Forum / Soru Cevap
Öncelikle selamlar ustam. Aracımda bir arıza hissedersem ilk baktığım kişisiniz. polo 2000 aee motor 6n Şunları detay olarak belirteyim öncelikle. Radyatörüm fabrika çıkışı. Devirdaim pompası değişeli 6 ay oldu. 4 yıldır giderilmeyen bir paslı radyatör suyumuz var. Motor üst contasından, dışarı az da olsa yağ sızdırıyor.
Sorun da şunlar.
Dün sıcak saatlerde aracımın harareti yükselmeye başladı. Baktım fan açmamış. Müşürün olduğu yere balata spreyi sıktım. Malum kaçan yağ, motorun sıcaklığı ile balçık gibi oluyor. Bulaşmış olabilir diye düşündüm. Hiçbir etkisi olmadı. Klimayı açtım fan dönsün diye dönmeye başladı. Yedek depodaki paslı su hararet ibresi 90 iken bile fokur fokur. Ama alttan yada borulardan bir damla sızıntı görmedim. Araç soğuyunca Buharlaşmadan dolayı baya bir su eksilmiş. Doldurdum. Çok uzun zamandır da park halinde isem, yaz kış egsozdan atılan havanın, asfaltı bazen az bazen çok ıslatmasını ve egsozdan su damlacıkları çıkmasını görüyorum.
Sorularım da şunlar. (tecrübe lazım)
- 1- İbre 90 iken bile suyun aşırı kaynaması normal mi? Hararet Yokken Araç Neden Su Kaynatır
- 2- Paslı su olmasının ana nedeni ne olabilir? Radyatör eski, kirli ve tıkalı olabileceği için, değiştirsem pas sorunu biter mi? Paslı motor suyun zararları nelerdir
- 3- Önce nereden başlamalıyım. ( malum bu işlerin maddiyat boyutu çok ağır )
Şu sorunu da buraya iliştireyim.
vagcom kkl ile baktığımda boğaz kelebeğim görünmüyor. Kelebeği 6 ayda bir temizliyorum. Önceden çok sık devir dalgalanma ve stop sorunum vardı. Distribütör değişimi ve 6 ayda bir adaptasyon yaparak sorunu bitirdim. Ama avans ayarı için kullanılan komparatör Bursa da sadece servislerde var, servis de bize bakmıyor. El ile avans ayarını senin videolar yardımı ile yaptım. Avans ve enjektör ayarlarındaki dengesizlik, motorun hızlı ısınmasına sebep olur mu? Çünkü 4 sene önce aracı aldığımdan beri, -5 derecede bile ilk çalıştırmamda motor hızlı ısınıyor. Yani, marş ile 1 dakikada ibre 90 a hızlıca tırmanıyor. kış aylarında bile çok hızlı ısınıyor. Bu da manifold, katalizör, egsoz yolunun ısınmasına sebep oluyor. Yalıtımı iyi olmasına rağmen, el freni altındaki döşemenin bitimindeki şaseye parmağımın ucunu birkaç saniye deydirebiliyorum. Aracın içi de çok ısınıyor. Klima iyi soğutmasına rağmen zeminden sıcak basması olayı nötrlüyor. Kışın işime gelen 🙂 ama yazın bunaltan bu ısınma bir sorun mu? normal olup olmadığını nasıl anlarım? Harika bir mesleğiniz var. Oğlum olsa bavulunu verip yanınıza yollardım 🙂
Yaklaşık 100 lt suyu devirdaim ettirerek pası giderdim. Enson bir tur antifrizli su beklettim. Boşaltıp tekrar antifrizli su tamamlayıp kaputu kapattım. Bunu yaparak tıkalı bir boru olmadığını ve devirdaimin çalıştırğını kesinleştirdim. Aşırı paslı çikolata kıvamında olan gitti su şimdilik berrak. Hararet müşürünü değiştirdim ama sorun çözülmedi. Bugün de motor sıcaklığını ölçen ısı müşürünü değiştircem. Odb ye bağladığımda suyun derecesi 95 leri buluyor ama ibre 90 da çakılı kalıyor ve fan açmıyor. Hatta yedek su deposundaki su kaynıyor. Motor bloğu aşırı ısınıyor. Yolda klimayı en sııcakta açarak motordan sıcaklığı azalma yolu ile ilerliyorum. BUNLARI HEP SİZİN VİDEOLARI İZLEYEREK UYGULUYORUM USTA. Hissettiğim kadarıyla; beyine, motorun kritik sıcaklıkta olduğu iletilmiyor. Sıcaklık sabit kalıyor. İbre yükselmediği için de fan açmıyor.
Merhabalar öncelikle güzel yorumlarınız için teşekkürler, 3 gün geç cevap için de kusura bakmayınız, şehir dışında olmam gerekliydi o yüzden internetten uzak kaldık biraz, Öncelikle 90 da kaynama olmaması gerekir 100 de de olmaması gerekir. kaynama, antifriz yoksa ve soğutma sisteminde basınç sağlanamıyorsa olur. Bu genelde 120-125 e kadar kaynama yapmaz su. Paslı motor suyuna gelecek olur isek, motor soğutma sistemine saf su yada antifriz harici koyulan normal çeşme suyu, radyatörlerde paslanmaya sebep olur temizlemek çok zor, pas kanser gibidir. siz temizlersiniz yenisi olur. komple motor rektefesinde bile iyi temizlenmezse pasın geçmediği oluyor. Son ve en önemli sorunuza cevap yazayım, nereden başlayayım. öncelikle fanlarla alakalı sorun yaşamışsınız, fan çok önemli. ilk ve ikinci kademe fanların düzgün çalıştığından emin olun roleleri değiştirin reziztansa baktırın. sonrasında ise pas ve basınç kaybı (kaynama fokurdama var demenizden yola çıkarak) için bir conta testi yapılmasını da öneririm.
Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.