Forum / Soru Cevap

Akünün ömrünü tamam...

Bildirimler
Hepsini temizle

Akünün ömrünü tamamladığı nasıl anlaşılır

4 Gönderi
2 Kullanıcılar
1 Reactions
299 Görüntüleme
(@gokhant)
Aktif Üye
Katıldı: 3 yıl önce
Gönderi: 3
Konuyu Başlatan  

İyi forumlar, güzel ve faydalı bir forum açmışsınız, ben aküyle ilgili sorunları sormak için bir bilen ararken forumunuza rastladım ve üye oldum. Fotoğraf ekleme bölümü göremedim, hızlıresim olarak ekliyorum. Akünün üzerindeki gösterge böyle görünüyor:

hizliresim.com/dbrxaqy

Normalde yeşil olmalıymış, bu haldeyken bitik anlama geliyor ama acaba ömrünü tamamlayıp tamamlamadığı burdan anlaşılır mı? Açıkçası değişim vakti gelmiş olabilir akü değişeli en azından 3-4 sene olmuştur.Arabayı az kullanıyorum, akü sorunları yaşamamak için black&decker BDV090 almıştım, bunca zaman işini gayet iyi yapıyordu. Son bir hafta içinde günlük 2 saatte dolan akü dolmamaya başladı ama tamamen biteceği hiç aklıma gelmedi, kontağı çevirince de klasik akü bitik sesi (tıkırtısı) geldi.Ardından 24 saat şarjda kaldı, tekrar denedim bu sefer tam çalışacakken yeterli gelmedi (öksürdü ve göstergeler gidip geldi), şu an bunun üzerinden 24 saat geçti, fotoğraf bugüne ait, hiç dolma belirtisi göstermiyor gibi. Hala şarj alıyor görünüyor. Şarj cihazının yorumlarında bitmiş akülerin 60 saat civarı dolduğu söylenmiş ama akü ömrünü tamamladıysa bir işe yaramayabilir.Ayrıca ses sistemlerini (radyo vs, dokunmatik ekran falan bağlanmıştı) sigortadan sökeyim diyorum. Konuyla ilgili sigorta kutusu şemalarında farklı bilgiler çıkıyor, acaba şu kutuda hangi sigortayı sökmem gerekir: 

hizliresim.com/3wlhsl6

Araç 2004 model Volkswagen Touran. Üzerindeki akü Povver 72 ah. Bir de son olarak şarj cihazı bağlıyken kontağı çevirmemin bir zararı olur mu? Klavuzunda "Motor çalışırken şarj etmeyin yazıyor" ama sadece kontağı çevirirken destek olursa diye tutmak istiyorum, çalıştıktan sonra hemen çıkartacağım.Biraz uzun oldu ama cevaplarınız çok işime yarayacak, şimdiden teşekkür ederim. 

Alıntı
Online Tamirci
(@onlinetamirci)
Tamirci Admin
Katıldı: 4 yıl önce
Gönderi: 1344

Merhabalari öncelikle detaylı yazınız için teşekkürler, bende detaylı teknik bir cevap yazayım. akülerde şarj göstergesi göstergenin hemen altındaki şamandıra ile çalışır. şamandırada yeşil parça elektrot seviyesi iyi se sıvı seviyesi iyi ise üste çıkar ve size akünün şarj durumunun iyi olduğunu gösterir. bazı durumlarda elektrot seviyesi düşer, bu da yeşilden siyaha döner, bu durumda elektrot seviyesi artımı için şarj önerilir. en son aşamada ise sıvı seviyesi de azalır ve şamandıranın rengi olan beyaz görünür. bu durumda akü bitmiş değişim gerekli demektir. Akünün ömrünü tamamladığı nasıl anlaşılır sorusuna en net cevap aracın şarj ölçümü ile verilebilir. o renkler bir bilgidir ama kesinlik taşımaz, 

diğer konuya gelecek olur isek, ekstra donanımları tek tek söküp, sonra her birini tek tek sıra ile takıp her donanımın montajı sonrası kaçak testi yapılır ise kaçak olmadıkça devre dışı bırakmaya gerek yoktur. öncelikle bir kaçak testi yapın yada yaptırın, testi siz de yapabilirsiniz aşağıda video bırakıyorum ona bir göz atın : https://www.youtube.com/watch?v=IMarlyzZTGI

son olarak şarj durumunda ani yüklenmeler olmaması adına çalıştırma, donanım kullanımı , kontak açma vs önerilmez, ama genelde birşey olmaz, olmaz ama üreticiler önermediği için biz de mecbur değilseniz açmayın diyebiliriz. 

Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.

Cevap VerAlıntı
(@gokhant)
Aktif Üye
Konuyu Başlatan  

Cevap için çok teşekkürler. Akünün üzerindeki gösterge beyaza dönmemişse akü hala ölmemiştir, diyebilir miyiz yani? Şu an 48 saat oldu hala şarj oluyor, şarj aleti son bir haftaya kadar hiç sorun çıkarmadı ama ortada bir sorun olduğu bariz.

Kaçak kontrolü için çok yararlı bir video yapmışsınız, eğer videodaki kontrol kalemini sipariş etme zamanı olsa alıp deneyecektim ama sipariş gelene kadar aküyü değiştirmek gerekecek, en azından arabayı çalıştırabilirsem akü değişimi önceki kaçak kontrolü de yaptıracağım. Evlerde olan daha basit cihazlarla böyle bir kontrol yapılabilir mi acaba? 

Tv, navigasyon ekran kullanılmıyor. Anahtarı çevirince az miktarda da olsa enerjiyi tüketmesini istemiyorum, o yüzden sigortasından söksem çok iyi olacak, bu konuda aratınca: 

fuse-box.info/volkswagen/volkswagen-touran-2003-2006-fuses-and-relays

bu site çıkıyor, başka sonuçlar da var ama hepsinde numaralar farklı, ayrıca fotoğrafını yolladığım sigorta kutusundaki numalarda farklı, sadece şemadan aynı yerdeki sigortayı söksem bir zararı olur mu? En azından size yolladığım fotoğraftan hangi sigorta olduğunu söylemeniz mümkün mü?

Sitede "radio" olarak F19 görünüyor, şemasına göre aracın kutusunun fotosunda da bu bölgedeki 15 (amper sanırım) yazan sigortayı söksem sonuca ulaşabilir miyim? Tek deneme şansım var, kontağı çevirmeden önce bunu yapmam gerek, araç çalıştıktan sonra sigortayı sök tak yapamam sanırım. Çalışmazsa zaten yapacak bir şey yok.

Tekrardan teşekkür ederim.

Cevap VerAlıntı
(@gokhant)
Aktif Üye
Konuyu Başlatan  

Gelişmeleri aktarayım, belki birinin işine yarar. Bugün itibariyle 72 saat doldu ama araç hala çalışmadı, yardım çağırdım ve aküyü değiştirdiler, sorunsuz şekilde çalıştı.

Sigortalardan 19 numaralı olan radyonun olmalı, onu sökünce komple kapandı, başka bir uyarı lambası da yanmadı, yani onda bir sorun yok.

Usta'dan kaçağı ölçmesini istedim ama bu model araçların zaten kaçak yapmayacağı, otomatik olarak her şeyi kapattığını söyledi, kaçak ölçümü için hızlı metodlarla ölçersek kaçak gösterebilir, her şeyi kapatmamız gerekir falan dedi ama emin olamadım bu durumdan. Aküler aniden bitebiliyormuş, son bir haftada böyle olması kaçaktan ziyade akünün ömrünü tamamlamasındandır dedi.

Akü üzerindeki göstergelere pek güvenmediğini söyledi, yani ben öyle algıladım.

Bir de en önemlisi şarj için düzenli kullandığım black&decker BDV090 aleti, düşük güçte şarj ettiği için aküyü sağırlaştırır, faydadan çok zarar yapar dedi, bu da yaşadığımız şeylerle çelişiyor yani araç en başta 3-4 sene önce akü zayıflama belirtileri (akü ışığının geç sönmesi ve direksiyonun ağırlaşması) gösterdiği zaman şarj etmeye başladım, bunca zaman böyle bir şikayet yaşamamıştık, yani her zaman sorunsuz şekilde çalışmıştı ta ki son bir haftaya kadar, aniden yolda bırakınca tekrar araştırmak zorunda kaldım. 

Sonuç olarak acaba black&decker BDV090 kullanmaya devam etmeli miyim? Yaptığım km ile aküyü dolduramadığım kesin, buna rağmen bu şarj cihazı aküye zarar veriyor olabilir mi? Akünün tam senesini bilemiyorum ama gayet uzun süredir bu şekilde kullanıldı diye hatırlıyorum, tekrardan teşekkür ederim.

Cevap VerAlıntı
Paylaş: