Forum / Soru Cevap
Merhaba, Yakın zamanda motor ve şanzıman indi. ( Motor ve şanzıman yan yana ) Motor yapıldı. ( Üst kapak revize, krank mil değişimi, conta değişimi, ) Bulunduğum şehrin dışında bir yerde yaptırdım. Bu onarım sonrası tıkırtı/vuruntu sesiyle karşılaşmaya başladım. Öncesinde bu sorun yoktu. Aracım belirsiz bir hızda ( 80-100km) giderken ayağımı gazdan çektiğimde ve gaza yüklenip ani hızlanmalarda sanki ön takımmış gibi tıkırtı geliyor. Sanki teker dönmek istemiyor da zorla dönüyor. Ses ağırlıklı sağ taraftan geliyor. Bazen de her iki taraftan gelir gibi oluyor. Motor solda, sağ tarafta 3 ileri otomatik şanzıman var. ) Buna istinaden alt rotil , rot başı, z rot takım değişti. Sol teker porya bilyesi değişti. ( usta tavsiyesiyle ) Ses devam ediyor.Alt takım onarımı sonrası rot ayarında başka bir usta direksiyon kutusunda biraz boşluk var dedi.( Direksiyon mekanik )
Araç: Mitsubishi Lancer IV 1990 4G15 1.5 Motor F3A21 şanzıman. Sorunu çözemedim. Bulunduğum yerde ustalar aracımla ilgilenmiyor. İlgilenende hatırla.Görüşünüzü paylaşabilir misiniz? Teşekkürler.
Kutu da olabilir ama gaza basınca geliyor demenizden yola çıkarak amortisör üst takozu boşluğu da benzer ses çıkarır. Bu parça üstte kaldığı için genelde gözden kaçar. Ayrıca motor ve şanzıman kulakları, alt travers ve salıncak burçları da kontrol edilebilir. Motordan gelen sesler seri ve ardışık olur genelde o yüzden motordan değil de ön takımdan geliyor gibi düşündürdü anlattıklarınızdan yola çıkarak
Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.
İyi akşamlar. Aracım 2011 model 1.6 TDI 105'lik GolfIV. Aracımı bir çok ustaya gösterdim. Aracımda aralıklı olarak meydana gelen motordan enjektör sesi veya itici sesi denilen bir vuruntu sesi mevcut. Ses arada geliyor, arada kayboluyor. 3-4 gündür ses yoktu. Bugün tekrardan geldi. Aracıma yakıt almadım. Herhangi bir bakım yaptırmadım. Sadece 10kmlik yolda en fazla 2.5-3bin deviri görmüştür. Aşırı derecede araç sıkıştıran birisi değilim. Araç normalde rolantide 0.5 litre tüketime sahip ancak ses gelmeye başladığı zaman rolantide yakıt tüketimi 0.4 litreye düşüyor. Bazı ustalar sesin sebebinin enjektör, bazı ustalar yakıt pompası, bazıları sibot vurma sesi bazıları ise yakıt filtresinden olabileceğini söylüyor. Aracıma 6-7 ay önce Kocaeli'de enjektör revizyonu yaptırdım. Normalde herhangi bir sorun yoktu. En son aracıma OPET'den yakıt almıştım yaklaşık %10-15 civarı yakıt kaldığında ses gelmeye başlamıştı. Yakıt bitiyor diye SHELL'den yakıt aldım. (Normalde Shell'den yakıt tüketiyorum ancak yolum üzerinde bulunmadığı için son 2-3 yakıtımı OPET'den aldım) Shell'den yakıt aldıktan sonra ses 3-4 gün kesildi taki bu güne kadar. Bugün iş dönüşünde tekrardan ses geldi. 1-2 saat süreyle araç soğudu kapının önünde tekrardan aracı çalıştırdım ve yaklaşık 10 km'lik yol yaptım ve yine o tespit edilemeyen ve herkesin bir sebebe bağladığı ses gelmeye başladı. Bilgi verir veya konuda yönlendirme yapabilirseniz.
EK:
- -Araçta herhangi bir aşırı sarsıntı mevcut değil.
- -Araçta herhangi bir motor arıza lamba yanmıyor.
- -KM 313.xxx ve bakımlar 10.000'den önce yapılıyor.
- -DPF boş, EGR iptal. Stok araç.
- -Son 3 ay içerisinde sadece bakım yapıldı.
- -Son 1 sene içerisinde bakımlar ve enjektör değişimi. (üzerindeki enjektör revizyon yapılamaması sebebiyle değiştirildi.
- İkametim Nevşehir, şimdiden teşekkür ederim.
Bu aralıklı olarak motordan gelen vuruntu sesi soğukken yada sıcakken oluyor diğer zamanları yok ise itici sesi daha olası, sürekli oluyor ise enjektör sesi daha olası ama kontrol edilmeden de birtşey demek zor
Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.
Araç ısınınca geliyor ses. 1.500devir ile 2.250 devir arası yapıyor. Bazen ısındığında da yapmıyor, geldiği zaman da çok güzel vuruyor ki araç içerisinde gaza basarken insan çekiniyor. Golf 6 1.6 TDI'ların enjektör sistemi çift kademeli olduğu ve ikinci kademeye geçişta sorun olduğundan olduğu söyleniyor.
@onlinetamirci Bu arada arkadaşın söylemine göre benimki alt takımla veya amortisör sistemi ile bağlantılı olmadığını düşündürdü. Benim ses çok çok düşük devirlerde de şakırtı yapıyor, örneği 1. viteste yokuş kalkışta en yüksek sesi veriyor.
itici sesi yada enjektör sesi ikisinden birisi ama test etmeden şundandır demek zor. ama bahsettikleriniz her viteste yapmaması her devirde olmaması durumu işi karıştırıyor. ama genelde yol sesi rüzgar sesi yüksek devir ve viteslerde sesi bastırıyor da olabilir. o yüzden test ve tecrübe etmeden birşey demek zor