Forum / Soru Cevap

Bildirimler
Hepsini temizle

Renault 9 Broadway Rolanti Dalgalanması Sorunu

3 Gönderi
2 Kullanıcılar
1 Reactions
528 Görüntüleme
(@berkin-ayral)
Aktif Üye
Katıldı: 3 yıl önce
Gönderi: 2
Konuyu Başlatan  

Araç model; Renault 9 Broadway (1992) Not: Araçta LPG yoktur. Hiç takılmamıştır, sadece benzinli ilk sahibiyim.

Yaşadığım sorun: Araç normalde rolanti 1000 devirde durması gerekirken aracın rolantisi iniyor çıkıyor sürekli. Şöyle, normal araç çalışırken bi dibe vuruyor titriyor araba sonra bi anda gaz veriyor kendi kendine 1500 devire fırlıyor sonra yine 1000 e gelip yine aynı döngüyü yapıyor. Rolantiyi 1500 devire rolanti ayar vidası ile yükseltince de 1500 de bu sefer hafif dalgalanma ile çalışıyor. Ama 1500 ün altına indirirsem direkt dediğim şeyi yapıyor. Bunların haricinde yolda giderken mesela ışıklarda duracağım frene basınca rolanti dibe vuruyor araç stop edecekmiş gibi yapıyor bazen de stop ediyor. Bazende stop etmeyip toparlayıp 1500 e yükseliyor sonra yine başta yazdığım dalgalanmayı yapıyor.

İkinci olarak araç durduğu yerde dip gaz yapıyorum 7000 devir çeviriyor ancak dip gaz yapınca egzozdan siyah duman çıkıyor adeta araba öksürüyor gibi pof pof siyah duman atıyor sonra bi nebze çalışması düzeliyor.

Değişenler (hepsi benim tarafımdan yapıldı, sanayilerde ustalar arabanın içine ettiği için maalesef her şeyi kendim yapmaktayım mecbur.)

• 1) Westinghouse (fren servosu) hortumu ile beraber komple değiştirdim (hortumun iki tarafında da kelepçe takılı). (Eskisi takılı iken frene bastığımda rolanti biraz düşüyordu ama artık dibe vuruyor frene basınca daha da kötü oldu) Not: frenler düzgün tutmuyordu pedal sertti basınca faaşşş diye hava sesi geliyordu değiştirince bu sorunlar düzeldi araba çok iyi fren tutuyor ve fren pedalı pamuk gibi ses de yok.)
  • 2) Bujiler ve buji kablolarını değiştirdim (eski bujiler kahverenkli çıktı) distirübütörü makarayı falan temizledim sorun gözükmüyordu.
  • 3) Karbüratörü söküp temizledim benzinle, diyaframlarını contalarını vs değiştirdim 
  • 4) Manifoldu söküp manifold contasını değiştirdim. (Eski contayı usta ters takmıştı zamanında, açtığımda çıkan conta ters takılı idi.)
  • 5) Subap ayarı yaptım emme 15 egzoz 20 olarak LPG olmadığı için böyle yaptım. Subaplar çok sıkıydı 10 luk sentil bile girmiyordu aralarına o derece.
  • 6) aracın yağını yeni değiştirdim filtre ile beraber.
  • 7) benzin hortumlarının hepsi yeni, benzin otomatiği değiştirdim kaçak vardı. 
  • 8) Hava alma durumuna karşı aracın sağını solunu defalarca kontrol ettim bir şey bulamadım.

Araç çalışırken bazen aracın altından şoför tarafından patırdama sesleri geliyor.

Şimdi son olarak fark ettiğim bir konu var bunuda söyleyeyim. Bazen yedek su tankında araba çalışırken su ağzına kadar yükseliyor arabayı stop edince fokur fokur ses geliyor, sonra aracı hemen tekrar çalıştırınca su azalıyor hemen. Eğer çalıştırmadan kapağı açarsam yavaş yavaş aşağı doğru iniyor. (Araçta antifriz var) 

Ve araba birkaç gün yatınca oradaki su azalıyor minimuma kadar kendi kendine sonra arabayı çalıştırınca yükseliyor maksimuma kadar. 

Arabada su kaçağı yok heryeri çalışırken, stop halinde iken kontrol ettim ıslanma damlama vs yok, araç altına su damlaması yok.

Tüm bunlara istisna olarak subap ayarı için külbütör kapağını açtığımda motorun simsiyah olduğunu fark ettim dizel araba gibi olmuş içi kenarlara elimi sürdüğümde elime kurum geldi baya böyle parça parça.

Aracın gaz yemesi çekişi vs çok iyi ancak gaz yerken debriyajı bırakırken araç silkeleme gibi bir şey yapıyor "rın rın rın" diye ses yapıyor motor aynı şekilde yavaşlarken de "rın rın rın" yapıyor sanki gaza bas bırak bas bırak yapıyormuşuz gibi ses oluyor yani.

Evet baya bir şey yazdım sorunu anlayabilmeniz için her şeyi anlatmaya çalıştım. Sorunum genel olarak rolanti dalgalanması diyebiliriz. Sorunun kaynağı/çözümü ne olabilir? Sorun acaba motor damı yani subaplarda pistonlarda falan mı? Veyahut başka bir şey kaynaklı olabilir mi?

Alıntı
Online Tamirci
(@onlinetamirci)
Tamirci Admin
Katıldı: 4 yıl önce
Gönderi: 1344

Berkin Bey, siz bilhassa usta olmuşsunuz bu kadar çok şeyi kendiniz yaptı iseniz, öncelikle tebrik etmek isterim. broadway rolanti dalgalanması sorunu için şunuu yapın diyeceğimiz çoğu şeye bakmışsınız. özellikle hava alma ve temizlik ilk baktığımız şeylşer zaten yapmışsınız. geriye önerebileceğim birkaç şey kalmış, öncelikle rölanti ayar valfi ve kelebek aksamında arıza varsa bu sorun görülebilir, silindir kapak contası sorununda da olabilir. bu iki noktayı kontrol etmenizi öneririm

Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.

Cevap VerAlıntı
(@berkin-ayral)
Aktif Üye
Katıldı: 3 yıl önce
Gönderi: 2
Konuyu Başlatan  

@onlinetamirci Evet hocam dediklerimin tamamını kendim yaptım teşekkür ederim. Sizin videolarınızıda hep izlerim videolarınızda çok yardımcı oluyor bana. Arabamın içine eden ustalar sayesinde sadece internetten video izleyek usta oldum resmen 🙂 Her neyse... Dediğiniz kelebek kısmına bakacağım ancak ben sorunun sizinde dediğiniz gibi silindir kapak contası veya subaplar olduğunu düşünmekteyim. Zira motorun içi üsttede yazdığım gibi berbat halde simsiyah kurum var. Motorun dengesiz çalışması vs. silindir kapak ve contası diye düşünüyorum. Yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim. Eylül ekim gibi maaş aldığımda kendim silindir kapağı açacağım inşallah. Zaten söktüğümde siz daha iyi bilirsiniz silindir kapak contasına baktığımda motorun durumu ortaya çıkar. 🙂 Ona göre işlem yaparım. Çok sa olun iyi günler hayırlı çalışmalar.

Cevap VerAlıntı
Paylaş: