Forum / Soru Cevap
Herkese Merhabalar,Problemin net teşhis edilebilmesi için derdimi bir miktar uzun anlatacağım, bunun için herkesten özür diliyorum. Otomatik Vites 2007 Model 1.6 Jetta aracım var. Aracı alalı 14 15 ay oldu. Araç rölantideyken hafif bir titreme yapıyordu ekspere ve motor ustasına sorduğumda bu modelde kronik arıza olduğunu söyledikleri için çok sorun etmedim aracı bu şekilde satın aldım.
Daha sonra araçta her 3-4 Bin kilometrede yağ ikaz uyarısı verdi. ben de uyarı ışığı yandıkça bir miktar yağ ekleyerek aracı kullanmaya devam ettim. Aracı 182 bin km'de satın almıştım. Aracın yağ, yağ filtresi, polen filtresi, hava filtresi bakımlarını 201bin km'de (iki gün önce) yaptırdım.
Yaklaşık 1-2 ay önce aracım çok sık olmamakla birlikte boştayken veya trafikte rölanti halindeyken stop etmeye başladı. Ara ara rölantide devirdeyken dengesizlikler de meydana geliyordu. 1000 devrin altındaki 2-3 çizgi hizasına düştüğü vs oluyor. Akü ışığı ve EPC yazısı hemen hemen stop etmeyle aynı anda yanıyor, belki stoptan 1 saniye sonra ışıklar yanıyor. Hatta akü ışığı önce yanıyor diye düşünüp dinamondan kaynaklı sanarak konjektör değiştirttim. Ancak sorun devam ediyor.
Bu arada aracı aldığım günden beri motor ikaz lambası sık sık yanıyordu. Sanayiye gittiğimde vs söndürtüyordum. Her sorduğum usta çok ciddi bir mesele değil oksijen sensörüyle ilgili dedi. Tabii oksijen sensörünün ne işe yaradığını bilmiyoruz. Sonra online tamircinin youtube kanalındaki videoları izleyerek az buçuk fikir sahibi oldum (videolar için de ayrıca teşekkürler, eşsiz bir nimet). Araç birçok kez makineye bağlandı. Motor ikaz lambasının sebebini bütün ustalar oksijen sensörü ile alakalı dedi. Sadece dün bir usta alternatör uyarısı falan dedi ama şahsen yalapşap bi şekilde baktığını düşünüyorum.
Hasılı, bugün güvendiğim bir ustaya obd bağlantısı yaptırdım. Linklerdeki
- 1. link kaldırılmış bağlantı
- 2.kaldırılmış bağlantı
uyarıları verdiğini söyledi.
Bir tane de rölantideyken nasıl stop ettiğiyle alakalı 20. snlik video linki bırakıyorum. Sesi sona alırsanız stop anı belli oluyor. Video:kaldırılmış bağlantı "
Sormak istediğim hususa gelirsem;
- 1-Lambdanın diğer adının oksijen sensörü olduğunu videolarınızdan görmüştüm. Bu hata ekranında 18675 ve 17511 kodlu iki tane hata var. Bu hataların giderilmesi için benim hangi parçayı tamir ettirmem/yeniden taktırmam/temizlemem vs gerekiyor.
- 2-Bu hatanın/arızanın varlığı halinde aracın devrinde dengesizlikler, stop etmeler olur mu? Onarılması mühim bir arıza mı?
- 3-Ağır bakımların geciktirilmesi aracın yağ yakmasına ve bu sensörün hızlı bir şekilde bozulmasına sebep olmuş olabilir mi?
Bu kadar uzun yazmamın bir sebebi de benzer hata ile karşılaşan araç sahiplerine de faydalı olması...Kıymetli vaktinizi ayırdığınız için şimdiden teşekkür ediyor, hayırlı çalışmalar/işler diliyorum.
Merhabalar ahmet bey, foruma bağlantı eklemeyi engellemiştik. bağlantıyı söyle ekleyin düzeltimini ben yapacağım. örnek link ekleme şeklini aşağıda yazdım. foto gelince detaylı yorum yazacağım. örnek olarak arada boşluk atarak yazın mesela : https : // onlinetamirci . net/community/
Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.
Merhaba ustam, Arıza Kodlarına ilişkin fotoğraf linkleri şöyle;
- 1. https://www.hizliresim.com/l5a65np
- 2. https://www.hizliresim.com/o7lrxev
- 3. https://upvi.org/D1ihXLnC2hZ2FUQ/watch
Stop anı videosu da şöyle (yüksek sesle dinlenirse daha iyi oluyor) İlgi, alakanız için tekrardan teşekkürler
Aldığınız hatalarında birisi P2243 arıza kodu ile oksijen sensör arızası zaten sizde yazmışsınız, diğeri ise p1103 arıza kodu ile maf sensör arızası. Bu sensörlerden alınan verilere göre araç hava yakıt karışımlarını ayarlar, sensörler arızalı ise yada devresi tamamlanmıyorsa (sokette kırılma, kablolarda hasar vs) araç referans değerlere göre kendini ayarlamaya çalışır bu durumda da şikayetiniz olan rölanti sorunları ve stop etmeler görülebilir.
şimdi yapılması gerekene gelecek olur isek. oksijen sensörü bozuk mu veri alınıyor mu ısıtıcı devresi çalışıyor mu bir referans değer okuması araç hem soğukken hem sıcakken bakılarak oksijen sensöründe mi ısıtıcı devrede mi yoksa aracın hava yaakıt dengesinde mi sorun var bakılabilir. Bunu araç üzerinde yapmıştık bir video bırakacam aşağıda ona bir göz atın. Diğer bir konuda maf sensör yani hava akışmetre arızaasıi yine bu sensörün çalışıp çalışmadığına da bakılması gerekli görülür ise parça temizliği yada değişimi yapılması gerekli görülmez ise yapılacak kontroller ile aracın hava yakıt dengesini bozan sebebe yoğunlaşılmasını tavsiye ederim. oksijen sensör voltaj değerleri videosu linki : https://www.youtube.com/watch?v=vi_FfnDAiG8
Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.
Ustam çok teşekkür ediyorum.
Tavsiyelerini sırasıyla uygulayacağım. Sonda ısıtma devresi hatası görünce temizlemeyle olmaz diye düşünmüştüm. Sonucu da buraya yazacağım inşallah.
Ustam çok teşekkür ediyorum.
Tavsiyelerini sırasıyla uygulayacağım. Sonda ısıtma devresi hatası görünce temizlemeyle olmaz diye düşünmüştüm. Sonucu da buraya yazacağım inşallah.
tabi sonucu yazmanız benzer sorun yaşayanlara faydalı olacaktır Ahmet bey teşekkürler