Forum / Soru Cevap

Yağ Pompasının Çalı...

Bildirimler
Hepsini temizle

Yağ Pompasının Çalışıp Çalışmadığını Nasıl Anlarız

2 Gönderi
2 Kullanıcılar
1 Reactions
613 Görüntüleme
(@wonderanil)
Daimi Üye
Katıldı: 4 yıl önce
Gönderi: 18
Konuyu Başlatan  

2007 model 1.4 Hdi Peugeot 207, Daha önceden turbo ıslık sesini belirtmiştim. Önümüzdeki hafta komşu şehirde turbo tamiri için gitmeyi düşünüyorum. Ama turbonun yeterli yağ akışı olmamasından bozulmuş olabileceği kuşkum vardı. Şehrimizdeki ustalar yağ basıncını ölçemediklerini söyledi. Turbo tamiriyla birlikte yağ, yağ filtresi vs değişiyormuş. Bunları temin edip öyle gidicem. Ama aklıma yağ pompasınında bozuk olabileceği veya eskisi kadar performanslı yağ basamadığı kuşkusu düştü. Eğer bu parça bozuksa onuda alıp aynı gün değiştirmek ve karterinde içini temizletmek istiyorum. yağ pompasının çalıştığını nasıl anlarız ölçmek için aklıma şöyle bir yöntem geldi. Araç stop halinde düz bir zeminde birkaç saattir duruyordu. Yağ çubuğuna baktığımda 2 diş yağ vardı. Ardından aracı çalıştırdım yine 2 diş, belki 1,5 diş yağ vardı. Ardından 10 dakika çalışır halde bırakıp tekrar rölantide araç çalışırken baktığımda yine aynıydı. Sonrasında gazı kökleyip hemen çubuğu temizleyip baktığımda yine 1,5-2 dişten aşağı düşmemişti. Şimdi mantık olarak yağ pompası yağı yukarı pompalamış olsaydı bir miktar hatta yağ çubuğunun tamamen en düşük seviyesinde olması gerekmez miydi? Bence yağ pompası karterdeki yağı pompalamadığı için araç çalıştığında da dururkende gazladığımda da 2 dişten aşağı düşmedi. Bildiğim kadarıyla araçta yağ müşürü var ama o da görevini ne kadar yapıyor 15 yıllık araçta bozulmamış olabilir mi bilmiyorum. Ustam bu konuda düşüncenizi bekliyorum yani bu yöntemle yağ pompasının çalışmadığı anlaşılamaz mı? Yanlış mı düşünüyorum.

Alıntı
Konu Etiketleri
Online Tamirci
(@onlinetamirci)
Tamirci Admin
Katıldı: 4 yıl önce
Gönderi: 1344

Araçlarda yağ pompasının çalışıp çalışmadığını anlamak için bir müşür kullanıluıyor ama bu müşür basıncı ölçmüyor sadece basınç var mı yok mu ona bakıyor. Araçta da her devirde gerekli olan yağ basıncı farklı olabiliyor. Yağ pompası çalışıyor ama yüksek devirlerde yeterli basıncı sağlayamadığı oluyor bu gibi durumlarda araç yağ lambası yakmıyor ama yağlama yetersiz olabiliyor. Aracınızda yağ basınç ölçer yok. Bunu dışardan ölçe şansı da yok. Çok titiz iseniz pompa değişecek. Değil iseniz yağ lambası yanmıyorsa çalışıyor demektir. 

Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.

Cevap VerAlıntı
Paylaş: