Subap Arızası Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir
Bu yazımızda ve video içeriğimizde Subap Arızası Nasıl Anlaşılır ve Subap Arıza Belirtileri nelerdir Bulabilirsiniz. Klasik 4 zamanlı içten yanmalı motorlarda subaplar, motora yanma işleminin gerçekleşmesi için havanın alınması ve yanma işlemi sonrasında ortaya çıkan egzoz gazının tahliyesi işlemini yerine getirmektedir. Söz konusu parçada arıza meydana gelmesi durumunda araçta bariz olarak görülebilen bazı Subap Arızası belirtileri ortaya çıkacaktır. Bu belirtiler;
Subap Arızası Belirtileri Nelerdir
- Düzensiz Çalışma ve Tekleme : Subap Arızası Nasıl Anlaşılır sorusuna verilebilecek en net belirtilerden biridir. Araç normalden daha sarsıntılı ve düzensiz çalışmaya başlar. Buna paralel olarak tekleme performans kaybı da görülür. Araç gaz vermenize rağmen yeteki kadar çabuk hızlanmaz ve titreme görülür.
- Duman Atma : Bazı durumlarda karşılaşılır. araçta yanmayan yakıt yada ileri düzeyde zengin karışım nedeni ile çiğ yakıt atımı beraberinde egzozdan duman atımına da neden olacaktır.
- Sesli Çalışma : Subaplarda meydana gelen arıza, subapların zamanlamasına etki edecek şekilde ise subaplardan şıkırtı benzeri ses gelecektir.
- Geç Çalışma Yada Hiç Çalışmama : Arızanın büyüklüğüne göre araçta geç çalışma görülebilir. Özellikle sabahları yada soğuk havalarda geç çalışma sıklıkla görülür. İlerleyen durumlarda araçın hiç çalışmaması gibi sorunlar da görülebilir.
Subap Arızası Nasıl Anlaşılır
Subap arızası meydana geldiğinde araç motor kontrol ünitesine belli arıza kodları gönderir fakat bunlar direkt olarak subap arızasını işaret etmez. İyi bir neden sonuç yada belli yol ve yöntemler denenerek sonuca ulaşılabilir.
Örnek Vermek Gerekir İse : Aracınızda tekleme var ise öncelikle Bujiler, onlarda sorun yok ise Ateşleme Bobini , onda da sorun yok ise Enjektör Arızası olup olmadığı kontrol edilir. Hiçbirinde sorun yok fakat araç tekliyor ise subap arızası olduğundan şüphe edilebilir. Zaten bu durumda araç sürekli Motor arıza Lambası Yakar.
Subap Arızası Neden Olur
Subap arızasının birçok farklı nedeni vardır. Hiçbir nedeni olmasa dahi motor içerisinde her hareketli parçanın belli bir kullanım ömrü vardır. Arızanın nedeni bu kullanım ömrünü kısaltan etmenlerin fazla olmasıdır diyebiliriz. Subap arızasının ortaya çıkmasına neden olan başlıca durumlar ise ;
- LPG’ Dönüşümü : Benzinli araçlarda subap ve lastikleri benzin yakımı sonucu ortaya çıkan nem ve yağ ile sürekli olarak yağlanır diyebiliriz. Fakat lpg sistemine geçen araçlarda lpg’nin ateşleme sonucunda yanması etrafını kurutacaktır. Bu kuruluk zaman içerisinde subapların iticileri ve itici lastiklerinin eskimesine ve subap arızasının ortaya çıkmasına neden olacaktır.
- Periyodik Yağ Bakımının Aksatılması : Subaplar sürekli olarak yağlanan ve dakikada binlerce kez açılıp kapanan iticilere bağlı bir sistemdir. Bu sistem sürekli yağlanmaya ihtiyaç duyar. Yağınızın eskimesi ve zamanında yenilenmemesi Arızaların gelişmesine neden olabilir. Bu nedenle araç bakımı süreleri konusunda daha hassas olunması gerekir
- Yağsız Kalma : Motor yağının azalması yada yağ pompasının görevini yerine getirmemesi nedeni ile subap arızası gelişebilir. Zaten bu gibi bir durum var ise motor içerisinde birçok parça arızalanacaktır.
- Triger Sente Ayarı : Triger değişimi yada aracın fazla zorlanmasından sonra triger kayışı ayarı bozulabilir. Bu da subap zamanlamasını bozar ve aracın düzensiz çalışmasına neden olur.

Eğer aracınızda böyle bir arıza olduğunu düşünüyor iseniz aracınızı çalıştırmayınız. Arızalı şekilde çalışmak pistonlara zarar verebilir var olan arızanın büyümesine ve buna bağlı olarak maliyetin artmasına neden olacaktır. En doğru seçin servisinizle görüşerek durumu anlatmanız ve bir çekici kullanarak aracı servise çektirmenizdir. Ya da bir yol yardım cağırarak aracın bir usta tarafından kontrol edilmesini sağlayabilirsiniz.
Arızanızı Sorun Cevaplayalım
Aracınızda yaşadığınız sorunları (bu konu özelinde yada bu konudan bağımsız tüm arızalarınız için) aşağıdan yorum yazarak yada daha hızlı ce detaylı cevaplanmasını isterseniz forumumuzdan konu açarak bizlere iletebilirsiniz. Sorulan sorulara günlük olarak cevaplar ve çözüm önerileri sunulmaktadır. Forumumuzda konu açarak arızanızı sormak için Tıklayınız.
Önemli Not : Arızanızı olabildiğince detaylı, araç marka ve modeli de belirterek yazmanız daha net cevaplar almanız için gereklidir. Bu nedenle yorum yada forum kısmında sorularınızı olabildiğince detaylı yazmaya gayret ediniz.
Geri bildirim: Subap Vurması Neden Olur? Nasıl Anlaşılır - Online Tamirci
makinaya bağlandığında arıza uyarısı olarak oksijen sensörleri ve ateşleme sisteminden verdi
araçta rölantide aşırı titreme çekiş düşüklüğü vardı . bobin , buji ve buji kablolarını değiştirdim bu titreme kısmen düzeldi gibi
tekrar makinaya bağlandı ateşleme sistemi arızası ve oksijen yine duruyor
egzozcu baktı katalizör değişmesi lazım diyor , motorcu baktı subap kapağı conta , motor üst kısmı acılacak dedi
Şikayetlere bakılınca motor ustasının söylerdiği daha olası gibi ama aracı kontrol etmeden sizi yönlendirmek de yanlış olur