Forum / Soru Cevap
focus 2012 direksiyon tamirinden sonra (ses ve boşluk vardı mil değiştirdiler 5-6 defa söküp taktıklar vs vs) direksiyon sol tarafta toplama gücü azaldı sağda sıkıntı yok. ancak düz yolda sola çekiyor yada çukura girip çıkınca sola doğru bir miktar direksiyonda dönme oluyor. (5-6mm kadar yamuluyor) buda yolda giderken sola çekmesine neden oluyor anladığım kadarıyla. 7-8 defa rot ayarı yaptırdık çözülmedi. sizce bu direksiyon kütüğü üzerindeki ayarın aşırı sıkılmasından kaynaklanabilir mi? son gittiğimde farklı bir direksiyoncu şaseyi kontrol ettir dedi. şase vs. hunter cihazı ile kontrol edildi (metre ile de sonrasında ölçtüler) herhangi bir sıkıntı yok dedi bulunduğum ildeki başarılı bir şaseci. direksiyoncu ise bir programa bağladı baktı direksiyon açıyı tam olarak tamamlamıyor 49 küsürlerde kalıyor gibi birşey dedi ne yapacağımı şaşırdım açıkçası. varmıdır bir fikriniz?
teşekkürler.
Merhabalar
Direksiyonun toplamasındaki sistem şudur. amortisör salıncağa %15 açılı şekilde konumlandırılır. Bu sayede direksiyon ne konumda olursa olsun hareket ettikçe direksiyon düz gitme eğliminde olur. Genelde bu sistemi bozan şeyler aracın tekerinin içe yada dışa kamber yapması, lastik tabanlarının genişletilmesi, aracın yere alçatılması gibi nedenler oluyor sizin durumunuzda içe yada dışa kamber olabilir. Bu konuyu detaylı açıkladığımız bir video var aşağıda link bırakıyorum ona bir göz atmanız faydalı olacaktır.
https://www.youtube.com/watch?v=WBLj89eSvC4
Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.
dönüşünüz için teşekkürler.
teker tarafında sıkıntı olduğunu sanmıyorum çaprazlama değiştirmemize rağmen sorun çözülmemişti. kule yada amartisör sanmıyorum. çünkü sıkıntı tamirattan sonra başladı denk gelmiş olabilir ancak zayıf bir ihtimal diyorum. Lastiklerde de yeme gibi bir durum yok. Direksiyon tamirinden sonra ses yaptığı için bir yeri tekrar sıktılar (sanki boşuk alınan yer) bu sıkıntı asıl o zaman dikkatimizi çekti sanki. bu ayarın gevşetilmesi ile ses yapıyordu diye sıktılar. sizce bu ayarın gevşetilmesi direksiyonu rahatlatabilir mi? (ayrıca şaseci ve ön düzenci farklı zamanlarda araca bindiklerinde direksiyonun biraz sert olduğunu söylemişlerdi.
o zaman direksiyon kutusunda kramıyer mili vardır, enlemesine dişleri olan bir mil, rot başları ve rot milleri bu parçaya bağlıdır. Bu parça nedeni ile olabilir.
Diğer tüm ihtimaller elendi ise direksiyon tamiri yapan yerle bir görüşmenizi tavsiye ederim.
Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.
son olarak bir soru daha sorayım focus 3 2012 modelde direksiyon açı ayarı bilgisayardan sıfırlanıyor mu yada bu ayar sıfırlanınca sıkıntı çözülebilir mi? çünkü bilgisayar ile baktıklarında açıyı tam anlamı ile göstermediğimi 49 yada 48 küsür gibi görünüyor demişlerdi direksiyonu söküp altındaki motora müdahale etmektek bahsettiler bende dokundurmadım.
@eagleeyes açı ayarı dişlinin merkezlenmesi ile yapılıyor. Direksiyon kutusu takılrken sağa yada sola ortalı olmalı ki direksiyon hareketleri sağa ve sola tur olarak aynı açıya kadar dönebilsin. Bu durumun çözümü için direksiyon kutusu sökülüyor yada rot başı bir miktar kesilerek rot başından merkezleme yapılabilir. Hayatımda bir kere mecbur kalıp rot başı keserek yapmıştık illegal ve yapılmaması gereken birşey ama çok zorda kalınırsa bu da uygulanabilir