Soğutma Sistemi Arızaları

Conta Yakan Araba Çalışır mı, Gider mi, Kaç Km Gider

Conta yakan araba çalışır mı, yada bu şekilde kullanılmaya devam edilebilir mi, sıklıkla sorulmakta. Şüphesiz bunun nedeni conta değişim maliyetinin çok yüksek olması. Bu nedenle bu yazımızda Conta yakan araba gider mi, kullanmaya devam edilebilir mi bunlardan bahsedeceğiz.

Reklamlar

Conta yakan araba kaç km gider merak ediyor iseniz araçtaki semptomları gözlemlemeniz gerekmektedir. Çünki önceki yaşanan hararetin motora ne derece hasar verdiğini anlamak, bu soruya cevap vermedeki kilit noktadır diyebiliriz. Şimdi Soru Cevap Olarak Gidelim ve tek tek sorulara kısa cevaplar verdikten sonra açıklamalarını da arkasından sıralayalım

Conta Yakan Araba Çalışır mı

Evet, Çalışmaya devam eder, ama stabil olmayacaktır. Silindir kapak contası, yanma odası yağ kanalı ve soğutma suyu kanallarını ayrıştırılmasını gerçekleştiremeyeceği için motor başta rölanti olmak üzere performans dahil kötü etkilenecektir.

Reklamlar

Conta Yakan Araba Kaç Km Gider

Bu da contanın ne derece yanık olduğuna, hararet anından alt kısımlara, subaplara ve diğer motor ekipmanlarına ne derece zarar verdiğine göre değişecektir. Bazı durumlarda conta yanık olmasının hafif bir rölanti sorunu hafif çekiş düşüklüğü, biraz yüksek hararet ve suya yağ , yağa su karışması gibi etkileri olup bunlar ile aylarca araç kullanılmaya devam edilebilmektedir. Yine bazı araçlarda motor soğutma suyu aşırı derece yanma odasına girdiği için aracın çalışması oldukça güçleşmekte ve bu şekilde kullanıma müsade etmemektedir. Kısacası Conta yakan araba gider mi sorusunun cevabı hararete bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.

Conta Yakan Araba Fan Açar mı

Contanın yanmasına bağlı etkiler ile hararet yükselince soğutma fanının devreye girmesi birbirinden farklı sistemlerdir. Bu nedenle eğer conta aracın fan açmadığı için yanmamış ise fanda conta yanığından bağımsız bir arıza yok ise conta yakan araba fan açar, Herhangi bir fan açma sorunu yaşamaz.

Reklamlar

Conta Yakan Araba Hararet Yapar mı

Kısmen evet, Bunun nedeni soğutma sistemine contanın yanık olması nedeni ile sürekli basınç aktarılacak, ayrıca contadan sızan su nedeni ile de su eksiltme sorunlarına neden olacaktır. Bunlar bile başlı başına hararet nedeni iken üstüne üstlük araç soğutma sistemine motor yağının karışması da soğutma performansını düşürecektir. Bu durum paralelinde bir kısır döngüye neden olarak hararetin yükselmesine ve yükseldikçe soğutmanın tam yapılamaması nedeni ile daha da yükselmesine neden olacaktır. Motor bloğunun su kanallarına ve radyatörün çeperlerine yapışan yağ katmanı, motorun yeterince iyi soğutulamamasına, ısının suyun da radyatörde yeterince soğutulamamasına neden olur.

Conta Yakan Araba Kullanılmaya Devam Edilirse

Yukarıda bahsettiğimiz özellikle hararet maddesinde yazılanlardan yola çıkarak, Conta Yakan Araba Kaç Km Gider diye merak ediyor iseniz bu şekilde kullanmaya devam etmemenizi şiddetle öneririz. Hararet nedeni ile hasarın daha da artması olasılığına ek olarak, motorun tam performansında çalışmaması, fazla yakıt tüketimi gibi ek zararları da kesenize yük olacaktır. Bu nedenle conta yanık ise en doğru karar, aracı kullanmaya devam etmeden ilk fırsatta onarımının gerçekleştirilmesidir.

Reklamlar

İçeriği Faydalı Buldunuz mu?

İçeriğimizi faydalı buldu iseniz aşağıda yorum bölümüne yorumlarınızı yazarak destek olabilirsiniz. Ayrıca youtube kanalımızı takip ederek de bize destek olabilirsiniz.

Arızanızı Sorun Cevaplayalım

Aracınızda yaşadığınız sorunları (bu konu özelinde yada bu konudan bağımsız tüm arızalarınız için) aşağıdan yorum yazarak yada daha hızlı ce detaylı cevaplanmasını isterseniz forumumuzdan konu açarak bizlere iletebilirsiniz. Sorulan sorulara günlük olarak cevaplar ve çözüm önerileri sunulmaktadır.  Forumumuzda konu açarak arızanızı sormak için Tıklayınız. 

Önemli Not : Arızanızı olabildiğince detaylı, araç marka ve modeli de belirterek yazmanız daha net cevaplar almanız için gereklidir. Bu nedenle yorum yada forum kısmında sorularınızı olabildiğince detaylı yazmaya gayret ediniz.

Online Tamirci

Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.

11 thoughts on “Conta Yakan Araba Çalışır mı, Gider mi, Kaç Km Gider

  • Hüseyin

    Arabam caddy 2006 motor suyu sürekli azalıyor tamirci her yere baktı sonunda motor su kabından su attığını söyledi bunun sonucunda motorda çatlak olduğunu veya conta problemi olduğunu önce contaya olmaz ise motorun indirileceğini söyledi ve çok maliyetliymiş motor suyunun kendi kabından su atmasının nedenleri bunlar mıdır

    Yanıtla
    • Bakılmadan birşey demek güç Hüseyin bey ama conta ise bir tık daha az maliyet ama blokta çatlak varsa maliyet gerçekten çok büyük olur.

      Yanıtla
  • Geri bildirim: Conta Yakan Araba Ne Kadar Su Eksiltir? Bu Şekilde Kullanılır Mı - Online Tamirci

  • Mustafa Paçacı

    Panter 2005contta yanık dediler ne yapabilirim

    Yanıtla
    • öncelikle piyasadan bir conta test kiti alıp teyit edebilirsiniz. eğer yanık olduğu net ise en az ihtimalle kapak sökülüp rektefe edilmesi ve conta değişmesi gerekir.

      Yanıtla
  • ugur

    radyatörün alt hortumu soguk ust horumu sıcak neden acaba stop edince hortumlar büzüşüyor neden olabilir

    Yanıtla
    • üst hortumun bloğa bağlandığı yerde termostat olur, termostat sonbrası soğuksa sorun yok ama hortum komple sıcak radyatör soğuk ise hava olabilir

      Yanıtla
  • Rasim

    Aracım conta yaktı ve değiştirildi onarımdan sonra aracı çalışcırdığımda tık tık tık şeklinde ses geliyor ve hafif gaza bastığımda sesi çok tuhaf geliyor sanki hırlıyor gibi 5 güne düzelmezse tekrar getir dediler ama bu normal mi.

    Yanıtla
    • Rodaj süresi olan ilk 1000 km ve tam rodaj 10,000 km süresi var. muhtemelen ilk 1000 km’de belirgin sesler gider. 1000 km de gitmezse yaptırdığınız yere tekrar bir götürün Rasim bey

      Yanıtla
  • HASAN

    ARABAM OPEL MERİVA 2006 MODEL 223 BİNDE CONTA YANMIŞ DEDİ USTA BU KM DE REKTEFE DAHA MANTIKLI DEĞİL Mİ ACABA YOKSA DURUMA BAKILMASI YETERLİ Mİ

    Yanıtla
  • Ali Keni

    Araç Tempra
    hararet sorunu tekleme cekiste düşme yada performans düşüklüğü çok yakma geç çalışma patirdama hiç birsey yok ne yağa su nede suya yağ karıştırmıyor aracı çalıştırıyorum isininca fan aciyor suyunu koyuyorum havasını alıyorum hersey normal ama istop edip bırakıyorm araç soğuyunca su genleşme kabından radyatör e doğru yurumus oluyor kapağı acıyorum depo bomboş radyatörude yeni aldım hortumlarda yeni kaçak vs yok sebebi nedir yardımcı olur musunuz

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir