Forum / Soru Cevap
Merhaba, aracım 2006 Skoda Fabia 1.4 16v. Kasislerden geçerken ve dönüşlerde aracımın altından "lokurtu" ve "kütürtü" şeklinde sesler geliyordu. Rotbalansçıya götürdüm. Z rotların ve amortisör bilya/takozların değişmesi gerektiğini söyledi. Parçalar değişti. Hatta araç toplanırken sol aks başı milinden koptu (anlam veremedik). Sol aks başı da değişti. Kasislerden geçerken oluşan sesler düzeldi fakat sağa-sola dönüşlerdeki takırdama sesi düzelmedi. Rotbalansçıya tekrar gittim. Ön takımda sorun yok dedi. Direksiyon kutusu da değil dedi. Buarada direksiyon kutusu 3 yıl önce orjinaliyle değişmiş, aldığım vatandaşın demesine göre). Skodacı bir mekanikçiye git dedi.
Arıza tam olarak şöyle: Sağa-sola tam tur veya tam tura yakın açıda yavaş dönerken "tak tak/lok lok" ses geliyor. sürekli ses değil. Düzenli bir şekilde misal; 2 teker turu, sonra ses, 2 teker turu, sonra yine ses şeklinde. Ve bu dönüş sırasında hafif bir çukur veya kanala denk gelirse lokurtu sesi yapıyor. Düz ilerlerken bu ses olmuyor. Nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda inanın şaşırdım. Cevabınız ve ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.
Merhabalar, şunu bir deneyin ; araç durduğu yerde araba sağa sola dönerken gelen tak sesi var ise genelde amortisör üst takozu ve bilyalarından olur. Amortisörler, tekerin açısına göre Bir miktar sağa sola döner siz direksiyonu çevirince, bu da araba sağa sola dönerken gelen tak sesi lok lok sesi gibi şikayetlere neden olabiliyor. Rotcularda genelde bu parça üstte oldugu için kontrolü de yapılmıyor o yüzden atlanabiliyor. Amortisör üst takozu ve bilyasını bir kontrol ettirmenizi öneririm.
Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.
@onlinetamirci Öncelikle verdiğiniz cevap için teşekkür ederim. Sorun şu ki; üst takoz ve bilyalar zaten değişti yukarıda da belirttiğim gibi. Buna rağmen düzelme olmadı. Direksiyon kutusundan şüphelendim fakat hem aracı aldığım vatandaşın "yeni değişti" demesi ve hem de rot balanscının "kutudan değil" demesi şüphemi giderdi.
- Z rotlar değişti
- Amorsitör üst takozu ve bilyaları değişti
- Sol aks başı değişti
- Rot ve rotillerde sorun yok iki kere kontrol edildi
Geriye birşey kalmadığını düşünüyorum kendimce.Üst takoz ve bilyaların yanlış/hatalı takılması gibi bir şey olabilir mi?
Başka hareketli ne olabilir acıkçası çıkmazdayım. Bu sebeple size sormak istedim.
Sesin Dönüşlerde olması nedeni ile terazi kol lastikleri diğer adı ile viraj demir burçları olabilir ama rotcu zaten onları alt kısımda kontrol etmiştir diye tahmin ediyorum o yüzden kontrol etmediği yada tam edememiş olma ihtimali olan sadece amortisör üst takozları vardı. Genelde yanlış takılma ihtimali olmaz, ama herşey kontrol edildi ise de geriye kutu kalıyor, viraj demiri burçlarına bakıldı mı rotcunuzdan bir teyit isteyin bakılmadı ise o kısımlar da kontrol edilebilir
Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.
Verdiğiniz bilgi ve gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi denge burçlarını tekrar kontrol ettirdikten sonra sorun yoksa sanırım kutuda sorun var.
Hocam son olarak iki sorum olacak
- 1- Sadece dönüşlerde ses yapıyor. Düz giderken yapmıyor. Hatta kasislerden düz geçerken bile ses yok. Bu şekilde bir süre kullanmak sakıncalı mı?
- 2- Zannediyordum Ankara'da yaşıyorsunuz. Kutu tamiri konusunda gerçekten ehil bir usta öneriniz olabilir mi?
Teşekkürler
Kutu tamirini ustalar yapmaz, söker tornayıca gönderir, o yüzden size eğer kutudan ise iyi bir tamirciden ziyade iyi bir tornacı lazım.
@ogrenci merhaba amortisör bilyasi hariç her şey değişti .tekrardan başka bir amortisör takozu sipariş verildi. Bende Megane 2 1.5 DCI 2008 autontic var. Direksiyonu en sağa dondurdugumde tak diye ses geliyor. Rot balanscinin oldugu düz yerde ses kesiliyor.fakat başka yerde yada bayır aşağı oluyor. Dediğin gibi düz giderken olmuyor. Ama ara sıra direksiyonu az dondurdugunde ses geliyor bazen . Rot balansciyla motorcu beraber baktılar en son takoz değişimi dediler. Uzun yola gideceğim korkuyorum. Bayram zehir olmasa bari
@ogrenci merhaba amortisör bilyasi hariç her şey değişti .tekrardan başka bir amortisör takozu sipariş verildi. Bende Megane 2 1.5 DCI 2008 autontic var. Direksiyonu en sağa dondurdugumde tak diye ses geliyor. Rot balanscinin oldugu düz yerde ses kesiliyor.fakat başka yerde yada bayır aşağı oluyor. Dediğin gibi düz giderken olmuyor. Ama ara sıra direksiyonu az dondurdugunde ses geliyor bazen . Rot balansciyla motorcu beraber baktılar en son takoz değişimi dediler. Uzun yola gideceğim korkuyorum. Bayram zehir olmasa bari
sesi duymadan birşey demek zor ama aks ise hafif boşluk ses yapaar ama boşluk büyük değilse gelende yolda bırakmaz. ama yine pazartesi açık yerler bulunabilir yola çıkmadan bir baktırmanız işinizi şansa bırakmamak için gerekli tabi. iyi bayramlar dilerim.
@onlinetamirci teşekkürler aks dan olduğu zaman havada ses kesilirmi peki ? İyi bayramlar
ayarlı pense ile aksı sıkıştırıp tekeri tutup aksı çevirince boşluk olup olmadığı görülür. Lifte tekeri çevirmeye bile gerek olmaz