Forum / Soru Cevap

Araç Isınınca Rölan...

Bildirimler
Hepsini temizle

Araç Isınınca Rölanti Yükseliyor. Motor Isınınca Oluyor

5 Gönderi
2 Kullanıcılar
2 Reactions
1,304 Görüntüleme
(@kemalerturk)
Aktif Üye
Katıldı: 3 yıl önce
Gönderi: 3
Konuyu Başlatan  

Merhabalar, Aracımda motor ısınınca rölanti yükseliyor sorunu var. 

• İlk çalışmada rolanti devri normal (Devir saatim yok, hissedilen/duyulan)
  • Hararet göstergesi normale geldikten sonra ve ısı motorda iyice dengelendikten sonra (Mesela 10 dakika sonra) rolanti yükseliyor. Kontağı kapatıp açtım; yine yüksek (Devir saati olmadığı için kulaktan tarif edebilirsem 1500 devir civarında olabilir). Fakat 10 dakikalık dinlenmeden sonra çok tatlı çalışıyor.

Araç: 1500cc, 8 valf, benzin/lpg, enjeksiyonlu olmasına rağmen düz sistem LPG, 1997 Daewoo, Nexia, HB, GL, araç telli gaz sistemli, aracın orijinal hava filtresi yok, açık hava filtresi takılmış ve filtrenin boğaz kısmı bantla yarım daire olarak küçültülmüş. Neler yaptım,

• - Bobinde atlamalar vardı. İç bobini bisiklet iç lastiğiyle, dış bobini boyayla yalıttım. Atlama yok.
  • - Rolanti valfini temizledim.
  • - Gaz kelebeğini sökemdim, olduğu yerde balata spreğiyle epeyce temizledim fakat el değmek istemediğim için kelebekte biraz kurum/çamurlaşma kaldı.
  • - Hava filtresinden gelen hotrumların içindeki yağ ve çamurları biraz temizledim.
  • - Buji kablolarından birinin ucu yok olmuş (Zamanında iyi takılmadığından atlaya atlaya kömür olup bitmiş herhalde). Kabaloları komple değiştirdim. Araç distribitörlü (Yani 4+1 kablo). Ateşlemeden distribitöre gelen kabloyu değiştirmedim çünkü oradan başka yerlere de kablo çekilmiş takip edip uğraşmak istemedim.
  • - Bu tip araçlarda gaz telinin son noktasını belirleyen bir ayar vidası var, onu boşa çıkmayacak en düşük noktaya getirdim. Ayrıca gaz teli yumuşatma klipsini de 2 diş kadar düşürdüm.
  • - Akü yeni. Bağlantıları ek bakırla sıkılaştırdım. Bir ustamız 5-6 ay önce ek şase kablosu yapmıştı.

Sonuç; Aracın çalışma sesi baya toparladı, daha tatlı gaz yiyor, sessiz gidiyor, muhtemelen yakıt sarfiyatı düştmüştür (Gidişinden hissediliyor) henüz net ölçüm yapamadım. Fakat araç ısısı tüm motorda dengelendiğinde yine rolanti yüksek. Ricam Isındıktan sonra rolanti yükselmesinin nedenleri konusunda bir tahmininiz var mı? Teşekkürler.

Not: Bisiklet sporcusuyum, arabalardan anlamam. Sizin anlattıklarınız (Başka ustaların vidoları da etkili olmuştur mutlaka), biraz da fikir yürüterek bu işlemleri yaptım.

Alıntı
Online Tamirci
(@onlinetamirci)
Tamirci Admin
Katıldı: 4 yıl önce
Gönderi: 1344

Öncelikle Araç Isınınca Rölanti Yükseliyor şikayetinizle ilgili böyle detaylı soru ve yorumları çok seviyoruz. Detay yazınız için teşekkürler çünki daha rahat cevap verebiliyoruz. Not kısmında araçtan anlamam demişsiniz ama gayet faydalı ve mantıklı onarımları kendiniz yapmışsınız tebrikler. Konuya gelecek olur isek, gaz kelebeği sökerek temizlemek daha iyi ama sökmeden temizlediğinizde özellikle klape kapalı konuma gelen yerlerde kurum kalmadı ise sorun yok, İkincisi, temizledikten sonra rölanti valfinin kendini toplaması için akü kutup başını söküp 15-20 dk beklemek sonrasında aracın kontağını açıp dip gaz yapmak , aracı çalıştırmadan dip gaz, sonra ayağınızı çekip kontağı aç kapa yapıp çalıştırıp 5 dk kadar rölantide bırakmak faydalı olur. Sorununuza dair ise aracın map sensörü ısınınca ne değer okuyor bir obd kontrolü gerek ama şunu deneyebilirsiniz. Araç ısınınca map sensör fişini çekin. rölanti düzeliyor mu kontrol edin. birde araç soğukken çekin. ısınınca rölanti yükselecek mi bakın, eğer düzelmeler var ise yakıt zamanlaması ısınınca bozuluyor olabilir. Son olarak hava filtresini sabun ve bol ise ile yıkayabilirsiniz. Araç daha rahat hava alacaktır. Bazende araç ekstra hava alıyorsa genelde rölantide yükselme sık görülür. Balata spreyi ile gaz kelebeğinin bağlantısına, emme manifolt bağlantılarına, enjektör diplertine bir balata spreyi sıkın. Hava alıyor ise rölanti dalgalanır. Böyle bir durum varsa o kısımların oring yada contalarını değiştirince de sorun düzelir

Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.

Cevap VerAlıntı
(@kemalerturk)
Aktif Üye
Konuyu Başlatan  

Anlaşılır ifadelerle verdiğiniz cevap için teşekkürler.

• - Rolanti valfi adaptasyonu için tarifinizi deneyeceğim. Bu adaptasyonu başka tariflerle yapmıştım. Belki sizin tarif daha iyidir.
  • - Gaz kelebeğini sökmeden temizledim fakat bence tam kapanıyor. Teli çekip bıraktığımda "Şak" sesi gayet oturaklı duyuluyordu ve çarptıktan sonra geri sekme sesi bence yoktu.
  • - Hava kaçakları ve map sensörü kontrollerini tarifinize göre yapacağım.

Vakit bulup ilgilendikten sonra sonuçları burada paylaşacağım, başkaları da okusun.Bilgi paylaşmaktan zevk aldığınız gayet belli.Çok teşekkürler. 

Cevap VerAlıntı
Online Tamirci
(@onlinetamirci)
Tamirci Admin
Katıldı: 4 yıl önce
Gönderi: 1344

Tabi sonuçları bekleriz Kemal bey

Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.

Cevap VerAlıntı
(@kemalerturk)
Aktif Üye
Konuyu Başlatan  

<a href=" kaldırılmış bağlantı " target="_blank" rel="noopener"> kaldırılmış bağlantı @onlinetamirci 

Tekrar merhabalar.

Bu süreçte araca neler yaptığımı ve yapıldığını yazayım. Artık yeni problemlerim var 🙂

1) Map sensörün kontrol ettim. Sokette problem var, temas etmiyordu. Pinleri biraz yamultarak vs temas eder hale getirdim. Şimdi çalışıyor (Sağlıklı çalışıyor mu bilmiyorum ama sökünce ve takınca farkı belli oluyor hatta sökünce stop da ediyor). MAP sensörü tek hortum girişli ve 3 elektrik girişli (GM tipi diye geçiyor sanırım).

2) Bir hava kaçağı buldum. Aslında daha önce bir şekilde bir hortum çıkmış, oradan hava alıyormuş. Hortumu yerine takınca rolanti bir anda düştü. Linkini koyduğum fotoğrafta (Umarım açılır) "Galiba ECU'ya gidiyor" diye işaretlediğim hortum. 

3) Şimdi araba çok titreşimli çalışıyor. İlk çalıştırmada bir süre hafif gazda tutmak istiyor. LPG'de çalışyor. Benzinde hiç çalışmıyor (Biraz çalıştıktan sonra benzine geçiyor).

4) Rolanti valfini (Her ne kadar daha önce temizlemiş olsam da) yenisini alayım (Ucuz bir parça) diye Mette marka valf satın alarak değiştirdim ve adaptasyonun yaptım. Üzerine ECU resetleme de yaptım (Umarım).

5) Ateşleme bobininden distribitöre giden kabloyu daha önce değiştirmemiştim; onu da değiştirdim.

6) Soğutma radyatöründe terleme tespit ettim ve tamir ettirdim. Aslında Kaya Radyatör'ü aradığımda "Gel değiştirelim" dedi fakat radyatörümü görünce "Abi bunu değiştirme tamir edelim, radyatörün kaliteli, bakır ve petek dokulu" dedi. Radyatör bakır ve ciddi büyük. Çok güzel tamir ettiler, tıkalı yerleri açtılar, bir daha tamir ettiler. Bir de güzel boyadılar, ellerine sağlık. Radyatörden çıkan antifriz pis olduğu için sadece suyla biraz kullanıp ondan sonra antifriz koymamı önerdiler.

7) Fakat radyatörü test ederken beyazdan maviye hafif dönük duman farkettik ve kokuyordu. "Conta yanık olabilir" diye şüphe ettiler.

9) Bujileri değiştirdim iki tanesi ıslak ve yağlı çıktı.

8) Şimdi aracı ilk çalıştırmamda bazen ciddi beyaz (Belki de hafif mavidir, belirgin bir renk yok) çıkıyor. Araç iyi ısınana kadar pek iyi gaz yemiyor. Sonra çekiş çok güzel. Yolda giderken duman (Benim aynadan vs göreceğim kadar) yok.

9) Radyatör suyunda yağ göremiyorum ve temiz.

10) Yağa bakıyorum ne köpürme var, ne de su belirtisi, ne de yağ kapağında açık kahve bir madde vs.

Şimdi neye bakmak lazım bilmiyorum. Forumlara vs bakınca hep ustaların yarım yaptığı işlerden şikayet var. Buradan itibaren benim bakabileceğim bir şey kalmadı. Bundan sonrası ustalık işler. En azından bana öyle geliyor.

1) Yeni öneriniz varsa bakayım.

2) Tek seferde tüm motor tamirini bitirecek (Sadece üst kapağı söküp bırakmayanlardan), hem tamir, hem trigerine, sentiline kadar toparlayıp bırakacak tavsiye edeceğiniz bir yer varsa (Ankara'dayım) götüreyim.

3) Siz bakarsanız getireyim. İletişime geçelim. (Ankara'da olduğunuzu düşündüm plakanızdan)

Alakanıza tekrar teşekkürler

kaldırılmış bağlantı

<a href=" kaldırılmış bağlantı ">kaldırılmış bağlantı

Cevap VerAlıntı
Paylaş: