Forum / Soru Cevap
Merhaba ustam, Araç park halinde boşta çalışırken pır pır pır gibi bir ses geliyor. Aslında bu ses daha önceden de olabilir ben motor sesi veya enjektörlerden falandır sanıyordum. Ama fark ettim ki aracı vitese atınca bu ses kesiliyor. Rölantide şanzımandan gelen ses Yani boştayken pır pır pır ses var, vitese atınca ses gidiyor. Araç dururken yani hareket halinde değil. Geçen yıl aynı olay debriyaja basınca ses kesilmesi şeklinde olmuştu. Baskı balata ve bilya değişmiştik. Ama bu kez debriyaja basılı olması değiştirmiyor. Vitese geçirince ses gidiyor. Saygılar ustam
Merhabalar, sesi duymadan birşey demek zor ama vitesle alakalı olmasından yola çıkarak rulman sesi olma ihtimali çok daha yüksek. yani Rölantide şanzımandan gelen ses sorunlarında genelde akla baskı bilyası, tak tak vs gibi bir sesi olur (zaten değişmiş) prizdirek bilyası (şanzımandan gelen uğultu yada kesik kesik sürtme sesi benzeri sesi olur), baskı çaatalında boşluk, ve grup bilyalarında dağılma (grup bilyalaarı genelde 300,000 km ve üzerinde bozulmalar başlar) araç kaç km'de,
Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.
@onlinetamirci ustam parçaları online aldığım için hemen baktım da baskı balatayı bilyasıyla set halinde almışım ve ancak priz direk bilyası almamışım sadece priz direk keçesi almışım. Sanırım usta prizdirek bilyası değişmek için şanzımanın dağıtılması gerekiyor ona gerek yok demişti.
Sese gelince de az önce videonuzu izlediğim baskı balata bilyası sesiyle aynı. Yani 1 yıl önceki değişen bilya ve debriyaja basılınca kaybolan sestekiyle aynı. Ancak bu kez baskıya basınca ses gitmiyor. Ses vitese geçirince kayboluyor Araç 2007 peugeot 207, 1.4 hdi 193 bin km de
watch?v=RK0NSLIKt0k
dakika 01.00 deki sesle aynı ama bu baskı bilyası sesi demişsiniz. Benimkisi debriyaja basınca kesilmiyor.UStam eğer sorun grup bilyası veya priz direk bilyası sesi ise yolda bırakacak veya daha büyük masraf çıkaracak bir arıza mı? Bu şekilde kullanmam sakıncalı olur mu?
193,000 km orjinal ise grup bilyası için erken bir ses, grup bilyası değişimi için bir şanzıman açmıştık videoyu aşağıda bırakıyorum orada bilyaları görebilirsiniz gerçi bu otomatik şanzımandı ama şanmzıman içinde bu şekilde rulmanlar var. sesiniz videodaakine benzer ise bazen baskı değişiminden sonra bile sesin devam ettiği oluyor ki 1 yıl içinde ses tekrarlamış olabilir.yani sorun baskı bilyası olabilir. eğer baskı bilyası ise ses hariç zararı yok, videodaki araçta 5 yıldır ses vardı mesela videodan sonra baskıyı ve bilyayı değiştirdik. ama sizin aracın sesini bir kaydedip atarsaanız daha iyi yorum yapabiliriz. şlu bahsettiğ-im grup bilya videosunun linki de bu bir göz atın : https://www.youtube.com/watch?v=NpMg1hN7b2Q
Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.
@onlinetamirci Ustam hemen taze taze araca gidip sesin videosunu çektim. Kamerayı sürücü tarafındaki tekerin kenarına koydum. Kulaklıkla dinlediğinizde çok daha bari şekilde duyuluyor. Her boşa aldığımda yapmıyor. 2 defada 1 oluyor. Bir yapıyor bir yapmıyor. Sanki bir şey yerine oturunca düzeliyor, sonra o şey tekrar yerinden çıkıyor gibi 🙁 Hatta boştayken hani boşta olduğuna emin olmak için sağa sola vitesi sallarsınız ya, o anda bile ses gelecek gibi oluyor.
