklayınız. 

Önemli Not : Arızanızı olabildiğince detaylı, araç marka ve modeli de belirterek yazmanız daha net cevaplar almanız için gereklidir. Bu nedenle yorum yada forum kısmında sorularınızı olabildiğince detaylı yazmaya gayret ediniz.

Online Tamirci

Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir