Forum / Soru Cevap
herkese merhaba
10 gün önce clio 2001 hb otomatik 1.4 16v araç aldım
aldıgım sırada hararet ve stop ışığı arada yanıyordu(1-2 saniye) ama hararet normaldi.hararet müşüründe sıkıntı vardır önemli değil dendi.ben de hararet normal gösterdiği için sıkıntı etmedim.
aldıktan 3 gün sonra da bakım yaptırdım.yağ yağ filtresi ve hava filtresi değişti.
ertesi gün işe gittim yine bi sıkıntı yoktu.iş dönüşü araba çok sıcak altında kalmıştı.ev ile iş arası 2-3 km benim ve ışıklarda var.yani rolanti de gittim desem yeridir.bu 5 dklık sürede hararet en tepenin bir tık altına kadar yükseldi.otoparka parkettim ve bildiğiniz araba altına işer gibi su kaynattı.her yer su oldu.
ertesi gün sıkıntı olmasın diye çekici ile tekrar bakım yaptırdıgım yere götürdüm.
devirdaim pompası,termostat,hararet müşürü ve yedek su deposu kapağı değişti.
deneme yaptık sıkıntı yoktu.o şekilde aldım arabayı 50 km yol yaptım yine bir sıkıntı olmadı.sonra 6 saat araba hiç çalıştırmadım.6 saat sonra çalıştırdım yola çıktım yine aynı şekildi hararet yükselmeye başladı ve yine en üstün bir altına kadar geldi.bu sefer kaynatma yapmadı 3 dk kadar sonra bir anda yarıya düştü gösterge ve her şey düzeldi.kaput açıp baktım devir daim yapmaya başlamış ve hararet düzelmiş.yani termostat çok geç açılmış gibi duruyordu.o şekildi yine hiç bir sorun yaşamadan 50km geri geldim eve.
ertesi gün yine ilk çalıştırmada hararet yükseldi en üstün bir altına gelince bekliyor ve termostat açılınca ortaya düşüyor ve her şey düzeliyor.
sonra geri götürdüm ustaya termostat mı bozuk diye baktık ama çalışıyor kaynar suda denedik.orjinalıni bulup onu taktık.havası alındı vs. her şeyi yaptık ama sorun hala devam ediyor.göstergeye göre termostatı 120 derece civarında anca açıyor.
yarın eletkrikçiye gidip hararet müşürü tesisatını baktırcaz.yalancı hararet olabilir dedi usta.
sizin fikriniz nedir acaba.biraz uzun oldu ama her şeyi eksiksiz anlatmak istedim daha iyi sonuç alabilmek için.şimdiden teşekkurler
Merhabalar. hiçbir termostat o kadar fazla ısıya kadar kapalı kalmaz. 2 ihtimal var. bir kere başıma gelmişti. müşterimiz aracını getirdi. fan 130 da açıyor hararet yapıyor dedi. rölantide bıraktık hararet 100 oldu fan açılmadı elimle hortumlara baktım araç hiç 100 gibi değildi. beklettik beklettik 130 da fan açtı ama araç 130 hararet gibi değil 90 fibi görünüyordu kontrol ettik. göstergede sorun çıktı sargısı arızalıymış araç aslında hararet yapmıyormuş
aracınıza gelecek olur isek hararet 120 iken araç geçrekten 120 de mi obd ile ve elle kontroller yaptırın. eğer gerçekten 120'ye çıkıyorsa araç jhemde 5-6 dk içinde o zaman zaten araba neden hararet yapar sorusuna cevap verebileceğimiz neredeyse her parça değişmiş, devşirdaim termostat vs. o yüzdenm geriye conta sorunu kalıyor malesef.
birde fana bakın araç 90 a gelince fan açıyor mu yoksa 120 de mi açıyor fan da termostat gibi 120 de açıyor isesizin göstergede de bir problem olabilir.
her ne desek de aracı kontrol etmeden sadece tajhmin. bu arada soruyu oldukça detaylı yazmışsınız teşekkürler.
Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.
Merhabalar. hiçbir termostat o kadar fazla ısıya kadar kapalı kalmaz. 2 ihtimal var. bir kere başıma gelmişti. müşterimiz aracını getirdi. fan 130 da açıyor hararet yapıyor dedi. rölantide bıraktık hararet 100 oldu fan açılmadı elimle hortumlara baktım araç hiç 100 gibi değildi. beklettik beklettik 130 da fan açtı ama araç 130 hararet gibi değil 90 fibi görünüyordu kontrol ettik. göstergede sorun çıktı sargısı arızalıymış araç aslında hararet yapmıyormuş
aracınıza gelecek olur isek hararet 120 iken araç geçrekten 120 de mi obd ile ve elle kontroller yaptırın. eğer gerçekten 120'ye çıkıyorsa araç jhemde 5-6 dk içinde o zaman zaten araba neden hararet yapar sorusuna cevap verebileceğimiz neredeyse her parça değişmiş, devşirdaim termostat vs. o yüzdenm geriye conta sorunu kalıyor malesef.
birde fana bakın araç 90 a gelince fan açıyor mu yoksa 120 de mi açıyor fan da termostat gibi 120 de açıyor isesizin göstergede de bir problem olabilir.
her ne desek de aracı kontrol etmeden sadece tajhmin. bu arada soruyu oldukça detaylı yazmışsınız teşekkürler.
cevabınız için teşekkurler,beyne bağlanıp baktık gerçekten 120 ye gelince anca açıyor ,ama sonra 90-115 arası sürekli dalgalı sonuc veriyor.hararet müşürinin kablolarında sıkıntı olabilir yanlış bilgi veriyor olabilir diye düşündük.çünkü hiç 120 gibi çalışmıyor motor.90 dereceyi geçince fan çalışıyor ama sonra dalgalı olarak çalışıyor 3 sn duruyor devam ediyor gibi.120 lere gelince 2.kademeye geçiyor gibiydi.şimdi inip tekrar bir fanın ne zaman çalıştıgına bakacagım.yarın da elektrikçi bakacak tesisata. cs motor testi de aldım conta yanıgı var mı diye, gelirse onu da deniycem. hararet göstergede ortadayken stop ve hararet ışıkları yanıyor arada.kablolarda cidden bir sıkıntı olabilir.çünkü motoru açtığımda hiç hararet yapıyor gibi gelmedi bizlere.
bir tanıdığınızın aracıo 120 de iken hortumlarına elinizi sürün sıcaklığına bakın. kendi aracınız 90 da iken ve 120 de iken bir karşılaştırma yapın. eğer sıcaklık daha az ama hararet iki araçta da 90 da ise hararet müşüründen ziyade birde motor sıcaklık müşürü vardır genelde birisi motor bloğunda birisi termostatın ordadır. iki sensöre de baktırabilirsiniz. termostatın üstündki hararet müşürü bloktaki motor sıcaklık müşürüdür.
Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.
Başka bir ustaya götürdüm büyük ihtimal hava vardır dedi.kaloriferi açtı sıcak hava gelmiyordu.araçta hava var dedi.yarın tekrardan kontrol edecek. umarım sorun hava olmasıdır
hava alma işleminin nasıl yaıldığı videomuz da var. aşağıda link bırakıyorum bir göz atabilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?v=rhS-bsvh8dg