Forum / Soru Cevap

Bildirimler
Hepsini temizle

Yokuşta Hararet Yükselmesi, Çekişten Düşme

9 Gönderi
2 Kullanıcılar
2 Likes
207 Görüntüleme
(@peugeot20714hdi)
Daimi Üye
Katıldı: 4 ay önce
Gönderi: 18
Konuyu Başlatan  

Ustam aracımla yokuş çıkarken şöyle anlatayım köye çıkıyorum ve 3 km gibi kısa bir mesafe. Otobandan güzel bir şekilde gelip hararet 85 lerdeyken köy yoluna giriyorum. Daha yokuşun 600-700 metresini çıkarken hararet 95-100 leri buluyor. Yani peugeot 207 lerde göstergenin 90 derece üzerinde bulunan çizgiye yaklaşıyor, yani bu normal demek. Ama araçtan plastik kokusu geliyor ve gaz yememe başlıyor, devir stop etme noktasına geliyor. Sağa çekip klimayı açınca fan 2. kademe çalıştığı için hararet 90 na sabitleniyor ve bu sayede yoluma devam ediyorum. Harareti düşürünce sorunsuz çıkıyor veya soğuk motorla beklemeden çıkabiliyorum. Ama yoldan gelip hararey 95 100 leri gelince koku gelip aracın gitmeyecek duruma gelmesini anlayamıyorum.

Reklamlar

Alıntı
(@peugeot20714hdi)
Daimi Üye
Konuyu Başlatan  

Yani hararet 95-100 civarına gelince sanki 120 lere gelmiş gibi ve 95 dereceden daha fazlasıymış gibi motor hararet yapacak gibi plastik kokusu ve yığılma oluyor. Sanki motorun iç ısısı çok yükseliyorda su sıcaklığı daha az gösteriyor gibi anlayamadım.

Cevap VerAlıntı
Online Tamirci
(@onlinetamirci)
Tamirci Admin
Katıldı: 2 sene önce
Gönderi: 1328

merhabalar, Yokuşta Hararet Yükselmesi eğer radyatör fanı çalışmıyorsa sık görürürz ki klima açınca düşüyor ibarenizden de ya ilk kademe fan, ya ikinci kademe fan ya da ikisi birden devreye gi,rmiyor olabilir. fan resistansı, fan müşürleri ve tesisat kontrol edilmesi gerekebilir. Aracı klima açmadan hararet 100 olunca kenara çekip fanın çalışıp çalışmadığına bir bakın. düz yolda zorlanmıyorken önden aldığı hava ile araç kendini soğutuyor ama rampada hem hız düşüp hem zorlanma arttığı için hararet çıkıyor muhtemelen. bir de koku sorununa gelecek olur isek hararet yükselince koku olur bu normal, bloktaki kaçaklar, bobin vs aşırı ısınması koku yapabilir. birde araç daha fazla yağ buharı üretecek bu da emme manifoltundan daha fazla buhar alımı ve buna bağlı egzozda da yanık yağ kokusu yapacaktır

Reklamlar

Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.

Cevap VerAlıntı
(@peugeot20714hdi)
Daimi Üye
Konuyu Başlatan  

@onlinetamirci üstad belirttiğin gibi yokuşta 100 leri buluyor ve çekiş düşüp koku geliyor. İnip baktığımda 1. derece fan çalışıyor ama 2. kademe açmamış. Klimayı açınca 1 dakika içinde 2. kademe çalışıyor.

Reklamlar

Biraz anlayan arkadaş vardı onunla Fan rezisdansını çıkarıp temizledik. Sonuç değişmedi.

Fan müşürü buna etki etmez sanırım değil mi ustam. Çünkü fan müşürü sadece hararet göstergesindeki harareti gösteriyor. Fanın açılıp açılmamasını belirleyen fan rezisdansı olmuyor mu sadece. Birde röleler var ama o da bozuk olsa 2. kademe klima tuşuna basınca da açılmaması gerekirdi. Yanlış mıyım üstad

Reklamlar

Cevap VerAlıntı
Online Tamirci
(@onlinetamirci)
Tamirci Admin

fan müşürü + 2 tane role (fanın yanındaki bölümde resiztansın üst yanında) ve müşür bu paarçalar kontrol edilmesi gerek. rolelere bakın yakıklsa ondan da açmaz ikinci kademe fan

Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.

Cevap VerAlıntı
(@peugeot20714hdi)
Daimi Üye
Konuyu Başlatan  

peki üstad bunları en kısa zamanda bir elektrikçiye göstereceğim. Ama merak ettiğim 2. kademenin rolesi yanık olsa yinede klimayı açınca harekete geçer mi? Yani klimanın 2. kademesiyle, soğutma sırasındaki 2. kademenin rölesi farklı mı

Cevap VerAlıntı
Online Tamirci
(@onlinetamirci)
Tamirci Admin

1 ve 2 kademenin sigorta röleleri farklı, 2. kademe rölesi bozuksa klimada da soğutmada da açmaz. eğer sadece klimada açıyor ısınınca açmıyorsa reziztans daha olası

Cevap VerAlıntı
(@peugeot20714hdi)
Daimi Üye
Konuyu Başlatan  

Bu arada ustam bir önceki konuda belirttiğim 5w30 yağa geçiş yaptım. Shell'in tam sentetik yağı. Hafif yokuş 4km köy yoluna kesintisiz gaz vererek 2-3 viteslerde gittiğimde eskiye oranla hararet çok daha iyi. Daha önceden 95-100 dereceleri görürken bugün denememde yeni yağla 90 dereceyi geçmedi. Emin olmak için birde uzun yoldan geldikten sonra tekrar 4km çıkıcam bakalım 🙂

Cevap VerAlıntı
Online Tamirci
(@onlinetamirci)
Tamirci Admin

yağlama performaansı arttıkça sürtünme azalacağından malum ısıyı bir miktar azaltaacaktır. amaa yine de bir süre gözünüz hararette olması iyi olur 😊 

Cevap VerAlıntı
Paylaş: