Şarj Dinamosu Neden Bozulur? Bozulursa Ne Olur

Araçlarda Şarj dinamosu sistemleri, negatif topraklanmış bir akü aracılığıyla birincil olarak ateşleme sistemine ve ikincil olarak da aksesuar sistemlerine elektrik gücü sağlar. şarj dinamosu, önceki jeneratör sistemlerinde bir iyileştirmedir ve tam yük altında 15 ampere kadar güç sağlamak üzere tasarlanmıştır. Şarj dinamosunun teknik adı alternatör olarak geçmektedir. Bir alternatörün çeşitli bileşenleri aşınabilir ve arızalanabilir ve çoğu alternatör kullanıcı tarafından bakım yaptırılmadığı için genellikle tüm ünitenin değiştirilmesini gerektirir. Bu yazımızda Şarj Dinamosu Neden Bozulur ve Şarj dinamosu bozulursa ne olur detaylı olarak öğrenebilirsiniz.

Reklamlar

Şarj Dinamosu Neden Bozulur

  • 1 İç Plaka Arızaları : Bir şarj dinamosu arızalanmaya başladığında bunu aşamalı olarak araç sahibine gösterir. Şarj dinamosu bir bakır tel sargısı boyunca üç metal plakayı döndürerek güç üretir. Bu plakalar birer birer arızalanabilir ve güç çıkışını akünün yeteri kadar şarj edilmemesine ve ateşleme sisteminin bozulmasına neden olacak seviyelere düşer. Bunu anlamak için akünün voltaj çıkışını, araç çalışırken bir voltaj test cihazı ile düzenli olarak test etmek, bu plakaların veya diğer bileşenlerin yıpranıp yıpranmadığını gösterebilir. Çoğu otomotiv parçacısı, yedek parçaları sahibine satabilecekleri için alternatörleri ve aküleri ücretsiz olarak test etmektedir. Yük altındayken voltaj 12 voltun altına düşerse veya amperaj 11 amperin altına düşerse, şarj dinamosu arızalı olabilir. Bu da sarj dinamosu arizasi nasil anlasilir sorusuna cevap niteliğinde bir test yöntemidir.
  • 2 Akü Sorunları : Akünüzü Sık Sık Kontrol Ettirin. Çoğu zaman, şarj dinamosu biten veya bitmekte olan bir akü tarafından “strese” girmekten ve fazla güç üretmesi gerektiğinden arızalana bilir. Ortalama bir alternatörün görev döngüsü, araç çalışırken bir aküyü şarj etmnek ve klima veya aydınlatma sistemi gibi aksesuarları çalıştırmaya devam etmektir. Günler hatta haftalarca maksimum kapasitede şarj etmek, bir şarj dinamosunun hızla yıpranmasına neden olabilir; ünite, alternatörün ömrünü kısa sürede kullanarak, bir enerji bankası yerine büyük bir yük görevi gören bir aküyü yeniden şarj etmeye çalışır. Bataryanın şarjı yaklaşık 12 volt olacaktır ve şarj sırasında 14 volt’u aşabilir. Bu, aksesuarlar ile azaltılabilir, ancak normal kullanımda voltaj 12 voltun altına düşmemelidir (aracı çalıştırma hariç).
  • 3 Hareketli Parçalar Bozulabilir : şarj dinamosu içerisinde bir dizi bilyeli yatak üzerinde dönen bir rotor vardır. Bu yataklar aşındıkça, ses sorunları ve çalışma problemlerinin baş göstermesine neden olacaktır. Bu korkunç bir gürültüye neden olur ve sürekli bir gıcırtı sesine dönüşebilir. Ses o kadar yüksek olabilir ki, çalışan motorun sesini ve hatta arabanın stereo müzik sisteminin sesini bastırabilir. Araç sahibinin bu kadar fazla yıpranan şarj dinamosuna karşı tek çaresi onu değiştirmektir. Yada şarj dinamosu tamiri yapan firmalar tarafından bu rulmanları değiştirilebilir. Maliyete göre hangisinin yapılması gerektiğine karar verebilirsiniz. Şarj dinamosu değişimi her zaman en temiz çözüm olsa da maliyetler nedeni ile ikinci seçenek de şarj dinamosunun arıza durumuna göre tercih edilebilir bir seçenek olabilir.
  • 4 Montaj Sorunları Nedeni İle Bozulabilir : Şarj dinamosunun takıldığı motor gövdesi negatif bir zemin görevi görür ve genellikle montaj şekli, büyük bir kabloyla aracın şasisine bağlanma şeklindedir.. Bu kablo, tek bir cıvata ile tutturulur ve zaman zaman nadir de olsa gevşediği veya bağlantısının kesildiği bilinmektedir. ŞArj dinamosunun topraklamasını kaybettiğinde, dalgalanma nedeniyle hasar görebilir ve içindeki voltaj regülatöründe büyük hasara neden olabilir. 1980’lerden beri üretilen çoğu şarj dinamosu, tasarıma göre değişiklik gösterebilen dahili voltaj regülatörleri bulundurur. Elektronikler ucuz bir marka ise, voltaj regülatörü aküyü aşırı şarj edebilir veya hatta aşırı güç dalgalanmalarından aracın elektrik sistemini tahrip edebilir. Topraklama kablosunu veya örgülü şeridi alternatör yuvasına sıkın ve sık sık kontrol edin.
  • 5 Kayış ve Gergi Sorunları Nedeni İle Bozulabilir : Aşınmış veya hasarlı bir tahrik kayışı şarj dinamosunun kasnak çarkında kayarak ünitenin voltajı düşürmesine neden olabilir. Buna genellikle yüksek bir gıcırtı sesi eşlik eder, ancak bu ses bazı durumlarda ince ve duyulacak düzeyde olabilir ve neredeyse hiç fark edilmeyebilir. Kayan bir kayış, şarj dinamosu sisteminin yetersiz şarj etmesine neden olabilir ve bu da sonunda aküyü bitirir ve şarj dinamosunun arızalanmasına neden olur.

