Forum / Soru Cevap
merhabalar ustam,
bildiğiniz gibi 2007 model 1.4 hdi peugeot 207 aracım,
EGR ile ilgili sorunum devam ediyor.
Motor sıcaklığı 90 dereceye geldikten sonra kara duman atması ve bazen içeri kötü bir koku gelmesi ve kalkışlarda sanki çekiş düşüklüğü var gibi hatta klima açıkken stop edecek noktaya geliyor. EGR yi körledikten sonra olan bu durum yazılım atıldığında geçer mi? Soğukken yani EGR nin devreye girmeyeceği zamanlarda gazı köklememe rağmen duman atmıyor. Bunun mantığını tam anlamayamadım ustam.
Yani aklıma şu geliyor; EGR nin devreye girmesi gereken sıcaklık ve devirde motor beyni içeri alacağı hava miktarını azaltıp, egr den egzoz gazını belli bir miktarda almak istiyor ama egr den hava gelmediği için normalde alması gereken hava miktarını da düşürdüğü için içerdeki yakıt tam yanamayıp kara dumana neden mi oluyor?
Mesala atıyorum normalde %50 hava %50 yakıt iken,
EGR çalıştığında %25 hava %25 egzoz %50 yakıt oluyorda biz EGR yi körlediğimiz için %25 hava %50 yakıt gönderildiği için yanmada sıkıntı olup kara duman atıyor.
Mantık bu mu? Ve eğer mantık buysa yazılım atıldığında bu durumunda düzeltilerek kara dumandan kurtulma şansım olabilir mi?
Bunu öğrenebilmem şu açıdan önemli. Eğer dumanı yazılımla gideremeyeceksem yeni bir EGR almayı planlıyorum.