Forum / Soru Cevap
Araç 2008 model 2.4 dizel volvo xc70. Arabada su eksiltme var, basinc testi conta kapak testi termostat ve genlesme tanki kapagi degisti ama sebebi bulunamadı. Conta degisecek diyorlar. Kullandıktan 1 saat kadar sonra kontrol ettiğimde rdyator hortumu şişkin ve genleşme kabı kapagını açmaya kalkarsam fıss sesi var basınç kaynaklı ama başka vakit, kullandıgım günün ertesi kontrol edersem genlesme tankinda basinc yada radyator hortumunda sertlik yok. Sorum şu: devirdaim 3 sene once değişmiş. İşini yapiyor ve suyu devir yapiyor. Gorunur bir kacak yoksa ve devirdaim suyu dolastiriyor olsa dahi suyun ordan eksilme ihtimali var mi ? Zaten yaşı yaklasmis devirdaimi, contaya girismeden once degistirmek faydali olabilir mi ? Ayrıca conta kaçağının belirtlerinin genleşme kabında, kapak catlağının belirtilerinin de buharlı egzoz dumanında yogunlaştıgını duydum dogrumudur ?
devirdaim genelde trigerle bir değişir.
genleşme kabı kapağını açtığınızda fıss sesi normal her araçta olur
radyatör hortumları sert ise bu normal değil sistemde ekstra basınç varsa olur bu da conta sorununu akla getirir.
bir piyasadan conta test kiti edinip kontrol yapabilirsiniz Sercan bey
Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.
Merhaba
7 8 kere hem würth un hemde mc marka conta kapak testi yapildi farkli farkli yerlerde. Motor ılık iken konuldu, termostat ve fan acma sıcaklığına getirildi, sonrasinda 10 dakika kadar kullanıldı ardindan bakildi yada yerinde yapilan testlerde ayni sekilde motor termostat calistirma sicakligina getirildi ve mavinsiviyla yapilanda ara sira devirdaimi arttirmak varsa kucuk bir conta kacagi o kucugu buyutmek icin test sirasinda 3000 3500 devire kadar da çıkıldı, testler temiz. Ust kapak actiricam sonrasinda tekrar ayni sorunla ksrsilqsmaya devam edicem gibi bir hos var icimde. Bu testlerin temiz cikmasi conta ve kapagin %100 saglam olduğunu anlamina gelmiyor olabilir mi ?
Radyator hortumlarinin termostat acikken sertlesmesinin normal olduğunu düşünüyorum. Burda ki ip ucunu ince nuansi verirmisiniz bana ? Araba kapatildiktan ne kadar sure sonra bu hortumlarda ki sertlik normale donmeli ? 3 4 saat sonrasina kadar parmak girerse genlesme tankini otturecek kadar sert, 5 6 saat sonra parmak yavas yavas basilabiliyor gevsemis oluyor 9 10 saat sonra hortum normal yumusakligina donuyor. Kapagi acmaksizin.
o zaman conta değildir açtırmaya gerek yok. yağda su suda yağ yoksa test temizse en fazla birde kompresör testi yapılır o da temizse boşa kapak açmamak gerek malum onca masraf olacak.
egr soğutucu, yağ sğutucu )bazı volvo modellerinde sıvı yağ soğutucu olabiliyor) kısacası motor suyunun ulaştığı ve kontrol edilmneyen bir bu iki yer kalmış sanırım bunları da kontrol öneririm
Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.
@onlinetamirci teşekkürler cevaplar için. benim son olarak tıkandıgım yerler de bu noktalar:
-egr sogutucu aklıma geliyor ama inceden patlamış olsa yine gazı su hattına vermeli ve conta kapak testini pozitif çıkarmalı diye biliyorum. ama yine de motordan önce kontrol edilmeli diye düşünüyorum ve yetkili servis prosedirlerine göre önce egr sogutucu değişilmeli o olmazsa conta kapak açılmalı. fakat sanayi de bu parçanın kontrol edilmesine kimseyi paramla ikna edemedim. egr sogutucudan olmaz arkadan sürekli buhar atman lazım arabanın çalışmasından da belli eder kendini contadır bu diyip geçiyorlar. çıkmasını taktırıp evvela deneyerek yada parçayı söktürüp kontrol ettirerek bunu aklımdan çıkarma planım vardı ustalar sağolsun gerçekleşmedi.
-kompresyon testinin de araştırdım ama dizel araca yapan bir yer görmedim, buldugum yorumlarda dizellerde tehlikeli oldgunu buji kırılırsa yine motorun açılacagını bu yuzden kimsenin girişmediğini söylüyor.
-son çare sıvı tortusuz kaçak önleyici kullanmak ama sizin gibi yabancı forumlarda denk geldiğim yerlerde riskli buluyor zira sistemde hava eski araçlarda her daim olabilirmiş ve özellikle ince boruların oldugu klima hattından kaçak olmadıgı halde tıkamaya başlayabilirmiş.
hissettirmeden su kaçıran arabamla kaldım başbaşa. takip eden ve gelsin ben anlarım diyen usta varsa not bıraksın lütfen
Guncelleme:
Konpresyon testini kimse dizele yapmıyor arkadaslar, cunku bujilerin gomleklere kirilarak dusmesi buyuk risk deniyor.
Egr sogutucu sokulup radyatorcuye gonderildi icine su basilmasi icin ama bariz bir çatlak yok ise bu sekilde kilcal bir kacak bu yolla tespit edilemez denildi. Bunun ustune ustayla egr sogutucuyu baypas edip araya hortum baglama karari aldik 15 gun deneme icin. 2 3 gun sistemdeki hava cikana kadar su ekleme yapip ardindan uzun kisa yol sıkışık trafik deneme yapilacak. Su eksiltme durduysa fail egr sogutucu denecek yok devam ediyorsa conta kapak açılacak. Yontem aklinizda kalsın
@sercantulumcu bende nerdeyse birebir aynı sorunu yaşıyorum egr ile ilgili yaptığınızın sonucu ne oldu , çözüm bulabildiniz mi acaba ?