Şu siteye yükledim hocam varsa mailinize de atabilirim. 3 adet nokta var hocam bağlantı oto kaldırılıyor o yüzden Veya bu şekilde noktanın kenarındaki boşlukları silebilirsiniz hocam 3 tane noktanında kenarlarına boşluk attım
Ustam bir ek yapmak istedim. Bugün araçla 15 km yol gibip gelmem gerekiyordu. Kalkış yapmadan önce biraz test yaptığımda bir vitese atıp sonra boşa attığımda bazen sesin gelmediği de oluyor. Mesala 3 sefer denemenin 2 sinde ses oluyor 1 defa sında olmayabiliyor. 15 km gidip geldiğimde araç ısınmasına rağmen ses aynı oranda devam ediyordu.
Sesi dinledim. sese göre ve bazen gelmeme durumunu da göz önüne alarak olası kontrol noktalarını aşağıda listeledim
- Şanzıman kulağı
- Vites Klavuz Bağlantıları
- Baskı Bilyası
@onlinetamirci ustam yani sanki o bölüm yerine oturuyor o zaman ses olmuyorda tekrar vitese atıp boşa alırsam oturmayan kısmına gelmişte ses yaparmış gibi oluyor. Neyse ben bayramdan önce ustaya götüreyim baskıyı değişen ustaya baksın ama şanzıman indirelim derse benim için çok acı olur 🙂 3. defa şanzıman inmiş olur. Ama bu ses yolda bırakmaz derseniz ben bu defa şanzıman indirtmek istemiyorum.
Aynı sesi kendisine de sorduğumda şöyle söyledi aynen yapıştırıyorum;
Boşta hafif debriyaj balatasının göbeğinden felan bazen yapıyor
Çok önemli bir durum sayılmaz
Birde sizin tahminleriniz üzerinden bende haddim olmadan yorumlamak istedim.
- Şanzıman kulağı
- Vites Klavuz Bağlantıları
- Baskı Bilyası
1. ihtimal alt şanzıman takozu bildiği kadarıyla öne arkaya kalkışlarda sarsıntı yapan takoz, Üst şanzıman takozu patlak olsa dedim sesin gittiği dönemde aracı kuvvetli şekilde salladım, motora baskı yaptım ama ses gelmedi. İçeri girip vitese atıp tekrar boşa atınca ses geldi.
2. ihtimalden hiç anlamam
3. ihtimalde ise baskı bilyası sesi debriyaja basıldığında gitmesi gerekmiyor mu? Sanırım bu ihtimalde çürüyor.
Bu arada ustam konuda ayrı bir sorum daha olacaktı size. Bugün araç arkadan hafif yatık gibi geldi bana. Düz bir yere götürerek aracın lifte kaldırıldığı noktadan ölçtüm. Sol taraf sağ taraftan 1 cm aşağıda.. Başta arka sol amortisör veya takoz falan mı patlak diye düşündüm. Ama sonradan aklıma şöyle bir şey geldi. Depo ful olduğu için ve sol taraf bagajda subwoofer kutusuda ağırlık yaptığı için olabilir mi? Bir anormallik var mıdır?ı
Selamlar ustam,
En son rölantide bazen ses geldiğini söylemiştim. Baskı değişen ustaya gittiğimde zamanla baskı alışır, şöyleydi böyleydi geçiştirmişti. Bende o şekilde kullanmaya devam etmek zorunda kalmıştım. Bu süreçte Karadeniz'den İstanbul'a taşındım. 7 yıl aradan sonra tekrar istanbuldayım ve 2,5 ay oldu. Araçta bazı değişimler hissetmeye başladım. Öncelikle ilk baskı değişimindeki o takılmalı geçişler gitmişti. Rölantideki ses aynı duruyor. Ama en önemlisi olay baskı kaçırmaya başladı. 3. vites 60-70 le giderken gaza ani yüklenirsem motorun bir anlık bağırdığını ama devir saatine bunu yansıtmadığını fark ediyorum. Ustam istanbul'daysanız yanınıza gelmek isterim.
Diğer konudan cevap yazdım ankaradayım efendim.