Forum / Soru Cevap
Merhaba, hocam sorunum ve endişem araçtaki şakırdama tarzı ses. Aracım 1.4 hdi 2007 model peugeot 207, Yaklaşık 1,5 yıl önce enjektör temizlendi, aynı gün Triger kayışı değişti, kızdırma bujileri değişti. Bu işlemlerden sonra dikkatimi çeken cam açıkken Dizel Motor Şıkırtı Sesi duyuyorum. Yaklaşık 1,5 yıldır ustam normal dediği için umursamadım. Aslında ses enjektörden olmadığı hiç tekleme, geç çalışma vb problem olmadığı için belliydi. Ancak dün bir video izleyince sesin avans vurmasından da olabileceğini öğrendim ve içime bir kurt düştü. Hemen bugün ustaya gittim ve aracı teste çıktık.
Şakırdamayı bariz duydu, sesin normal olduğunu her dizelde avans ateşleme sesi olduğunu söyledi. Ses bir torbadaki misketlerin karıştırılırken çıkardığı ses gibi Veya hani eski ford transit minibüsleri olur ya onlarda sürekli var olan ses ona benzer ama onun kadar da değil tabi bu Dizel Motorda Şakırdama Sesi. 5 te 1 i kadar bir ses mevcut. Avans ayarı yapsak mı usta dediğimde, bunlara avans ayarı olmuyor, beyin kendi ayarlıyor dedi.
Benim sizden ricam ve öğrenmek istediğim 1.4 hdi dizel motorumuzun avans ayarı olmadığı doğru mu, beyin tarafından otomatik mi ayarlanıyor yoksa usta tarafından baştan savruldum mu bunu merak ediyorum. Çünkü izlediğim videolarda avans ayarının bozuk olması, ateşlemenin kötü olmasına buda motorda büyük masraflara sebep verir diye anlatılıyor. Yalnız ustam 1.4 hdi motorda avans ayarı yok deyince rahatlamak istesemde tam inanamadım. Saygılarımla
Merhabalar, öncelikle avans konusuna değineyim. avans eski tip motorlarda kaldı artık yeni motorlarda subap ayarı dahi yok, avans tarih oldu, 5-10 seneye subap ayarı tarih olacak hatta artık hidrolik rulmanlı valfli senteyi ayarlayan araçlar çıkmaya başladı, yani herşey otomatikleşiyor. Dizel Motorda Şakırdama Sesi konusuna gelecek olur ise, akla ilk gelen yer enjektörler yada subap iticileridir. ilk olarak enjektör ve subap iticilerine baktırmanız daha faydalı olacaktır. Dizel Motor Şıkırtı Sesi Kaynağı genelde bu iki yer oluyor
Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.
Ustam 1.4 hdi 2007 model araçta 16 yıllık, artık eski motor sayılır 🙂 Ama anladığım kadarıyla bizim motorlarda avans ayarı yok diyorsunuz. Ustam subap iticiler bu tarz bir ses yapıyorsa ve bu şekilde kullanmaya devam edersem bir zararı olur mu? Bildiğim kadarıyla subap iticileri için en üst kapağın sökülmesi vs gerekiyor. Birde subap itici sesine sebep, yağlama yeterli olmuyor olabilir mi ustam.
Aracı ilk aldığımdan bu yana 10w40 castrol kullanıyorum. Bunu ustama sormadan direk kendim alarak gitmiştim. Yıllardırda bu şekilde kullanıyorum. Aslında birçok kişinin 5w30 kullandığını biliyorum. Ancak yağ pompa keçesinden çok ufak bir kaçağım olduğu için eksiltme olmaması için hep 10w40 kullanıyorum. Sorun olmuyordu veya ben olmuyor sanıyordum. Ne dersiniz ustam 5w30 yağa dönsem subap itici sesi daha iyi yağlama yaparak sesi keser mi
Ustam bu arada ben cevabınızı beklerken biraz araştırdım sizinde videonuzu birkaç defa izleyerek lifter itici sesiyle ilgili biraz bilgiler edinmeye çalıştım. Benim aracımda ses sabah ilk çalıştırmada rölantide olmuyor. Hareket ettikten sonra oluyor. Fazla gaza basıp aracı fazla mazotla boğduğumda ses daha net oluyor beliriyor. 20 km falan gittikten sonra ses kesiliyor. Anladığım kadarıyla zararı yok ama ses rahatsız ediyorsa yağı inceltin demişsiniz. Yağı inceltirsem de yağ kaçaklarım artar endişesi var. İkilemde kaldım.
evet bahsettiğiniz gibi yağ kaçaklarında artış olabilir ama sesi kesme konusunda ince yağ biraz daha faydalı olacak yağlama performansı artacaktır. bunun nedeni sadece yağı inceltmek değil, aynı zamanda 5/30 yağın tam sentetik olması, 10/40 yağlar yarı sentetiktir. içindeki moleküller aynı boy değil ve tam sentetiğine göre daha büyük, bu da 5/30 ile çok daha iyi yağlama ve buna bağlı seste azalma olabileceği anlamına geliyor. bir sonraki bakımda 5/30 a geçip düzenli aralıklarla kaçak ve yağ seviye kontrolü yapıp deneyebilirsin
Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.
@onlinetamirci hmm o zaman 5w30 geçip denemem gerekiyor ustam. Yağ olarak daha önceden hep castrol kullandım, bu kez araştırmalarım şu yağın duman ve kurum yapmadığı söyleniyor hocam benim aracıma uygun olur mu?
Shell Helix Ultra Pro AG 5W/30 5 Litre DEXOS2-C3 DPF Onaylı Motor Yağı
Birde az önce ustamı arayıp, yağ olarak 5w30 geçmek istediğimi söyledim. Motorun yağ yakabileceğini belirtti. Siz nedersiniz hocam yağ yakar mı? 10w40 dan 5w30 a geçerken yapılması gereken bir işlem var mı? Motor temizleyici kullanmalı mıyız? Teşekkürler
evet yağ yakabilir, kaçak olabilir. o yüzden belli aralıkla sürekli yağı kontrol edin yazdım. denemeden birşey net olamayız. bir bakımlık bir deneme 5/30 koyun yakarsa 5/40'a geçin hala devam ediyorsa tekrar 10w40 devam
Peki hocam teşekkürler ama diğer soruma cevap vermediniz peugeot 207 1.4 hdi için Shell Helix Ultra Pro AG 5W/30 5 Litre DEXOS2-C3 DPF Onaylı Motor Yağı uyar mı? Bu yağa geçmeden önce Liqua Moilin motor içi temizleme katkısını kullansak, kullandıktan sonra içinde artığı kalmaması için bir bidonda durulama için mi yağ almam gerekir.
@peugeot20714hdi kurum vs yoksa temizliğe de çok gerek yok, ama yapayım derseniz de durulama yapmaya gerek yok, motor yağı gibi değil o ürünler akışkan çoğu akar gider zaten, kalanı da çok zararlı değil, yağ seçimi de uygun fena bir yağ değil
@onlinetamirci yağ olarak aslında castrol start stop c2 5w30 alacaktım ama castrolun çok sahtesi var diye shell 'i denemek istedim
@onlinetamirci yağ olarak aslında castrol start stop c2 5w30 alacaktım ama castrolun çok sahtesi var diye shell 'i denemek istedim
artık her markanın üretmeye başladılar