Abs Hız Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır
ABS hız sensörü arızası nasıl anlaşılır aşağıda 4 maddede özetlenmiştir. Kızaklama önleyici ABS fren sistemi, bir kızaklama sırasında devreye girmesi adına ABS modülüne veri gönderen sensörler kullanır. Bu sensör mekanizmaları direksiyona monte edilir ve genellikle iki bileşenden oluşur. Bir kızaklama sırasında veri almak için aks üzerinde monteli manyetik dişlilerin üzerine monteli sensörler kullanılır.. Zaman içinde söz konusu hız sensörü kirli hale gelebilir veya artık tutarlı bir okuma sağlayamayan noktaya kadar zarar görebilir veya manyetik etki sensörü arızalanabilir. Bu bileşenlerden herhangi biri düzgün çalışmadığında ise buna paralel olarak ABS sistemi düzgün çalışmaz ve tamir gerektir
Farklı otomobillerde farklı ABS sensör konfigürasyonları kullanılır. Eski araçların tüm ABS sistemi sadece bir veya iki sensörden oluşmakta olabilir, çoğu yeni araçta ise her tekerlekte bir tane olacak şekilde dizayn edilir. Her tekerlekte bireysel sensörler daha hassas okumalar ve daha stabil çalışma koşulları sağlar, ancak daha fazla sensör daha fazla arıza ihtimali ve bir arıza olması durumunda daha fazla kontrol noktası oluşturur. Bir ABS sensörü arızalı ise ABS Lambası Yanar ve sizi uyarır
Abs Sensör Arızası Nasıl Anlaşılır
- 1. ABS Lambası Yanar : ABS sensör arızası belirtileri arasında en belirgin işareti ABS lambasının yanıyor olmasıdır. ABS lambası, sadece ABS sistemi dışında Kontrol Motoru Işığı’na eşdeğerdir. Işık yandığında, bu genellikle ABS sistemi ile ilgili bir sorun olabileceğini belirten ilk işaret olmakla birlikte sensör kaynaklı olma ihtimali oldukça yüksektir. ABS arızaların büyük çoğunluğu sensör kaynaklıdır. Abs lambası neden yanar ve ne anlamlara gelir Daha fazla bilgi için Bu sayfamıza göz atmanızı öneririz.
- 2. Fren Mesafesi Uzar : Ani frenleme koşullarında ABS sistemi aracın yavaşlamasına yardımcı olmak için otomatik olarak devreye girmelidir ve çekiş kaybı ve kayma minimum olmalıdır. Biz ağır fren durumları önlemek düzenli sürüş alışkanlıkları uygulamaya çalışırken aracın ağır fren durumları altında durdurmak için daha uzun sürdüğünü fark ederseniz, yada hafif frenlerde bile kayma yaşayabilirsiniz. Bu gibi durumlar ABS sistem ile ilgili bir sorun olduğunun göstergesi olabilir. ABS sistemi genellikle sadece birkaç bileşenden oluşur – modül ve sensörler – bu nedenle çalışmasında meydana gelen sorun büyük ihtimalle sensör kaynaklı olacaktır.
- 3. Buzlu veya Islak Sürüş Koşullarında Daha Az Stabilize : Zamanla, çoğu sürücü, ıslak veya buzlu yollarda sürüş gibi kaygan koşullar da dahil olmak üzere belirli koşullar altında araç nasıl kullandığını aşina olacaktır. Düzgün çalışan ABS sistemi, özellikle ıslak ve buzlu koşullarda her türlü çekiş kaybını en aza indirir. Islak veya buzlu yollarda sürüş yaparken, dururken veya çıkarken kısa bir süre için herhangi bir lastik kayması veya çekiş kaybı yaşarsanız, ABS sistemi doğru çalışmıyor olabilir. Bu genellikle ya modül ile ilgili bir sorun nedeniyle ya da daha büyük olasılıkla, sensörler ile ilgili bir sorundan kaynaklıdır.
- Fren Pedalında Titrşim Olmaz : Bilindiği gibi abs, devreye girdiğinde frene pedalında vurma tarzı senkron ve ard arda tepmelere neden olur. Fren pedelaındaki bu hissiyat ve tepme değişti ve hiçbir titreşim ve tepme hissetmiyorsanız ABS devreye girmiyor olabilir. Tabi bu durum tam frenleme için geçerlidir. normal şartlarda hafif frenleme esnasında zaten ABS devreye girmeyecektir.
ABS Işığınız yanıyorsa veya ABS sensörlerinden biriyle veya daha fazlası ile ilgili bir sorun yaşadığınızdan şüpheleniyorsanız, sorunun tam olarak ne olduğunu bilmeden aracı kullanmaya devam etmemek gereklidir. ABS sistemi devre dışı ise frenler tutmaya ve çalışmaya devam edecektir. fakat ilave bir arıza ışığı da eşlik ediyorsa kesinlikle araç hareket ettirilmemeli ve yol yardım yada çekici ile araç en yakın servise çekilmelidir. Bu şekilde kullanmaya devam etmek risk almak olacaktır. İnsan hayatı hiçbir şeyden yada aracınızdan önemli değildir bunu unutmayınız.
ABS Hız Sensörü Konumu
ABS hız sensörü, tekerlerin fren rotorunun arkasında bulunur , ancak bazıları doğrudan dingilin üzerine yerleştirilmiştir. Her araçta adetlerde ABS tekerlek hız sensörü bulunur. (Aşağıda listeli halde verilmiştir) Sistem dört ABS hız sensörü içeriyorsa, rotorun arkasındaki her tekerlekte bir tane olacaktır. Üç sensörlü sistemlerde her bir ön tekerlekte iki tane ve tekerlek yerine arka aksta bir tane sensör bulunur. ABS tipi, aracın kaç sensör içerdiğini belirler. İşte dört ABS hız sensörünün konumlarını içeren liste…
- İki kanallı, dört sensörlü ABS: Her tekerlekte bir sensör bulunur, ancak önde ve arkada birer kanal bulunur. Herhangi bir hız sensörü bir tekerlek kilitlenmesi algıladığında, ABS aracın o kısmında devreye girer.
- Üç kanallı, üç sensörlü ABS: Her bir ön tekerlekte ve arka aksta birer sensör bulunur. Arka tekerlekler aynı anda izlenirken, ön tekerlekler ayrı ayrı değerlendirilir.
- Üç kanallı, dört sensörlü ABS: Her tekerlekte sensörler bulunurken, arka tekerlekler tek bir kumanda üzerinde çalışır.
- Dört sensörlü ABS: Her tekerlekte bir sensör bulunur ve ayrı olarak izlenir. Bu, modern araçlarda en yaygın konfigürasyondur.
ABS Hız Sensörü Ne İşe Yarar
ABS tekerlek hız sensörü ayrıca ABS fren sensörü veya daha açık bir ifadeyle ABS sensörü olarak da adlandırılabilir. Adı ne olursa olsun, ABS’nin kritik bir parçasıdır. Kilitlenme önleyici fren sistemi (ABS) çoğu yeni araçta bulunur. ABS tekerlek sensörleri, tekerleklerin dönüş hızını ölçmek için tekerleklere veya aksa bağlanır. Çoğu ABS sensörü, bir bobin ile çevrelenmiş dişli bir halka ve mıknatıs içerir. Mıknatıs ve halka arasındaki temas, ABS kontrolörüne gönderilen sinyale dönüşen bir elektrik alanı oluşturur.
Buradan kontrolör, her bir tekerleğin veya aksın hızını belirler. Bu bilgi daha sonra Motor Kontrol Modülüne (ECU) iletilir. ECU bir tekerleğin kilitlendiğini gördüğünde ABS devreye girer. O kadar hızlı çalışır ki, çoğu zaman titreşimli bir his ile bir taşlama sesi yaratır. Araç ayrıca çekiş kontrolü ile donatılmışsa, ABS sensörü tehlikeli durumlarda aracın hareketini kontrol etmeye yardımcı olur. Çekiş kaybolduğunda, bir tekerleğin hızı diğerlerinden farklı olacak ve sistemin devreye girmesine neden olacaktır. Bilgisayar, tekerleğe uygulanan fren kuvveti miktarını azaltarak soruna neden olur. Bu kuvvet azaldığında, tekerleğin yeniden kavramasını ve tekrar normal şekilde dönmesini sağlar. Aynı sensörler, modern otomobillerde de denge kontrol sistemlerini çalıştırır.
Arızanızı Sorun Cevaplayalım
Aracınızda yaşadığınız sorunları (bu konu özelinde yada bu konudan bağımsız tüm arızalarınız için) aşağıdan yorum yazarak yada daha hızlı ce detaylı cevaplanmasını isterseniz forumumuzdan konu açarak bizlere iletebilirsiniz. Sorulan sorulara günlük olarak cevaplar ve çözüm önerileri sunulmaktadır. Forumumuzda konu açarak arızanızı sormak için Tıklayınız.
Önemli Not : Arızanızı olabildiğince detaylı, araç marka ve modeli de belirterek yazmanız daha net cevaplar almanız için gereklidir. Bu nedenle yorum yada forum kısmında sorularınızı olabildiğince detaylı yazmaya gayret ediniz.