Şanzıman Arızaları

Debriyaj Alt Merkezi Arızası Nasıl Anlaşılır? Debriyaj Alt Merkez Havası Nasıl Alınır

Debriyaj Alt Merkezi Arızası Nasıl Anlaşılır konusunda öncelikle; Debriyaj alt merkezi, bazı araçlarda baskı balatanın tam üstünde yani içerde olabileceği gibi bazı araçlarda ise şanzımanın dışında, bir debriyaj çatalı vasıtası ile baskıya kuvvet uygulayan şekilde dizayn edilmiş olabiliyor. Aşağıdaki yazıyı okumadan önce aracınızın hangi tip debriyaj alt merkezi olduğunu bilmek, belirtileri anlama noktasında size yardımcı olabilir. Aracınızda olan tipi bilmiyor iseniz Forum sayfamızdan konu açarak bizlere sorabilirsiniz.

Reklamlar

Debriyaj Alt Merkezi Arızası Nasıl Anlaşılır

Debriyaj alt merkezi arıza belirtilerini gözlemleyebilirsiniz. Aşağıda bu belirtileri sizler için sıraladık

  • Debriyaja basınca pedalın takılı kalması
  • Debriyaja basınca pedalın çok yavaş geri kalkması
  • Motor bölümü sol kısımdan yağ kaçağı
  • Vites geçişlerinde zorlanma ve cartlama sorunları
  • Aracın vitese geçmemesi 
  • Fren hidroliğinin sürekli eksilmesi

Bu belirtilerin biri yada birkaçını aynı anda aracınızda yaşıyor iseniz, Debriyaj Alt Merkezi Arızası Nasıl Anlaşılır sorusuna cevap, yaşadığınız bu belirtiler olabilir. Bu gibi durumlarda ise ilk yapılması gereken fiziksel kontroller ile olan sorunun giderimi yada parçanın değişimi yönündedir.

Reklamlar

Debriyaj Alt Merkez Havası Nasıl Alınır

Arızaların büyük bir kısmı, sistem içerisinde hava olması kaynaklı görülmekte. Hidrolik sistemde hava olması, yukarıda halihazırda yazılan belirtilerin birçoğunu yaşamanıza neden olacaktır. Hava alma işlemi ise oldukça basit ve maliyetsizdir. Çoğu zaman bir tamirhaneye dahi gitmeden garajınızda basitçe kendiniz de yapabileceğiniz bir işlemdir.

YouTube player

Bu işlemi aşağıda detaylı anlattığımız gibi ayrıca  araç üzerinde gösterdiğimiz video da aşağıdadır. Videodaki adımları uygulayarak arızanıza çözüm arayabilirsiniz.

Reklamlar

Debriyaj havası almak için öncelikle hava alma valfinin yerini tespit etmeniz gerekmektedir. Bu valfi gevşeterek debriyaja bastığınızda hidrolik gelene kadar pompalama yapmaya devam edin. hidrolik geldiğinde debriyaj alt kısımda basılı tutularak vida tekrar sıkılmalı ve daha sonra balata spreyi ile valf etrafı temizlenmelidir. Sonrasında debriyaj pompalanarak sistemde basınç tekrar sağlanmalıdır.

Son aşama olarak debriyaja bas çek yapılıp valf etrafından kaçak olup olmadığı ayrıca kontrol edilmelidir. Sorun görülmez araç kullanımına devam edilebilir.

Reklamlar

Önemli Not :Frenler ve debriyaj aynı hidrolik havuzundan aynı yağı kullanır. Bu nedenle debriyaj alt merkezi sorunları seyir halinde fren performansına da direkt olarak etki ederek, sürüş güvenliğini tehdit edebilir. Onarımında dikkatli olunmalı, arızası durumda ise vakit kaybetmeden onarımının yapılması gerekmektedir.

Debriyaj Merkezi Şanzıman İçinde İse

Bu durum genelde yeni model araçlarda daha sık karşılaşılan bir durum. Genelde yeni tip araçlarda debriyaj merkezi direkt olarak debriyaj baskısının üstünde şanzıman ve motorun birleşim yerinde kapalı ortamda bulunur. Bu tip araçlarda hava alma işlemi için şanzımanın indirilmesi gerekebilir. Yağ kaçağı durumunda ise genelde aracın motor ve şanzıman birleşim yerinde yağ akıntıları ve kaçaklar şeklinde kendini gösterir. Genelde bu birleşim noktaların 2 x 2 boyutunda iç kısmın görülebildiği kontrol delikleri bulunur bu kısımlardan bir fener ile iç kısım kontrol edilerek yağ kaçağı kolaylıkla tespit edilebilir.

Genellikle şanzıman içerisine konumlanan alt merkezlerde tamir takımı satılmaz. Arızası durumunda değişim tek çaredir. Fakat eski tip alt merkezlerde piyasada tamir takımları bulunduğu için mevcut parça tamir edilerek arıza maliyeti de düşürülebilmektedir. Ayrıca işçilik maliyeti olarak da iç kısımda yer alan merkezin işçiliği ile dışarıda yer alan merkeze göre 3-4 kat daha fazla olacaktır.

YouTube player

Arızanızı Sorun Cevaplayalım

Aracınızda yaşadığınız sorunları (bu konu özelinde yada bu konudan bağımsız tüm arızalarınız için) aşağıdan yorum yazarak yada daha hızlı ce detaylı cevaplanmasını isterseniz forumumuzdan konu açarak bizlere iletebilirsiniz. Sorulan sorulara günlük olarak cevaplar ve çözüm önerileri sunulmaktadır.  Forumumuzda konu açarak arızanızı sormak için Tıklayınız. 

Online Tamirci

Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.

5 thoughts on “Debriyaj Alt Merkezi Arızası Nasıl Anlaşılır? Debriyaj Alt Merkez Havası Nasıl Alınır

  • Ali eken

    Hyundai i20 2015 model arabamda arabayı 1-2 saat kullandıktan sonra debriyaj sertleşiyor ve en yukarıda kavramaya başlıyor sonra iyice sertleşiyor ve vitesler geçmiyor 1 saat araba dinlenince arabada hiç birşey kalmıyor debriyaj normal haline dönüyor baskı balata değişti fakat sorun devam ediyor

    Yanıtla
    • Alt ve üst merkezlerde tıkanma varsa bu durum sık görülür Ali bey, adebriyaj merkezi kontrolü yapıldı mı,

      Yanıtla
      • Ali eken

        Merkez kontolü yapılmadı bayramdan sonra yaptırıp gerekirse değiştireceğim şuan arabayı kullanmamda bir sakınca varmı sizce

        Yanıtla
  • Sezgin

    Merhaba Ali Bey, aynı soun Hyundai i20 2016 model arabamda var. Sizin sorun giderildiyse yardımcı olabilir misiniz?

    Yanıtla
  • İlker

    Merhaba ustam 2020 1.6 duster 30 bin km de motor sıcakken debriyaja basarken hava filitre altından gıcırtı yapıyor sebeb nedir?

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir