Soğutma Sistemi Arızaları

Araba Harareti Nasıl Düşürülür

Araç motorunun çeşitli nedenlerle normal standartların üstünde bir sıcaklıkta çalışmasına sürücülük döneminizin herhangi bir döneminde karşılaşmanız oldukça olasıdır. Bu gibi bir durumla karşılaştığınız anda aracınızda oluşan hasarın belirleyicisi aracın motor ısısından çok sizin bu durumda nasıl davrandığınızdır. Bu nedenle aşağıdaki öneriler ve tavsiyeler bir gün gerçekten çok ihtiyaç duyacağınız faydalı bilgilere dönüşebilir. En kolay uygulanabilecek yöntemler ve Araba Harareti Nasıl Düşürülür sorusuna kesin çözümler aşağıda sunulmuştur

Reklamlar

Araba Harareti Nasıl Düşürülür

  • Yöntem 1 : Aracı Seri Kullanın : Aracınız sıkışık trafikte hararet yaptı ise hızlıca o trafikten bir yan yola sapın. (yolunuz olmasa hatta ters istikamet olsa da fark etmez) Aracınızı 60 km ve üstü bir hızda kullanın. Aracın ön panjurundan içeri giren basınçlı hava hem motor hem radyatörler içerisindeki motor soğutma sıvısının soğumasını sağlayarak araç hararetinin düşmesine katkıda bulunacaktır. Bazı araçlarda krank miline sabit motor pervanesi de bulunur. Bu tip araçlarda ayrıca motor soğutması da bu şekilde gerçekleşecektir. Bu tip hararetler genelde radyatör fanı ile ilgili arızalar nedeni ile oluşan hararetin giderilmesinde son derece etkilidir. Farklı bir nedenden hararet var ise fazla işe yaramayabilir. Bu yöntemin işe yarayıp yaramayacağını hararetin nedeni belirler.
  • Yöntem 2 : Motoru Fazla Sıkıştırmayın : Özellikle şehirler arası uzun yolculuklarda araçta fazla yük varken geçit ve yüksek rakımlı alanların çıkış rampalarında araçlar 5-6 km lik uzun ve dik açılı rampaları çıkmak zorunda kalabilir. Bu durumlarda araç hızı düşer, ön kısımdan alınan hava azalır, motor gerekli torku üretmek için daha fazla yakıt harcar bu da motor ısısının yükselmesine neden olur. Bu aşamada radyatörlerin yüzey alanı mevcut ısının korunmasına yeterli gelmeyerek hararetin yükselmesine neden olabilir. Bu gibi bir durumda aracı sağa çekip rölantide çalıştırmak yada seyre devam etmek yerine tam tersi istikamete rampa aşağı aracı sürmek hararetin kısa bir süre içerisinde düşmesini sağlayacaktır.
  • Yöntem 3 : Motoru İdeal Devirde Kullanın : Hararet sorunlarının bazıları sürücü kaynaklıdır. Aracı sürekli ideal devirlerden farklı devirlerde kullanmak hararet sorununu tetikleyebilir. Özellikle rampa ve hızlanma sırasında motorun fazla sıkıştırıldığı durumlarda hararet yükselebilir. Aracı ideal devirlerde kullanarak harareti daha normal seviyelere çekebilirsiniz. Fazla düşük devirde kullanmak da fazla yüksek devirde kullanmak ta motorun fazla ısınmasına neden olabilmektedir.
  • Yöntem 4 : Manuel Devirdaim Yaptırılabilir : Özellikle kayış kopmaları, devirdaim pompa arızaları gibi nedenlerden dolayı araç soğutma suyunun motor ve radyatörlere pompalanarak sirkülesi durmuş ise yukarıdaki çözümlerin hiçbiri Araba Harareti Nasıl Düşürülür sorusuna çare olmazlar. Bu gibi durumlarda motor içindeki sıvı hiç değişmediğinden sürekli su ısınmaya devam eder. Harareti düşürmek manuel olarak suyun yer değiştirmesine bağlıdır. Bu gibi durumlarda (uygulamadan önce aşağıdaki önemli not kısmını okuyun, uygulaması tehlikelidir) genleşme kabı dönüş hortumu yada radyatör dönüş hortumu sökülür. Araca normal oda sıcaklığında su eklenir. Basınç etkisiyle sıcak su çıkış hortumundan dışarı akar yeni su motor bloğuna girerek motorun ısısını düşürerek hararetin düşmesine yardımcı olur. Uygulaması riskli ve teknik bilgi gerektirir. Aşağıdaki uyarılara mutlaka göz atınız.
  • Yöntem 5 : Ekstra Donanımları Kapatın : Klima gibi motora yük bindiren donanımları kapatın. Bu aracın daha verimli çalışmasını sağlayarak motora binen yükü azaltır ve motor hararetinin düşmesine yardımcı olur
  • Yöntem 6 : Motor Soğutma Suyunu Tamamlayın : Motor soğutma suyu antifriz eksik ise hava yapabilir tam soğutma sağlamayabilir. Eğer soğutma suyunuz tam değil ise sadece soğutma suyunu tamamlayarak bile aracınızın hararetini kalıcı olarak normal seviyelere düşürebilirsiniz. Fakat bunda da dikkat edilmesi gereken nokta araç hararetli iken genleşme kabı kapağı açılırken dikkatli olunmalı koruyucu gözlük yüz maskesi ve eldiven kullanılmalıdır. Aksi halde sıcak su fışkırmaları ciddi yanıklarla neden olabilir
  • Bonus Madde : Motor Neden Hararet Yapar Sayfamıza Bakın : Araç neden hararet yapar bilmek harareti önlemenin aslında en etkili yoludur. Burayı tıklayarak Araç neden hararet yapar yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz. 

YouTube player
Yöntemler Hakkında Önemli Uyarı 

“4. Maddede verilen çözüm yolu için olası riskler hortumu sökerken dikkatli olunmasa ciddi yanıklara neden olabilir. Motor soğutma suyu hararet halinde basınçlıdır ve genleşme kapağı açıldığında yada hortum söküldüğünde fışkırma şeklinde çok sıcak su etrafa yayılır. Bu deri ile temas ederse ciddi 1. derece yanıklara gözle teması körlüğe neden olabilir. İşini bilen bir kişi tarafından gerekli önlemler alınarak ve koruyucu giysiler giyilerek yapılmalıdır. Ayrıca 1 – 2 ve 3 maddelerde verilen çözümler tamamen arızanın ne olduğuna bağlı olarak işe yarayıp yaramayacağı değişkenlik gösterir. Örneğin 1 numaralı yöntemde fanlar arızalı ise sorun çözülecek ve hararet düşecektir. Fakat sorun 4 numaradaki gibi kayış kopması ise seri seyir yöntemi hiçbir işe yaramaz.”

Arızanızı Sorun Cevaplayalım

Aracınızda yaşadığınız sorunları (bu konu özelinde yada bu konudan bağımsız tüm arızalarınız için) aşağıdan yorum yazarak yada daha hızlı ce detaylı cevaplanmasını isterseniz forumumuzdan konu açarak bizlere iletebilirsiniz. Sorulan sorulara günlük olarak cevaplar ve çözüm önerileri sunulmaktadır.  Forumumuzda konu açarak arızanızı sormak için Tıklayınız. 

Reklamlar

Önemli Not : Arızanızı olabildiğince detaylı, araç marka ve modeli de belirterek yazmanız daha net cevaplar almanız için gereklidir. Bu nedenle yorum yada forum kısmında sorularınızı olabildiğince detaylı yazmaya gayret ediniz.

Online Tamirci

Sizler ile birlikte büyüyoruz. Bizlere destek olmak için abone olabilir ve yayınlarımızı paylaşarak beğenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir