Forum / Soru Cevap
Hocam saygılar, Biraz uzun bi soru olabilir her detayı yazacağımdan dolayı hakkınızı helal edin. Aracım focus 2012 dizel 1.6 tcdi 95hp trend paket. 4 aydır araç bende. Bakımına 3bin vardı. Uzun yola gideceğimden dolayı erkenden bakımını yaptırayım uzun yolda daha ekonomik giderim diye düşündüm. Bakım Sonrası Çekiş Düştü, Yakıt Tüketimi Arttı, hararet göstergesi yükselip düşüyor 1.gün Kocaeli'den Bolu ve Ankara'da molalar vererek Niğde'ye vardım yaklaşık 10-11 saat içinde. Herhangi bir sorunla karşılaşmadım.
Geceyi Niğde'de geçirip 2. gün öğle vakitleri(40°) Kapadokya'ya doğru yola çıktım. Klima 3de açıkken 15-20°lik rampada araba çekişten düştü. Hızım 100lerdeydi bastığım halde gitmedi. Hararet göstergesinin 100-105°lere gittiğini görür görmez kenara çektim. Sizin hararet yükselince ne yapılır videonuzda anlattığınız gibi rölantide bıraktım aracı. kaputu açtım. Motor korumasını söktüm soğumasını hızlandırmak için. 3-5 dk sonra genleşme tankı kapağını açtım. Epeyce bir hava çıktı. Sıcaklık normal değerlere ulaşınca yoluma devam ettim. sonrasında herhangi bi sorun hiç olmadı hararet artmadı. Kapadokya'dan sonra düğüne katıldım Nevşehir'de. 3.günün sabahı Tarsus'a giderken yolda araç yine çekişten düştü bastığım halde hızlanmadı. Hararet 95lere falan geliyordu ki hemen çektim kenara yine rölantiye bıraktım aracı. Tankın kapağını açtım yine hava çıktı. Biraz bekledikten sonra yoluma devam ettim. çekişi vs gayet güzel şekilde Tarsus'a vardım. herhangi bi sorunla karşılaşmadım. 3.günün akşamı dönüşe geçtim Ankara'ya. yolda herhangi bi sorunla karşılaşmadım. 4. gün Ankara'da anlayan arkadaşa gösterdim. Motor bloğunun kenarında havasını almak için siyah plastik somun vardı onu açtık ve tankın kapağını açtık. hava ve biraz su çıkınca geri kapattık. Akşama doğru Kocaeli'ye dönüşe geçtim. yolda yine güçten düşme olur olmaz yine hararet 95-100°lere doğru hareketlenince direk kenara çektim. O somunu tekrar açtım rölantideyken. hava çıkmadı kapattım tekrar. biraz bekledikten sonra yoluma devam ettim herhangi bişey olmadı. Kocaeli'ye geldim.
Aracımla bakımdan önce 2-3 saatlik yollar yaptığımda hiç böyle şeyler yapmadı. Ne olduysa bakımdan sonra oldu. Tüm bunlar olurken de ekranda da herhangi bir uyarı vs geçmedi.
KULLANILANLAR:
- 1-Bosch Hava Filtresi, Yağ Filtresi ve Karbonlu Polen Filtresi
- 2-Castrol partiküllü 5w30 motor yağı
- 3-Total Glacelf auto supra kırmızı antifriz
DİKKATİMİ ÇEKENLER:
- 1-Bakımdan önce araç şehir içi ortalama 5.3lt\100km gösterirdi. Bu olaylardan sonra 6lt\100km gösteriyor.
- 2-Bakımdan önce hararet 90° olduktan sonra hep sabit kalırdı. Şuan 90'a hızlı çıkıyor daha sonra 80-70-80-90 gibi dalgalanmalar yapıyor.
- 3-Bakımdan önce anlık yakıt tüketimi vitesi 2ye attığımda 6-7lt\h gösterirken bakımdan sonra anlık yakıt tüketiminde 18-20leri anlık olarak gördüğüm oldu. Daha önceden hiç bu sayıları görmemiştim.
- 4-Şehiriçi 3le çıkarken aracın her zaman hızlandığı rampada geçen gün 3 ile hızlanamadım.
- 5- Bunca şehri gezerken ortalama 4.5lt\100km yakmasını bekliyordum. Döndüğümde 5.1lt\100km idi.
NOTLAR:
- 1-Aracın motor suyu değişirken termostat açması uzun sürdüğü için termostat devreye girmemişti.
- 2-Aracın aküsü zayıftı.
SORULARIM:
- 1-Bakım sonrası böyle bişeyin olması mümkün mü ?
- 2-Hararetteki dalgalanma ve güçten düşme hâlâ devam ediyor. Ne yapmalıyım?
Merhabalar. Sorunuzu tamamen okudum, hararet ile güçten düşme bence bağlantısız. Biz 100-105 leri çok hararetten saymayız 40 derece klima açıkken zorlanan araç 100 lere çıkabilir bu normal. 110 ve üzeri bizler için hararet başlangıcı 120 üzeri hafif 150 ve üzeri ağır hararettir.
Bakım Sonrası Yakıt Tüketimi Arttı şikayetinize gelecek olur isek Yakıt tüketiminde düşük devirde anlık tüketimlerden ziyade ortalama tüketime dikkat ederiz onda da %10 civarı bir artış var, havanın sıcak klimaların hep açık olduğunu var sayarsak o da normal diyebiliriz.
ve son olarak Bakım Sonrası araç Çekişten Düştü şikayetinize gelecek olur isek bu arada herhangi bir arıza lambası gördünüz mü, tekleme oluyor mu, çekişten düşme esnasında garip bir ses duydunuz mu, egzozu kontrol ettiniz mi duman atma var mıydı
Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.
Öncelikle tamamını okuduğunuz için teşekkür ederim her detayı yazmaya çalıştım onun için uzun oldu.
Ekranda herhangi bir arıza ışığı yanmadı. Tekleme olmadı. Rölantide stop etme vs olmadı. Garip ses duymadım. Duman atıp atmamasını kontrol etmedim açıkçası ona da bakayım hocam. Ama bariz şekilde çekişten düşme var bakım sonrası.
Hararetteki dalgalanma normal mi peki hocam. önceden yapmazdı şimdi aşırı dalgalanıyor. dün akşam mesela aracı çalıştırdıktan sonra 8-10 dk içinde 90lara gelip 12-15.dakikalarda 75lere indi. sonra yine 90lara çıktı.
hararet 90 larda ilk kademe 100 den sonra ikinci kademe fan açılıp açılmadığını kontrol edin. bu normal ise 75-90 arası dalgalanma termostat açıldıkça ve önden seri sürüşte hava aldıkça olabilecek şeyler. bahsettiğiniz sadece çekişten düşmenin milyon neden olabilir. ek belirtiler olması lazım ki şunbdandır diyebileyim. sadece çekişten düşme için de şudur demek istemiyorum özenle detaylıca yazmışsınız detaylıca cevap verelim istiyorum, tekrarlarsa şu duman olayına da bir bakın, eğer hiç ek belirti yok ise kompresör testi, egzoz kontrolü (filtreler tıkanmaya başlamış olabilir) öneririm
Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.
tamam hocam teşekkür ederim kıymetli cevaplarınız için duman atma olayına da bakayım ben en kısa zamanda. Saygılar hocam.
tamam hocam teşekkür ederim kıymetli cevaplarınız için duman atma olayına da bakayım ben en kısa zamanda. Saygılar hocam.
Teşekkürler Ali Bey, O duruma göre de var olup olmamasına göre bir cevap yazacağım. güncellemenizi beklerim. iyi günler dilerim
Hocam saygılar. Duman atmasını kontrol ettim aracımın duman atma yok. Bugün elime belki herhangi veri geçer diye cihaza bağlattım. çıkan sonuçlar:
A- Code ekranı altında;
1)silindir 4 yakıt enjektörü A maks limitte ofset öğrenme
2)silindir 2 yakıt enjektörü A maks limitte ofset öğrenme
3)silindir 3 yakıt enjektörü A maks limitte ofset öğrenme
B- Veri akışı ekranı altında rölantideyken;
1) DPF sistemi maksimum kurum yükleme yüzdesi-çıkarsanan kapalı döngü değer(0) standart(0-100) birim (%)
2) (Bu yazı kırmızı yazılıydı.) DPF sistemi maksimum kurum yükleme yüzdesi-çıkarsanan açık döngü değer(71) standart(0-1) birim(%)
3) silindir 1 katki/balans-dengeleme değer(1.09)
4) silindir 2 katki/balans-dengeleme değer(1.02)
5) silindir 3 Katki/Denge değer(0.98)
6) silindir 4 Katki/Denge değer(0.9)
Gaza bastığımızda tüm silindir değerleri 1 oldu.
Araç uzun yol ve bakımdan önce sabah ilk çalıştırmada rölantide 0.31-0.41lt/h yakardı anlık yakıt göstergesinde. Uzun yoldan sonra 0.81-1.01lt/h lerde gidip geliyor.
Sorularım:
1) enjektörler için würth kullanmam sorunumu çözer mi ?
2) kırmızı yazılı sorun için aracı 3500 devirin üzerinde 3. 4. viteste 40-50 km sürmek yeterli olur mu ? bu sürüşe çıkarken depoya würth koymalı mıyım ?
Kırmızı yazılı sorun egzoz filtre sorunu hem hararete hem çekişten düşmeye neden olabilir. Yani sorunun kaynağı muhtemelen dpf filtresi, genelde bunun temizliği için emme manifoltundan bazı gazlar veririz ve aracı obd cihazından sabit devire ayarlayıp olduğu yerde temizlik yaptırırız. Amaç filtredeki ısıyı olabildiğince arttırarak basınçla kurum ve pisliği dışarı atmak, seyir halinde de yapılabilir ama uzun yolda yapılması daha makbul şehir içinde çok mümkün değil düşük vites yapsanız hararet sorunu olur yüksek vites mesela4'de de hız sorunu olur. şehirler arası yolculuk yapacak iseniz olur ama şehir içinde bir servisten yardım almanız daha iyi olacaktır.
Enjektörlerde konusunda ise zaten belli aralıklarda katkı kullanımını öneriyoruz faydalı olacaktır
Tamamdır hocam. Ben sonucu yazarım buradan belki başka arkadaşlarımıza lazım olur. İlginiz alakanız için çok teşekkür ederim.