Fren Balatası Biterse Ne Olur? Değişmezse Ne Olur
Fren Balatası Biterse Ne Olur konusunda yaşayabileceğiniz olası sorunları 4 ana başlıkta aşağıda açıkladık. Fren Balatası Değişmezse ne olur bu sayede öğrenebilirsiniz. Fakat öncelikle birkaç kelime ile fren balatasının görevini ve işlevini anlatalım.
Fren balataları, disklerin üzerine basınç uygulayarak aracın yavaşlayarak durmasını sağlayan aktif bir fren parçasıdır. Diğer fren sistemi parçalarından ziyade sürekli değişmesi ve periyodik bakımları olan bir parçadır. Bu yazımızda Fren Balatası Değişmezse Ne Olur ne gibi zaraları mevcuttur bu makelemizde öğrenebilirsiniz.
Fren Balatası Biterse Ne Olur
Fren Balatası değişme süresi, araçtan araca , araç sahibinin kullanım şekline ve hangi tekerlerde olduğuna göre değişkenlik gösterir. Ön balatalar daha hızlı biterken arka balatalar o kadar hızlı şekilde erimez. Bu nedenle araçlarda her periyodik bakımda fren balataları da kontrol edilmelidir. Aşağıda maddeler halinde bu kontroller yapılmaz ve fren balataları değişmezse ne olur öğrenebilirsiniz.
Fren Balataları Değişmezse Ne Olur
- 1 – Fren Diskine Zarar Verir : Fren balataları aşındıkça diske temas eden kısımlar belli bir sınırdan sonra çok sert alt zemin metaline ulaşır. Bu zemin her frene bastığınızda diske sürtünerek diskin yapısal bütünlüğünü bozar ve yüzeyinde aşınmaya neden olur. Bu durumda zamanında değiştirilmeyen balatalar nedeni ile disklerinizi de değiştirmek zorunda kalarak bakım maliyetinizi gereksiz yere birkaç kat fazlaya çıkartabilirsiniz. Bu gibi sorunlar yaşanmaması için balatalar o kritik eşiğe ulaşmadan yenilenmelidir. (Resim 2 bknz)
- 2 – Frenlerin Zayıflamasına Neden Olur : Balataların bitmesi artık eskisi kadar stabil bir şekilde fren diskine basınç uygulanamamasını beraberinde getirir. Bu durum frenlerin zayıflamasına, fren mesafesinin uzamasına neden olur. Bu durum açık bir güvenlik sorunudur. Büyük kazalara, ciddi yaralanmalara hatta ölümle sonuçlanabilecek gelişmelere neden olabilecek potansiyele sahiptir. Son aşaması frenin tamamen hiç tutmamasıdır. Bu durumu dördünmü maddede detaylandıracağız.
- 3 – Ani Fren Kilitlenmeleri Yaşanabilir : Fren balataları normal şartlarda 10 cm’den büyük bir genişliğe sahiptir. Zaman içerisinde kullanıma bağlı olarak aşındıkça bu kalınlık incelir. 1 milimetreye kadar inceldiği durumlarla karşılaşılabilmektedir. Bu kadar incelmesi durumunda balataları tutan fren kaliperlerinden kurtularak kaliper ile disk arasına sıkışarak diskin kırılmasına teker dönüşünün durmasına neden olabilir. Bu gibi durumlar ani olarak bir tekerin dönmemesi aracın savrulmasına, seyir halinde bir tarafa çekmesine ve paralelinde ise kazalara neden olabilecek bir sorundur. Bu gibi maddeler fren balatasının önerimi araç sahiplerine hatırlatan en şiddetli sonuçları içeren maddelerden birisidir.
- 4 – Seyir Halinde Frenler Boşalabilir : Fren balataları üçüncü maddede belirtildiği şekilde kritik seviyelere kadar inceldiğinde fren balatası sıkışmak yerine kalperden kurtularak düşebilir. Bu durumda da frenler hiç tutmayacaktır. (sadece balata düşün tekerdeki frenler tutmaz) bu durum frene basıldığında çalışmaya devam eden fren merkezleri sebebi ile dengesiz bir frenlemeye buna bağlı olarak savrulmalara neden olabilecektir.
Fren Balatası Bitince Ses Yaparmı
Fren balataları bitmeye başlayınca iki şekilde araç sürücüsüne bilgi verir. Bunlardan ilki fren seviye müşürü ve pimi ile araç göstergesinde bir ışık vasıtası ile balata bakımının geldiğini sürücüye bildirir. Bir diğer belirti ise frenledikçe yada seyir halinde ortaya çıkan ses sorunları ile bildirir. Bu konuda çok daha detaylı hazırlanmış bir sayfamız bulunmaktadır. Burayı Tıklayarak Fren balatası sesi nasıl kesilir videomuza da göz atmak faydanıza olacaktır
Peki Ne Yapmalı ?
Ülkemizde ne yazık ki periyodik bakımdan anlaşılan şudur. Yağ değişimi filtre değişimi birde mevsimsel lastik değişimi. Harici kalan tüm parça ve donanımlar sadece arıza belirtileri göstermeye başladığında kontrol edilir. Bu durum son derece yanlıştır.
Her 10-15 bin kilometrede bir araç yağı değişirken aracın ön takımı, frenleri, soğutma sistemi ve motor kısmı görsel ve bazı teşhis cihazları ile kontrol edilmelidir. Bu işlem araç bakım teknisyenini sadece 5 – 10 dakikasını alan kısa bir işlemdir. Her periyodik bakımda bu işlemlerin mutlaka yapılmasını araç teknisyeninden isteyiniz.
Arızanızı Sorun Cevaplayalım
Aracınızda yaşadığınız sorunları (bu konu özelinde yada bu konudan bağımsız tüm arızalarınız için) aşağıdan yorum yazarak yada daha hızlı ce detaylı cevaplanmasını isterseniz forumumuzdan konu açarak bizlere iletebilirsiniz. Sorulan sorulara günlük olarak cevaplar ve çözüm önerileri sunulmaktadır. Forumumuzda konu açarak arızanızı sormak için Tıklayınız.
Önemli Not : Arızanızı olabildiğince detaylı, araç marka ve modeli de belirterek yazmanız daha net cevaplar almanız için gereklidir. Bu nedenle yorum yada forum kısmında sorularınızı olabildiğince detaylı yazmaya gayret ediniz.
Geri bildirim: Fren Balatası Sesi Nasıl Kesilir - Online Tamirci