Bunlardan farklı olarak gelişebilecek onlarca arıza senaryosu ve nedeni sıralanabilir. Fakat araç tamir teknisyenlerinin en sık karşılaştığı ana sorunlar bu sorunlardır.

Şarj Dinamosu Bozulursa Ne Olur

Şarj dinamosu sadece akünün şarj edilmesi görevini görmez. Aynı zamanda ateşleme sisteminden donanımların ihtiyaç duyduğu akıma varıncaya dek birçok görevi vardır. Şarj dinamosu bozulursa ne olur sorusunun cevabı aşağıda listelenmiştir.

Reklamlar
  1. Ateşleme Bobini Sistemi Düzensiz Çalışır
  2. Akünüz Biter
  3. Araç Çalışmayabilir
  4. Tekleme ve performans düşüklüğü olabilir.
  5. Akım dalgalanmaları donanımlara zarar verebilir
  6. Kayış ve rulman sistemine arıza yayılarak hayati motor bileşenlerinin durmasına neden olabilir.
  7. Devirdaim pompası gibi bileşenler durur ise araç hararet yapabilir.

Bu ve bunun gibi birçok ciddi soruna neden olabilecek şarj dinamosu arızası ihmal edilmemesi gereken bir arızadır ve bir şüpheniz var ise vakit kaybetmeden aracınızın arızası için bir servise bırakmanız önerilir.

Ayrıca Bakınız : Şarj Dinamosu Konjektör Arızası Nasıl Anlaşılır teknik Makale

Arızanızı Sorun Cevaplayalım

Aracınızda yaşadığınız sorunları (bu konu özelinde yada bu konudan bağımsız tüm arızalarınız için) aşağıdan yorum yazarak yada daha hızlı ce detaylı cevaplanmasını isterseniz forumumuzdan konu açarak bizlere iletebilirsiniz. Sorulan sorulara günlük olarak cevaplar ve çözüm önerileri sunulmaktadır.  Forumumuzda konu açarak arızanızı sormak için Tıklayınız. 

Reklamlar

Önemli Not : Arızanızı olabildiğince detaylı, araç marka ve modeli de belirterek yazmanız daha net cevaplar almanız için gereklidir. Bu nedenle yorum yada forum kısmında sorularınızı olabildiğince detaylı yazmaya gayret ediniz.

Teknik Kaynak : – itstillruns whicle lights 

Online Tamirci

Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.

3 thoughts on “Şarj Dinamosu Neden Bozulur? Bozulursa Ne Olur

  • Geri bildirim: Şarj Dinamosu Bozuk Araç Çalışır mi? - Online Tamirci

  • 9 Eylül 2022 tarihinde, saat 20:35
    Permalink

    2000 model Ford Mondeo mk2 aracımın şarj dinamosu bozuldu. Tamir ettirdim bobin ve birçok malzemesi değişti konjektör dahil. Ardından bir daha bozuldu bu sefer konjektör bozuldu. Sonrasında bir daha bozuldu lehim kopmuş. Ardından bir daha lehim kopmuş. Ve yine bozuldu konjektör. Şimdi bir daha bozuldu. Neden acaba???

    Yanıtla
    • 10 Eylül 2022 tarihinde, saat 08:56
      Permalink

      Merhabalar mehmet bey, hepsi farklı noktalardan arızalanmıl gibi. özellikle lehim kopması durumunda koptuğu yer önemli. o kısım çok ısının hareketli bir kısım. lehimden sonra genelde biz birde üstüne japon döküyoruz 🙂 tekrar kopma durumu sık yaşanıyor çünki. o kafa kısmı komple değişirse tekrarlamaz ama pahalı bir kısım olduğu için genelde lehim atılıyor.

      Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir