Forum / Soru Cevap
Merhaba aracım 2005 1.9 berlingo düz motor aracın harareti genelde 90-100 arasında fan açınca 110-120 arasında fan açıkken rampa veya diğer zorlamalarda hararet en tepeye çıkıp stop uyarısı veriyor,ayrıca farları yakınca da hararet yükseliyor tabiki reelde hararet vs yok hortumlar normal müşür değişti fan roleleri değişti.ne tavsiye edersiniz ben artık harici bi gösterge alıp taktırmak istiyorum 4 elektrikçi baktı tık yok çözemediler.şimdiden teşekkürler.saygılar
Merhabalar Orhan Bey, Fan açınca 90 dan 120 ye çıkması farları açınca en tepeye ulaşması bir elektriksel soruna işaret ediyor.
Bu durumda iki yeri kontrol ederek işe başlamanızı öneririm. ilki dan açınca hararet yükseliyor demenizden yola çıkarak fan müşürlerini kontrol edin yada ettirin. Fan müşürleri sık pasnanan ve oksitlenen şeylerdir. Oldukça da ucuz parçalardır soket kısmında çok fazla oksit var ise bu tip hararet göstergesi yükseliyor ama su kaynatmıyor sorunlarına neden olabilir. Kontak spreyi ile temizlenebileceği gibi yenisi ile de değiştirebilirsiniz. Hatta bu durumdan bahsettiğimiz video da mevcut
İkinci kontrol noktası da şarj, araçta özellikle konjektör arızası olması durumunda, araç çalışırken 14,2 v üstü bir akım geldiğinde göstergelerde ani beklenmedik hareketler olabiliyor. Bu durum da fazla şarj ihtimalini akla getiriyor. Şarj ölçümü yaptırın 15 ve üzerini görüyor mu kontrol ettirin.
Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.
Merhabalar benzer bir sorun basima gelmisti aküden bir şase kablosu çektirerek kurtulmuştum. Tabii oraya gelene kadar radyatör termostat vs bi dünya parça ve kutularca antifiriz değiştirttiler hepsi boşunaymış yönetici beyin dediği gibi ilk elektrikte arayın. bana motor bitik diyen bile oldu. Ama sase kablosu cekildikten sonra 10 km de 5 kez kırmızıya gelen hararet birdaha hiç ortayı geçmedi
hsnsydl
@hasan merhaba şase kablosunu aküden nereye çektirdiniz?teşekkürler
@onlinetamirci usta iki adet fanın üzerin de role var onlar değişti müşür iki adet termostatın orda var biri mavi sağda biri yeşil solda yanyanalar araca yeşil olan bağlı mavi olan boşta 4 elektrikçi baktı çözemedi yeşil olan yani soketli olan müşürde yeni değişti gene ayn soketi çıkarınca hararet göstergesi en tepeye gidiyor takınca da hararet hep yüksek ama su deposunda basınç bile yok kapağı hemen açabiliyorsunuz fan sürekli çalışıyor araç soğuyor ama gösterge devamlı yükseklerde sıkıştırırsanda en tepeye çıkıp stop yazıyor sonra gene düşüyor vs vs.sorun şu araç gerçekten hararet yapsa bilemiycez.teşekkürler
@onlinetamirci usta iki adet fanın üzerin de role var onlar değişti müşür iki adet termostatın orda var biri mavi sağda biri yeşil solda yanyanalar araca yeşil olan bağlı mavi olan boşta 4 elektrikçi baktı çözemedi yeşil olan yani soketli olan müşürde yeni değişti gene ayn soketi çıkarınca hararet göstergesi en tepeye gidiyor takınca da hararet hep yüksek ama su deposunda basınç bile yok kapağı hemen açabiliyorsunuz fan sürekli çalışıyor araç soğuyor ama gösterge devamlı yükseklerde sıkıştırırsanda en tepeye çıkıp stop yazıyor sonra gene düşüyor vs vs.sorun şu araç gerçekten hararet yapsa bilemiycez.teşekkürler
Bu arada şarj dinamosu revize edildi valeo marka unuttum onu yazmayı.teşekkürler
@orhant aküden sağ amortisörün oralara bir yere çekilmişti diye hatırlıyorum
hsnsydl
genelde en sık bu soruna neden olan yerleri ustalar zaten değiştirmişler. Geriye sargı sorunu kalmış
şöyle birşey önerebilirim. araç obd cihazına bağlı iken araçtan okunan ısı sensörü, müşür, gibi parçalardan alınan veriler ile göstergeden görülen arasında farka bakılıp eğer gösterge motor kontrol ünitesi arasında tutarsızlık varsa gösterge sargısı kontrol edilebilir Orhan bey
Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.
@orhant aküden sağ amortisörün oralara bir yere çekilmişti diye hatırlıyorum
Tam olarak neresiydi. o kısımda motor kontrol ünitesi yada sigorta tablası vs bulunur onlardan birimiydi Hasan bey
@onlinetamirci usta basit ama şölede bi sorun var korna kontağı çıkardığınızda çalıyor kontağı takınca çalmıyor değişik bi durum.bir tane daha buda basit sağ kapıyı açınca teypte açılıyor teyp değişmiş orj değil klasik usb li radyo hoşgeldin modu var heralde:)
@onlinetamirci ustam şimdi gördüm yarın gündüz resimlerini çeker foruma yüklerim
hsnsydl
@onlinetamirci ustam şimdi gördüm yarın gündüz resimlerini çeker foruma yüklerim
Teşekkürler Hasan Bey
@onlinetamirci tekrar merhba bugün başka bir elektrikçiye götürdüm topkapıda elektronikçilerin olduğu yerde önce göstergeciye gittim göstergeyle ilgili sorun değil dedi bi elektrikçiye yönlendirdi onda cihazda vardı bağladı araç hararet müşürünü görmüyormuş orjinal değil ama ( orjinal üretilmiyormuş bulamadık) bi tık daha iyi bir müşür aldık ve fan resistansı fan önceden çok çalıştığı için soketleri kaynamış oda değişti şuan stop noktasına kadar çıkmasada araç hararet 100-110 arasında çalışıyor bu hararet normal midir?tekrar tekrar baktım gün içinde 150-200 km arası yapıyorum herhangi bir basınç veya su kaynatma yok ama sanırım hararetin en tepeye gidip stop et uyarısı sorunu çözüldü,termostat yüksek derecede açıyor olabilir mi?termostatı komple çıkarsam hararet normal seviyelere iner mi? Bu aracın aynıların da hararet kaçlardadır?teşkkler
@orhant Şehir içi sıkışık trafikte 100-105 e kadar normal 110 bir tık hala fazla. soğutma suyuna genleşme kabından bir bakın durumu nasıl pis çamurlu küflü ise birde antifriz değişimi 100 lere düşürür gibi.
@onlinetamirci evet araçta antifiriz yok onuda ekleyip deneyelim teşekkürler